Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Crypto: Ήρθε η ώρα του Ethereum

Μετά και την επικείμενη αναβάθμιση Dencun επεκτείνεται στη «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας». Υποψηφιότητα για έγκριση ETF στην αγορά spot και πλώρη για μελλοντική τιμή 170.000 δολαρίων. Οι προϋποθέσεις.

Crypto: Ήρθε η ώρα του Ethereum

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Την προσοχή στον χώρο των crypto, σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα, έχει μονοπωλήσει η έναρξη της διαπραγμάτευσης των ETFs του Bitcoin. Ωστόσο οι εξελίξεις σε όλο το οικοσύστημα δεν έχουν σταματήσει να τρέχουν, με την κυριότερη να αφορά το δεύτερο σε σημασία κρυπτονόμισμα, το Ethereum.

Το Ethereum, όπως έχουμε αναφέρει, βρίσκεται σε μια πορεία συνεχούς αναβάθμισης σε στάδια. Προηγήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 η «Merge», η επιτυχής αναβάθμιση που μετέτρεψε τον μηχανισμό συναίνεσης από απόδειξη εργασίας (proof-of-work) σε απόδειξη συμμετοχής (proof-of-stake). Η μετατροπή ήταν καθοριστικής σημασίας, καθώς μείωσε δραστικά το αποτύπωμα άνθρακα του δικτύου κατά 99%, σύμφωνα με στοιχεία του Ethereum Foundation.

Ακολούθησε η επόμενη αναβάθμιση με το όνομα Shanghai (ή Shapella), με την οποία απελευθερώθηκαν τα δεσμευμένα κεφάλαια που βρίσκονται σε κατάσταση staking. Ωστόσο, όπως γνωρίζουμε, τα κεφάλαια που εισέρευσαν στο staking ήταν περισσότερα από εκείνα που αποδεσμεύτηκαν, αρχίζοντας έναν νέο ενάρετο κύκλο. Με περισσότερα Ethereum στο staking, αυξάνεται το ποσοστό των νομισμάτων που «καίγονται». Άρα η συνολική ποσότητα των νομισμάτων θα μειώνεται! Το Ethereum υπό αυτές τις προϋποθέσεις καθίσταται αποπληθωριστικό.

Η νέα αναβάθμιση

Αυτή η ιδιαιτερότητα του Ethereum είναι βέβαιο πως δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητη από τα «μεγάλα παιδιά» της Wall Street, ειδικά αυτή την περίοδο. Όχι μόνο επειδή το Bitcoin και κατ’ επέκταση ο χώρος των crypto αποτελεί το πρώτο θέμα συζήτησης, αλλά και επειδή σε ελάχιστες ημέρες, σύμφωνα με τους κύριους προγραμματιστές του δικτύου, θα λάβει χώρα ακόμα μια αναβάθμιση, με την ονομασία Cancun-Deneb (Dencun).

Η Dencun είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024. Η τελική ανάπτυξη του δικτύου δοκιμών, γνωστή ως Holesky, έχει προγραμματιστεί την προηγουμένη, 7 Φεβρουαρίου. Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο για τον καθορισμό ενός χρονοδιαγράμματος για την ενεργοποίηση του Dencun στο κεντρικό δίκτυο Ethereum, το οποίο θα καθοριστεί μετά την ανάπτυξη του Holesky.

Τυχόν επιτυχή εφαρμογή της Dencun θα προσδώσει νέες τεχνολογικές δυνατότητες στο δίκτυο. Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι προγραμματιστές, αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του Ethereum για την αύξηση της επεκτασιμότητας, της αποτελεσματικότητας, της ασφάλειας και τη μείωση του κόστους συναλλαγών. Το γεγονός αυτό, εκτός από την προφανή τεχνολογική σημασία του, θα αυξήσει την εμπιστοσύνη στο δίκτυο. Με ό,τι κι αν συνεπάγεται κάτι τέτοιο στην πορεία της τιμής του νομίσματος ή της προσέλκυσης χρηστών και εφαρμογών.

