Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί το Bitcoin κινείται από ρεκόρ σε ρεκόρ

Σε νέο υψηλό το κρυπτονόμισμα, καθώς κάθε υποχώρηση της τιμής αντιμετωπίζεται σαν ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις. Γιατί... χάνουν οι «αρκούδες» και γιατί αναμένεται νέα άνοδος στη ζήτηση.

Γιατί το Bitcoin κινείται από ρεκόρ σε ρεκόρ

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Άλλο ένα ιστορικό υψηλό για το Bitcoin, του οποίου η τιμή έφτασε τις 73.500 δολάρια, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω ωριαίο διάγραμμα. Από τότε που άρχισαν να διαπραγματεύονται τα ETFs του Bitcoin στη spot αγορά, κάθε υποχώρηση αποτελεί ευκαιρία για αγορά.

Η εξήγηση γύρω από την άνοδο ή την πτώση της αξίας ενός περιουσιακού στοιχείου είναι στον πυρήνα του απλή. Όταν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, η τιμή του ανεβαίνει. Τόσο απλό! Αυτό ακριβώς συνέβη και στο Bitcoin. Μόνο που για να αντιληφθούμε τον μηχανισμό πίσω από τη σχέση προσφοράς και ζήτησης, θα πρέπει να γνωρίζουμε τις διαφορές που υπάρχουν με τις παραδοσιακές αγορές.

Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες του Bitcoin; Κατ' αρχάς, καθημερινά, δημιουργούνται βάσει πρωτοκόλλου 900 καινούργια Bitcoin. Κάθε νέο μπλοκ, το οποίο εμφανίζεται κάθε 10' περίπου, διανέμει ως ανταμοιβή στους εξορύκτες (miners) 6,25 Bitcoin. Συνεπώς, αυτά συνυπολογίζονται και αυξάνουν τη συνολική κεφαλαιοποίηση, χωρίς όμως να έχει εισέλθει ούτε ένα δολάριο. Με άλλα λόγια, όταν βλέπουμε πως η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin είναι ένα τρισεκατομμύριο, σημαίνει πως έχουν βάλει ένα τρισεκατομμύριο δολάρια στο Bitcoin; Όχι, βέβαια. Κεφαλαιοποίηση δεν σημαίνει πως έχουν μπει όλα αυτά τα χρήματα εκεί ή πόσα χρήματα μπορούν να εξαχθούν.

Δεύτερον, στις μετοχές, αν η προσφορά και η ζήτηση από πωλητές και αγοραστές είναι ισοδύναμη, η τιμή μένει σταθερή. Στο Bitcoin, στην πλευρά των πωλητών βρίσκονται οι εξορύκτες, οι οποίοι διαθέτουν προς πώληση τα νομίσματα που κέρδισαν από τη λειτουργία των μηχανημάτων τους, για να καλύψουν τα έξοδα της επιχείρησής τους. Δημιουργούν δηλαδή πίεση στην τιμή, η οποία για να καλυφθεί, θα πρέπει η ποσότητα που ζητούν οι αγοραστές να μην ισοδυναμεί μόνο με των πωλητών αλλά και με την προσφορά των miners.

Πόσο σημαντική είναι αυτή η πίεση; Ας κάνουμε έναν πρόχειρο υπολογισμό, με δεδομένο ότι 900 νέα Bitcoin κάθε μέρα στη συντριπτική πλειονότητά τους διατίθενται προς πώληση. Τα 900 Bitcoin, με μέση τιμή 60.000 δολαρίων, μας κάνουν περίπου 63 εκατομμύρια. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει πως πρέπει να εισρέουν στην αγορά νέα, ολόφρεσκα 63 εκατομμύρια δολάρια μόνο και μόνο για να μην υποχωρήσει η τιμή του Bitcoin.

Τις τελευταίες ημέρες η ζήτηση που έχει προέλθει από τα ETFs και μόνο, είναι δεκαπλή. Σχεδόν 10.000 νομίσματα κάθε ημέρα χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες τους οι εκδότες των ETFs. Για ποιο λόγο υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση; Επειδή πλέον με τα ETFs θα μπορούν να αποκτήσουν έκθεση στο Bitcoin όχι μόνο οι ιδιώτες επενδυτές αλλά και οι διαχειριστές κεφαλαίων.

