Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί δείχνει ασταμάτητο το ράλι του Bitcoin

Τα ρεκόρ και η μεγάλη μεταβλητότητα που ακολουθεί. Γιατί είναι καθοριστικό το τρέχον επίπεδο τιμών. Πώς κινούνται οι αγορές από τα ETFs. Ο όγκος των συναλλαγών και η σύγκριση με την Nvidia.

Γιατί δείχνει ασταμάτητο το ράλι του Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ενημερωθείτε για τον νέο κύκλο σεμιναρίων που οργανώνει το Euro2day.gr, με τίτλο «Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα».

 

Νέο ιστορικό υψηλό για την τιμή του Bitcoin. Διαπέρασε και πάλι το ρεκόρ των 69.200 δολαρίων, αυτή τη φορά ξεπερνώντας την Παρασκευή ακόμα και τις 70.000 δολάρια. Επίσημα το ένα Bitcoin γίνεται πιο πολύτιμο από 1 κιλό χρυσού!

Όπως παρατηρούμε στο ωριαίο διάγραμμα, για άλλη μια φορά η μεταβλητότητα ήταν μεγάλη. Κάποιοι καιροφυλακτούν και ποντάρουν στην πτώση, όπως έγινε την Τρίτη, στην αρχή της εβδομάδας. Όταν η τιμή του Bitcoin υποχώρησε μέχρι και 14% μέσα σε ελάχιστες ώρες.

Το σημείο που βρίσκεται τώρα είναι καθοριστικό, καθώς εκεί διεξάγονται σφοδρές μάχες μεταξύ αισιόδοξων και απαισιόδοξων traders. Είναι πολύ σημαντικό να ξεπεραστεί καθαρά το ιστορικό υψηλό του 2021 επειδή συνήθως τα ρεκόρ εμφανίζονται σε σμήνη.

Πάντα και σε όλους τους χρηματιστηριακούς τίτλους, κάθε νέο υψηλό καταρρίπτεται σχετικά εύκολα. Αυτό το μοτίβο συνεχίζεται τουλάχιστον για κάποιο διάστημα και ισχύει για δείκτες, μετοχές, κρυπτονομίσματα. Για παράδειγμα ο S&P επί οκτώ συνεχόμενες εβδομάδες καταγράφει ιστορικά υψηλά, όπως φαίνεται στο παρακάτω εβδομαδιαίο διάγραμμα.

Για άλλη μία φορά, καθοριστικός παράγοντας για την άνοδο ήταν η ζήτηση για ETFs του Bitcoin. Όπως παρατηρούμε στα συνοπτικά δεδομένα κάθε ημέρας, οι καθαρές εισροές από την δέκατη συνεδρίαση και μετά είναι μόνο θετικές, εκτός από δυο ημέρες.

Πιο καθαρή εικόνα των καθαρών εισροών μας αποκαλύπτει ο παρακάτω πίνακας, ο οποίος είναι σε εβδομαδιαία βάση. Μόνο μία εβδομάδα οι εκροές ήταν περισσότερες από τις εισροές.

Ένα άλλο δεδομένο που πρέπει να προσέχουμε είναι ο όγκος συναλλαγών, επειδή αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Είτε θετικό, είτε αρνητικό. Εκεί βλέπουμε μια έκρηξη του ενδιαφέροντος τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ειδικά αυτή που μόλις έληξε.

Μια που αναφέρουμε την επίδραση των ETFs, ας δούμε τι ανάφερε χθες στο FOX Business ο επικεφαλής του μεγαλύτερου επενδυτικού ομίλου στον κόσμο, Larry Fink: Είναι η διέξοδος, αν μένεις σε ένα κράτος με αυταρχική εξουσία, η οποία σε κάνει να φοβάσαι ή όταν μια κυβέρνηση υποτιμάει την αγοραστική δύναμη του εθνικού νομίσματος αυξάνοντας το χρέος και την ποσότητα του χρήματος. Επανέλαβε πως έχει τις ιδιότητες του ψηφιακού χρυσού. Πως δυνητικά μπορεί να εξελιχθεί σε ένα μακροπρόθεσμο μέσο αποθήκευσης αξίας.