Οι αλλαγές από την Dencun

Τι αλλαγές θα επιφέρει η αναβάθμιση Dencun; Το βασικό στοιχείο είναι πως προστίθεται να νέο χαρακτηριστικό που ονομάζεται «proto-danksharding». Το Proto-Darkharding έχει σχεδιαστεί για να μειώνει το κόστος συναλλαγών για blockchains επιπέδου 2 και να μειώνει το κόστος διαθεσιμότητας δεδομένων, αντιμετωπίζοντας βασικές προκλήσεις επεκτασιμότητας. Θέτει τις βάσεις για την τελική εφαρμογή του

Το «Danksharding» στοχεύει στην περαιτέρω επέκταση αυτών των πλεονεκτημάτων. Μετά την πλήρη εφαρμογή, το Dencun αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την ικανότητα επεξεργασίας συναλλαγών του Ethereum, επιτρέποντας δυνητικά στο δίκτυο να χειρίζεται περισσότερες από 100.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο. Αυτή η βελτίωση είναι ζωτικής σημασίας για την ικανότητα του Ethereum να υποστηρίζει ένα αναπτυσσόμενο οικοσύστημα αποκεντρωμένων εφαρμογών (dapps) και χρηστών.

Μια από τις τεχνικές καινοτομίες που εισήγαγε η Dencun είναι τα «blobs». Αυτά έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν το κόστος που σχετίζεται με τις συγκεντρώσεις στο κεντρικό δίκτυο Ethereum, συμπιέζοντας τα δεδομένα συναλλαγών εκτός αλυσίδας, μειώνοντας έτσι τις απαιτήσεις αποθήκευσης και επεξεργασίας.

Το Blobs αποθηκεύει δεδομένα προσωρινά, κάτι που είναι απαραίτητο μόνο για την επαλήθευση βραχυπρόθεσμης συναλλαγής, επιτρέποντας την ενδεχόμενη διαγραφή τους για να αποτραπεί η υπερφόρτωση του δικτύου. Ο ασφαλής και αποτελεσματικός χειρισμός δεδομένων διασφαλίζεται μέσω κρυπτογραφικών δεσμεύσεων που εντοπίζουν τυχόν αλλαγές δεδομένων.

Η σημασία της νέας αναβάθμισης

Σε απλά λόγια, αν το Ethereum παρομοιάζεται με έναν αυτοκινητόδρομο όπου περνάνε οι συναλλαγές, μετά την αναβάθμιση Dencun θα αποκτήσει μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας. Πρόκειται για την κύριας σημασίας δοκιμή ώστε να επιλυθεί το βασικό πρόβλημα του Ethereum έναντι των ανταγωνιστών του: η επεκτασιμότητα.

Συνεπώς δεν πρόκειται για μια απλή τεχνολογική εξέλιξη, αλλά είναι ένα κρίσιμο βήμα που, σε πρώτη φάση, θα μειώσει δραστικά το κόστος των πρωτοκόλλων L2 ακόμα και κατά 85%. Το χαμηλότερο κόστος μπορεί να μετακινηθεί στους χρήστες προσφέροντας φθηνότερες συναλλαγές. Επιπλέον, σηματοδοτεί την έναρξη της επόμενης αναβάθμισης, με το όνομα Scourge.

Με όλα αυτά που συμβαίνουν, πόσο μακριά να είναι η έγκριση ενός ETF του Ethereum στην αγορά spot άραγε (σ.σ. βασισμένο στα futures υπάρχει ήδη) ακόμα και τον Μάιο;

Η Cathie Wood της Ark Invest προέβλεψε ότι το Ethereum θα είχε κεφαλαιοποίηση 20 τρισ. δολαρίων μέχρι το έτος 2030. Αν πάρουμε ως δεδομένο πως η ποσότητα των Ethereum που κυκλοφορούν σήμερα είναι 120 εκατομμύρια νομίσματα, αυτό θα σήμαινε μια μελλοντική τιμή περίπου 170.000 δολαρίων το ένα!

Υπερβολικό ή όχι, ένα είναι σίγουρο. Πως αν υπάρχει μια πιθανότητα να φτάσει σε τέτοια ύψη η αξία του, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να παραμείνει το κυρίαρχο πρωτόκολλο στον χώρο των έξυπνων συμβολαίων. Κι η πορεία των αναβαθμίσεων «κλειδώνει» την πρωτιά.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v