Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η αγορά crypto θυμίζει το... ελληνικό 1999

Εισροές-ρεκόρ στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, που θυμίζουν εποχές επενδυτικής... φρενίτιδας στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η νέα κορυφή του Bitcoin και τα σενάρια.

Γιατί η αγορά crypto θυμίζει το... ελληνικό 1999

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ενημερωθείτε για τον νέο κύκλο σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr, με τίτλο «Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα».

Είναι προφανές πως η αγορά των κρυπτονομισμάτων βρίσκεται σε bull φάση. Δεν το αντιλαμβανόμαστε μόνο κοιτάζοντας τις τιμές των κρυπτονομισμάτων και τα διαγράμματα. Υπάρχουν επίσης και ποιοτικά χαρακτηριστικά που το προδίδουν. Κάθε Δευτέρα που ανοίγουν οι παραδοσιακές αγορές, ξεκινάνε τα ETFs του Bitcoin ανοδικά. Το μοτίβο είναι επαναλαμβανόμενο τις τελευταίες εβδομάδες.

Για τους παλαιότερους στον χώρο των επενδύσεων, θυμίζει ελληνικό χρηματιστήριο την περίοδο του 1999. Την αρχή της έκρηξης. Τα Σαββατοκύριακα όπου τα χρηματιστήρια είναι κλειστά και δεν μπορούν να αγοράσουν οι επενδυτές ETFs, περιμένουν ανυπόμονα το άνοιγμα της Δευτέρας. Για ποιο λόγο; Είναι προφανές πως ένα από τα θέματα συζήτησης που κυριαρχεί στις παρέες είναι το Bitcoin και οι προοπτικές του.

Ενδεικτικά, χθες ο όγκος συναλλαγών στην πρώτη κιόλας ώρα από το άνοιγμα έφτασε τον μέσο όρο του όγκου ολόκληρων των συνεδριάσεων από τότε που άρχισαν να διαπραγματεύονται τα ETFs. Μόνο του το IBIT της BlackRock στο τέλος της συνεδρίασης είχε επιτύχει τον πέμπτο μεγαλύτερο τζίρο από όλα τα ETFs που διαπραγματεύονται στη Wall Street

Πρόκειται για μια ισχυρή ένδειξη, αν όχι απόδειξη, πως πρόκειται για νέες εισροές κεφαλαίων. Επιθυμούν να αποκτήσουν Bitcoin ιδιώτες ή θεσμικοί, που δεν έχουν διάθεση να μπουν στη διαδικασία να ανοίξουν λογαριασμό σε ανταλλακτήρια, να αποκτήσουν προσωπικά ψηφιακά πορτοφόλια κ.λπ. Πώς το αντιλαμβανόμαστε; Αν ήθελαν, θα αγόραζαν κατευθείαν από τα ανταλλακτήρια, τα οποία λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Πράγματι, η ορμή που καταγράφεται είναι τόσο μεγάλη, που η τιμή του Bitcoin έχει πλησιάσει μια ανάσα από το νέο ιστορικό υψηλό. Σε δολάρια. Γιατί σε πολλά άλλα νομίσματα, όπως του ευρώ, έχει ξεπεραστεί.

Συγκεκριμένα χθες η τιμή του Bitcoin ξεπέρασε τις 59.800 ευρώ, το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί τον Νοέμβριο του 2021. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει ούτε ένας που να αγόρασε Bitcoin με ευρώ και να βρίσκεται με χασούρα. Ούτε ένας! Εννοείται αν τα έχει κρατήσει, όχι αν κάνει trading.

Για όσους βρίσκονται εκτός αγοράς, τεχνικά, δεν είναι απίθανο να γυρίσει η τιμή του Bitcoin προς τις 63.000 δολάρια (μπλε οριζόντια γραμμή).

