Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο πιθανό είναι να εγκριθεί τους επόμενους μήνες ETF του Ethereum

Η τροποποίηση στο αίτημα για τη δημιουργία ETF στη spot αγορά και η ιδιαιτερότητα του Ethereum. Η κίνηση του κρυπτονομίσματος και το «όριο» των 2.400 δολαρίων.

Πόσο πιθανό είναι να εγκριθεί τους επόμενους μήνες ETF του Ethereum

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Αυτή την Κυριακή, στις 11 Φεβρουαρίου, 15:00 - 17:00, στην αίθουσα Φουαγιέ στο ξενοδοχείο Hyatt στη Θεσσαλονίκη και στο πλαίσιο του Money Show, θα πραγματοποιηθεί ομιλία με τίτλο: «Η επόμενη ημέρα για τα crypto μετά την έγκριση των Bitcoin ETFs».

Ομιλητές θα είναι οι Βασίλης Παζόπουλος, Γιώργος Τζέγκας (CryptoCapitalist) και Δημήτρης Δημητριάδης.

Η είσοδος είναι δωρεάν.

Μια είδηση που πέρασε στα «ψιλά» των ειδησεογραφικών μέσων ίσως αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική αργότερα. Ο εκδότης του Bitcoin ETF, ARK 21Shares, ο οποίος έχει υποβάλει αίτηση και για ETF του Ethereum στη spot αγορά, τροποποίησε τα έγγραφα που έχει υποβάλει στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC). Σύμφωνα με το κείμενο, θα υιοθετήσει ένα μοντέλο δημιουργίας μετρητών -παρόμοιο με το εγκεκριμένο spot Bitcoin ETF.

Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Ότι όποιος θελήσει να ρευστοποιήσει το ETF του Ethereum, δεν θα λάβει Ethereum αλλά δολάρια. Μια προϋπόθεση που είχε απαιτήσει η SEC -και πέτυχε να ισχύει- για το ETF του Bitcoin. Δεν υπάρχει δυνατότητα κάποιος να ανταλλάξει το ETF με Bitcoin, παρά μόνο με δολάρια.

Συνεπώς, το μοντέλο δημιουργίας του ETF θα είναι ως εξής: Με δολάρια που θα λαμβάνει από όποιον αγοράζει μερίδιο του ETF, η εκδότρια εταιρεία θα αγοράζει ισοδύναμη ποσότητα Ethereum. Κατόπιν, τα κρυπτονομίσματα κατατίθενται στον θεματοφύλακα που έχει ορίσει (συνήθως επιλέγεται το ανταλλακτήριο Coinbase). Στη συνέχεια θα δημιουργούνται τα μερίδια του ETF. Όταν έρθει η ώρα που ο κάτοχος των μεριδίων θα θελήσει να τα πουλήσει, η εκδότρια εταιρεία θα ρευστοποιήσει την αντίστοιχη αξία σε Ethereum και θα πληρώσει τον ενδιαφερόμενο με δολάρια.

Ο Eric Balchunas, υπεύθυνος αναλυτής του Bloomberg για τα ETFs, ανάφερε ότι οι αλλαγές περιγράφονται λεπτομερώς στην τελευταία τροποποίηση του Έντυπου S-1 που κατατέθηκε στις 7 Φεβρουαρίου και πλέον βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία με τα εγκεκριμένα ETF του Bitcoin.

Η ιδιαιτερότητα του Ethereum

Η σημαντική διαφορά με το ETF του Bitcoin στο σχέδιο που υποβλήθηκε στη SEC είναι πως δίνει τη δυνατότητα τα αποκτηθέντα από τον εκδότη Ethereum να βρίσκονται σε κατάσταση staking. Με άλλα λόγια, να παράγουν παθητικό εισόδημα, με τη μορφή «τόκων».