Η απόκτηση πραγματικών Bitcoin από θεσμικούς παραμένει ακόμα και τώρα εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Το πρόβλημα είναι πρακτικό. Υπάρχουν νομικές και φορολογικές ασάφειες γύρω από την κατοχή του, αλλά και δυσκολίες φύλαξης. Ποιος θα έχει τις φράσεις-κλειδιά του πορτοφολιού; Ο επικεφαλής; Μια διευθυντική ομάδα; Κι αν κλέψουν τα νομίσματα ή χάσουν τους κωδικούς;

Κάθε λύση που θα μπορούσε να επιλεγεί είχε προβληματικά σημεία, καθώς δεν υπήρχε αξιόπιστη δικλίδα ασφαλείας. Η ύπαρξη αξιόπιστης θεματοφυλακής που προσφέρουν τα ETFs λύνουν τα χέρια στους θεσμικούς. Ειδικά τώρα που οι εκδότες των ETFs είναι πανίσχυρα ιδρύματα, όπως η BlackRock και η Fidelity.

Ποιος αγοράζει Bitcoin ETF; Ο Matt Hougan, CIO της Bitwise Invest, ισχυρίζεται πως αγοράζουν όλοι, από παντού, ταυτόχρονα. Ιδιώτες, πιστοποιημένοι σύμβουλοι, hedge funds, κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capitals), εισηγμένες εταιρείες. Σύντομα, όπως εκτιμάει, θα ακολουθήσουν οι πελάτες από τις πλατφόρμες των Morgan Stanley και Wells Fargo.

Τις επόμενες εβδομάδες, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο, εξηγεί, επειδή οι επενδυτικοί σύμβουλοι προτρέπουν τους πελάτες τους να μη χάσουν την ευκαιρία. Να τοποθετήσουν έστω και ένα μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου τους στα Bitcoin ETFs.

Το βασικό είναι το εξής: μέχρι πρόσφατα, μόνο ένα μικρό μέρος του πληθυσμού μπορούσε να αγοράσει Bitcoin. Γιατί; Δεν ήθελε να μπλέξει με αμφιβόλου αξιοπιστίας ανταλλακτήρια, προσωπικά ψηφιακά πορτοφόλια, κωδικούς που αν τους έχασε, έχανε ταυτόχρονα και τα χρήματά του. Τώρα μπορούν όλοι.

Νέα έχουμε και από έναν άλλο εκδότη ETF, τη VanEck. Ανακοίνωσαν πως για τουλάχιστον ένα χρόνο δεν πρόκειται να χρεώσουν με διαχειριστικά τέλη τους κατόχους του ETF τους. Αποτέλεσμα; Εικοσαπλασιάστηκαν οι εισροές τους, σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων ημερών.

«Οι αρκούδες δεν μπορούν να κερδίσουν αυτό το παιχνίδι έως ότου σταματήσει η εισροή του Bitcoin ETF», ισχυρίζεται ο Ki Young Ju, ιδρυτής και CEO της εταιρείας ερευνών Cryptoquant. Την περασμένη εβδομάδα τα spot ETF είδαν τις καθαρές εισροές να ξεπερνούν τις 30.000 Bitcoin. Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, θα βιώσουμε μια τεράστια κρίση ρευστότητας από την πλευρά των πωλήσεων εντός 6 μηνών. Δεν θα υπάρχουν Bitcoin προς πώληση, αν υπολογίσουμε πως ανταλλακτήρια και miners κατέχουν περίπου 3 εκατομμύρια νομίσματα. 

Μια ακόμα ιδιαιτερότητα είναι πως από τον Απρίλιο και για 4 χρόνια περίπου, η δημιουργία των νέων Bitcoin θα είναι μόνο 450. Τα μισά! Άρα αν υποθέσουμε πως η ζήτηση θα παραμείνει η ίδια, ούτε θα ανέβει, ούτε θα πέσει, τότε η ζήτηση θα είναι εικοσαπλάσια από την προσφορά.

Το σοκ της αυξημένης ζήτησης θα συναντήσει το σοκ της μειωμένης προσφοράς. Οι επενδυτές στη Wall Street θέλουν να αγοράζουν Bitcoin αλλά η πραγματικότητα είναι πως δεν υπάρχουν αρκετά για όλους. Για να τα αποκτήσουν, θα πρέπει να δελεάσουν τους νυν κατόχους με υψηλότερες τιμές. Ίσως πολύ υψηλότερες από τις τωρινές.

Όσον αφορά το ενδιαφέρον για τα ETFs του Bitcoin, τα στοιχεία στο γράφημα του Bloomberg αποκαλύπτουν πως βρίσκεται σε ανοδική τροχιά. Χθες ήταν η δεύτερη ημέρα με τον μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων με 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Μόνο πέντε μετοχές σε ολόκληρη τη Wall Street σημείωσαν μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών, παρατηρεί ο επικεφαλής αναλυτής του Bloomberg για τα ETFs, Eric Balchunas.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v