Μα είναι ένα απλό καθολικό, επενέβη ο δημοσιογράφος. Δεν μπορώ να το αγγίξω ούτε έχει τη χρησιμότητα του χρυσού που αποτελεί πρώτη ύλη στα κοσμήματα. Είναι διεθνές καθολικό απάντησε ο Larry Fink, για αυτό μπορεί να ξεπεράσει τα σύνορα.

Το πιθανότερο είναι να μην έχει αντιληφθεί ο περισσότερος κόσμος τι σημαίνει το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κύριος μιλάει με αυτόν τον τρόπο για το Bitcoin. Όταν θα το συνειδητοποιήσει μάλλον θα είναι πολύ αργά.

Ναι, αλλά έχει μεγάλη μεταβλητότητα θα αντιτείνει κάποιος. Η απάντηση είναι απλή: Όλα έχουν στην εποχή μας. Για παράδειγμα η Nvidia, μια εταιρία-κολοσσός με κεφαλαιοποίηση 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, στην συνεδρίαση της Παρασκευής έπεσε πάνω από 11% μέσα σε λιγότερο από 4 ώρες, όπως διαπιστώνουμε στο παρακάτω ωριαίο διάγραμμα.

Ενθαρρυντικό είναι πως ταυτόχρονα ανεβαίνει η κεφαλαιοποίηση στο stablecoin Tether (USDT). Το USDT συνεχώς «τυπώνει» νέα νομίσματα, καθώς έκανε ρεκόρ κεφαλαιοποίησης όλων των εποχών, ξεπερνώντας τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Τι μας δείχνει αυτό το δεδομένο; Ότι νέα «φρέσκα» δολάρια εισέρχονται στην αγορά των κρυπτονομισμάτων με ρυθμό εκατοντάδων δολαρίων.

Οι συνθήκες δείχνουν ευνοϊκές για την αγορά των κρυπτονομισμάτων κι ακόμα δεν έχουν αρχίσει να μειώνονται τα επιτόκια. Όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένα η τιμή του Bitcoin ακολουθεί σχεδόν ακαριαία την ρευστότητα που διαχέεται στο σύστημα. Στο διάγραμμα βλέπουμε το άθροισμα των ισολογισμών των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, σε σχέση με την κεφαλαιοποίηση του Bitcoin. Η επικείμενη αύξηση της ρευστότητας, εκτός απροόπτου και πάλι θα επιδράσει, σπρώχνοντας την τιμή του κρυπτονομίσματος προς τα πάνω.

Πόσο μακριά είναι αυτό το ενδεχόμενο; Πολύ κοντά. Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jay Powell, δήλωσε την Πέμπτη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ «δεν απέχει πολύ» από το να έχει την εμπιστοσύνη ώστε να αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «άρχισαν να συζητούν την υποχώρηση της περιοριστικής μας στάσης», χαιρετίζοντας την «καλή πρόοδο προς τον στόχο μας για τον πληθωρισμό», ακόμη και αν «δεν είμαστε ακόμη εκεί». 

Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή Strategas, οι ΗΠΑ χρειάστηκαν 232 χρόνια για να φτάσουν τα πρώτα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια χρέους, 9 χρόνια για να συσσωρεύσουν άλλα 10 τρισεκατομμύρια και άλλα 5 χρόνια για να φτάσουν τα 30. Το ταξίδι από 33 έως 34 τρισ. δολάρια χρέους ήταν σύντομο, απαιτούσε μόνο 3 μήνες, από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023.

Οι φίλοι του Bitcoin ισχυρίζονται πως δεν έχει κορυφή γιατί η εκτύπωση fiat νομισμάτων δεν έχει τέλος. Ίσως να μην έχουν άδικο. Πριν 20 χρόνια μια ουγκιά χρυσού είχε 300 ευρώ. Σήμερα έχει φτάσει τις 2.000 ευρώ. Τι άλλαξε σε αυτό το διάστημα; Οι χημικές ιδιότητες, το βάρος, τα χαρακτηριστικά του χρυσού; Σίγουρα όχι.

Το ευρώ είναι που έχει χάσει το 85% της αξίας του σε σύγκριση με τον χρυσό. Γιατί; Από τότε που το ευρώ βγήκε σε φυσική μορφή, έχει τετραπλασιαστεί η ποσότητα του! Και το Bitcoin όπως έχουμε εξηγήσει επανειλημμένα, είναι πιο σπάνιο από τον χρυσό.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v