Πρόκειται για ένα λεπτό σημείο που απαιτεί ιδιαίτερα επιδέξιο χειρισμό. Αυτή η ιδιότητα του Ethereum να παράγει εισόδημα στους κατόχους του, μέσα από προσπάθειες τρίτων, είναι που δίνει «πάτημα» στον Gary Gensler, τον επικεφαλής της SEC, να χαρακτηρίζει το Ethereum χρεόγραφο (security).

Ένας άλλος αναλυτής του Bloomberg, που ειδικεύεται στα ETFs, ο James Seyffart, ισχυρίζεται πως πολύ δύσκολα η SEC θα επιτρέψει το staking των νομισμάτων. Δεν το απόκλεισε πάντως, αναφέροντας χαρακτηριστικά, «ο χρόνος θα δείξει».

Μέχρι πότε έχει περιθώριο να αποφασίσει η SEC αν θα επιτρέψει τη διαπραγμάτευση του Ethereum ETF;

Στις 23 Μαΐου είναι το χρονοδιάγραμμα για τη VanEck και έως τις 24 Μαΐου για την ARK. Κατόπιν έχουμε τις αιτήσεις από το «βαρύ πυροβολικό», των Fidelity και BlackRock, οι οποίες πρέπει να αποφασιστούν έως τις 3 και 7 Αυγούστου αντίστοιχα.

Ο Seyffart αναμένει να ληφθεί μια απόφαση για όλους τους αιτούντες έως τις 23 Μαΐου. Κάτι παρόμοιο με αυτό που έγινε και με το Bitcoin.

Το διάγραμμα του Ethereum «συμφωνεί» με τις ειδήσεις. Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα, η τιμή των 2.400 δολαρίων, που βρίσκεται αυτή την ώρα το Ethereum, από τη μια αποτυπώνει τη συγκρατημένη αισιοδοξία που επικρατεί. Ταυτόχρονα θεωρείται κρίσιμο σημείο, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση. Αν το ξεπεράσει, τότε μπορεί να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση προς τα πάνω.

Το Bitcoin ETF

Σημαντικές εξελίξεις είχαμε και στο ETF του Bitcoin. Συγκεκριμένα η Fidelity προχώρησε στην πράξη αυτό που συστήνει άτυπα στους πελάτες της. Να τοποθετήσουν το 1% του κεφαλαίου τους στο Bitcoin. Να αλλάξουν δηλαδή το παραδοσιακό επενδυτικό μοντέλο 40-60, το οποίο χρησιμοποιούσε η Wall Street για δεκαετίες. Ο συντηρητικός επενδυτής να έχει στο χαρτοφυλάκιό του 60% σε ομόλογα και το 40% σε μετοχές, ενώ ο πιο τολμηρός να έχει 60% μετοχές και 40% ομόλογα.

Αυτό το μοντέλο σπάει τώρα. Μπαίνει σφήνα το Bitcoin. Πού το εφάρμοσε; Στο «All-in-One» στον Καναδά. Η συντηρητική εκδοχή τοποθετεί το 1% των κεφαλαίων στο Bitcoin ETF, ενώ η πιο «τολμηρή» στο 3%!

Τι θα γίνει αν αυτή η στρατηγική γίνει ο κανόνας για όλα τα χαρτοφυλάκια; Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να το αντιληφθούμε. Μας το έχει απαντήσει η ίδια η Fidelity σε μια μελέτη που είχε δημοσιεύσει τελευταία.

Αν το 1% των χαρτοφυλακίων τοποθετηθεί σε Bitcoin (είτε κανονικό είτε ETF), η τιμή του θα τριπλασιαστεί. Θα φτάσει τα 120.000 δολάρια το ένα.

Αν το ποσοστό αυτό μεγαλώσει, τότε η τιμή ανεβαίνει εκθετικά, όπως μας φανερώνει το παρακάτω διάγραμμα, το οποίο έχει προέλθει από τους αναλυτές της. Αν το ποσοστό φτάσει το 4,8%, η τιμή του ενός Bitcoin θα φτάσει τις 550.000 δολάρια!

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v