Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο βιώσιμο είναι το νέο ράλι στο Bitcoin

Πάνω και από τις 51.000 δολάρια, με ξέφρενο άλμα, το δημοφιλές κρυπτονόμισμα. Τι τροφοδοτεί την ανοδική κίνηση, τι περιθώρια έχει και οι διαφορές από το 2021.

Πόσο βιώσιμο είναι το νέο ράλι στο Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Αρχίζει και ξεφεύγει η τιμή του Bitcoin. Σε πρώτη φάση, ξεπέρασε το κρίσιμο επίπεδο των 48.000 δολαρίων, το οποίο λειτουργούσε ως αντίσταση.

Τα εγχειρίδια της τεχνικής ανάλυσης είναι σαφή. Όταν η τιμή ξεπερνάει μια αντίσταση, αυτή μετατρέπεται σε στήριξη. Αυτό σημαίνει πως τυχόν υποχώρηση θα βρει εκεί εμπόδιο. Αν όντως το εμπόδιο φρενάρει την πτώση, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι να λειτουργήσει ως αναβατήρας για την άνοδο. 

Πράγματι, αυτό ακριβώς συνέβη στο Bitcoin. Το διάγραμμα έχει σχηματιστεί με τέτοιο άψογο τρόπο, που θυμίζει τη θεωρία που συναντάμε στα βιβλία. Ακολούθησε με ακρίβεια το μοτίβο που περιγράψαμε. Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα, οι 48.000 λειτούργησαν ως στήριξη και μόλις οι επενδυτές βεβαιώθηκαν πως αντέχει, άρχισαν να αγοράζουν στέλνοντας πολύ γρήγορα την τιμή στις 52.000 δολάρια.

Πέρα από τα σημάδια της τεχνικής ανάλυσης, πού οφείλεται η άνοδος; Σε μια σειρά από λόγους. Κατ' αρχάς, το ξεφόρτωμα του GBTC της Grayscale φτάνει στο τέλος του, όπως φαίνεται στο διάγραμμα με τις εκροές. Να χάνει λίγο κάθε ημέρα δεν είναι ανησυχητικό αλλά αναμενόμενο, καθώς θα υπάρχει σταδιακή διαρροή προς τα υπόλοιπα ETFs.

Το ενδιαφέρον είναι σίγουρα μεγάλο. Τα ρεκόρ της κατηγορίας του Bitcoin ETF σπάνε το ένα μετά το άλλο. Όπως αναφέρουν από το Bloomberg, κανονικά χρειάζονται 5 με 10 χρόνια για ένα νέο ETF να φτάσει το παλαιότερο της κατηγορίας, τον «βασιλιά». Κι όμως, το IBIT της BlackRock μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα ξεπέρασε τον ημερήσιο τζίρο συναλλαγών του GBTC.

Κι όχι μόνο αυτό. Ο παρακάτω πίνακας μας δείχνει τα κορυφαία 25 ETFs. Πόσα χρήματα, δηλαδή, μάζεψαν τον πρώτο μήνα παρουσίας τους στις αγορές. Τα δύο πρώτα είναι της BlackRock και της Fidelity, τα οποία ξεπέρασαν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέσα στη λίστα έχουν καταφέρει να εισχωρήσουν, επίσης, τα ARKB και BITB.

Ένα άλλο δεδομένο που εξηγεί τη θετική προδιάθεση των αγοραστών είναι η χαμηλή προσφερόμενη ποσότητα. Όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα, σχεδόν το 80% των Bitcoin δεν έχουν αλλάξει χέρια τους τελευταίους 6 μήνες. Η επιπλέον ζήτηση δεν έχει διαθέσιμα νομίσματα για να καλυφθεί. Τι μένει; Οι ενδιαφερόμενοι να αποκτήσουν Bitcoin, να δελεάσουν με υψηλότερη τιμή τους κατόχους τους.

Είναι η άνοδος βιώσιμη;

Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι αν κυριαρχεί ο ενθουσιασμός στην αγορά των crypto. Αυτό είναι αναμφισβήτητο. Αυτό που ενδιαφέρει, είναι αν αυτός ο ενθουσιασμός έχει στέρεα βάση ή πρόκειται για κάποια συγκυρία που θα ξεφουσκώσει σύντομα.

Πώς μπορούμε να το ανακαλύψουμε; Κοιτάμε την προηγούμενη περίοδο που βρέθηκε το Bitcoin στο επίπεδο των 50.000 δολαρίων (το 2021) και τις συνθήκες που επικρατούσαν σε σχέση με τις σημερινές. Πλέον, γνωρίζουμε πως την προηγούμενη φορά η τιμή αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες που δεν ήταν δυνατόν να έχουν διάρκεια ή έστω ήταν επίφοβοι.

Για παράδειγμα, η FTX ξοδεύοντας παράνομα τις καταθέσεις των πελατών της ανέβαζε τεχνητά τις τιμές. Κατόπιν, ακολούθησαν οι καταρρεύσεις των Terra - Luna και της Celsius και των άλλων οντοτήτων, που στήριζαν τη μεγέθυνσή τους στη μόχλευση. Επιπλέον, τα επιτόκια βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας τους και η διάχυση της ρευστότητας σε επίπεδα-ρεκόρ λόγω Covid. Αποτέλεσμα; Να αρχίσει η σταδιακή άνοδος των επιτοκίων συντονισμένα από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και η αποστράγγιση της ρευστότητας.

Αυτή τη φορά όλα είναι διαφορετικά. Οι οντότητες που αγοράζουν είναι τεράστιοι θεσμικοί επενδυτές, οι οποίοι αποκτούν τα νομίσματα με μετρητά, όχι με δανεισμό. Επιπλέον, αναμένουμε μειώσεις επιτοκίων και διάχυση εκ νέου της ρευστότητας στο σύστημα. Μια παράμετρος που ξεκάθαρα ευνοεί την άνοδο όλων των κινητών αξιών, πόσο μάλλον του Bitcoin που έχει μείνει πίσω στην κούρσα, σε σχέση με τους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Τι εννοούμε; Τη στιγμή που όλα φαίνονται ακριβά, το Bitcoin βρίσκεται πολύ κάτω από τα προηγούμενα υψηλά του. Τι μας δείχνει αυτό; Ότι οι περισσότεροι δεν έχουν πειστεί ακόμα για τη δυναμική του. Γι’ αυτό το Bitcoin έχει μεγάλα περιθώρια ανόδου ακόμα, παρά την άνοδο που έχει προηγηθεί.

Αν προσθέσουμε στην εξίσωση και το φαινόμενο του halving τον Απρίλιο, αντιλαμβανόμαστε πως οι συνθήκες είναι πράγματι εντελώς διαφορετικές. Βέβαια, οι αγορές μάς έχουν συνηθίσει στα απρόοπτα. Συνεπώς, χωρίς να μπορούμε να αποκλείσουμε κάτι που δεν φαίνεται για την ώρα στον ορίζοντα, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα πως το περιβάλλον είναι πολύ πιο ευνοϊκό σήμερα από ό,τι ήταν το 2021.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory


* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v