Η δύναμη της ορμής

Είχαμε επισημάνει σε προηγούμενο άρθρο πως η δύναμη που δείχνει το Bitcoin είναι πρωτοφανής για το χρονικό σημείο του κύκλου όπου βρίσκεται. Στους προηγούμενους 4ετείς κύκλους, ποτέ πριν το halving η αναπήδηση της τιμής από τον πυθμένα δεν έχει πλησιάσει το ιστορικό υψηλό. Για την ακρίβεια, δεν είχε φτάσει ούτε μέχρι τη μέση.

Πάντοτε στην κορυφή έφτανε μετά το halving. Κατόπιν υποχωρούσε, έφτανε στο χαμηλότερο σημείο του, για να ξεκινήσει σταδιακά η ανάκαμψη. Γιατί είναι γεγονός πως η τιμή του Bitcoin έχει την ιδιότητα να ανακάμπτει. Μπορεί να υποχωρεί σημαντικά από τις κορυφές, αλλά όχι μόνο ξαναβρίσκει αλλά ξεπερνάει το προηγούμενο ιστορικό υψηλό του. Αυτό συμβαίνει σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του. Ωστόσο ποτέ δεν έχει προλάβει να ανακάμψει πριν το halving.

Στην παρούσα φάση, από τον πυθμένα των 16.000 δολαρίων στο τέλος του 2022 μέχρι σήμερα, έχει καλύψει όλο σχεδόν το έδαφος. Επαναλαμβάνουμε, για πρώτη φορά συμβαίνει αυτό πριν το halving. Αν είχε την ίδια ορμή που σημειώθηκε σε όλους τους προηγούμενους κύκλους, η τιμή του θα είχε ως ανώτερο σημείο τις 42.000 δολάρια. Ποιο είναι το νέο δεδομένο που άλλαξε τους συσχετισμούς; Η ζήτηση για μερίδια Bitcoin ETFs.

Εν τω μεταξύ, τα ανταλλακτήρια «στεγνώνουν» από Bitcoin. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρεία ερευνών Glassnode, μόνο την 1η Μαρτίου, οι αναλήψεις ήταν αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Δεν νομίζω ότι έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», σχολίασε ο James Van Straten, ερευνητής και αναλυτής δεδομένων.

Πρόκειται για μια σαφής ένδειξη πως οι κάτοχοι Bitcoin δεν έχουν καμία διάθεση να τα ρευστοποιήσουν, τουλάχιστον το άμεσο διάστημα.

Πού θα βρουν οι εκδότες των ETFs τις 10.000 Bitcoin που χρειάζονται κάθε ημέρα για να καλύψουν τις ανάγκες τους; Μόνο ένας τρόπος υπάρχει. Να δελεάσουν τους νυν κατόχους, προσφέροντάς τους υψηλότερες τιμές. Το σοκ της μειωμένης προσφοράς συναντάει το σοκ της αυξημένης ζήτησης.

Για την ακρίβεια, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο. Η BlackRock έστειλε επίσημο έγγραφο στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) προκειμένου κι άλλα fund που ελέγχει να έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ETF του Bitcoin. Η αρχή γίνεται με το Strategic Income Opportunities Fund. Πού αποσκοπεί το συγκεκριμένο fund; Στη διατήρηση του κεφαλαίου. Είναι μία από τις πιο συντηρητικές επιλογές που μπορεί να διαλέξει κάποιος πελάτης της BlackRock.

Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να αντιληφθούμε τι θα γίνει αν η BlackRock κατευθύνει ακόμα και ένα ελάχιστο ποσοστό των χρημάτων που διαχειρίζεται προς το Bitcoin. Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει το ποσό που υπάρχει στο IBIT σε σχέση με τα συνολικά κεφάλαια που διαχειρίζεται αυτός ο επενδυτικός κολοσσός.

Κλείνουμε με μια είδηση από χθες το βράδυ. Άλλο ένα δισεκατομμύριο Tether τυπώθηκε μετά από ισόποση κατάθεση αμερικανικών δολαρίων. Συνήθως αυτά τα χρήματα κατευθύνονται στην αγορά κρυπτονομισμάτων. 

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v