Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Render Network και το ράλι για το κρυπτονόμισμα RNDR

Πώς συνδυάζονται blockchain και τεχνητή νοημοσύνη για να λυθεί το πρόβλημα της στενότητας σε πόρους υπολογιστικής ισχύος. Η περίπτωση του δικτύου Render Network.

Το Render Network και το ράλι για το κρυπτονόμισμα RNDR

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Σας καλούμε όλους την Κυριακή 21 Απριλίου σε ένα μαραθώνιο κύκλο ομιλιών που αφορούν τον χώρο των κρυπτονομισμάτων. 12 εκλεκτοί ομιλητές θα αναφερθούν από τις επενδυτικές ευκαιρίες στον χώρο μέχρι την αναζήτηση εργασίας. Η θεματολογία θα περιλαμβάνει Bitcoin, Ethereum, τεχνητή νοημοσύνη, Cardano, Solana, Cosmos, NFTs, Metaverse και άλλα πολλά. 

Οι ομιλίες θα διεξαχθούν από τις 13:00 μέχρι τις 22:00, στο ΑΤΗΕΝS MARRIOTT, Συγγρού 385, στο πλαίσιο του Money Show. Όσοι πιστοί...

 

Δύο από τις σημαντικότερες κινητήριες καινοτομίες της εποχής μας είναι αναμφίβολα το blockchain και η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ). Από μόνες τους, ήδη, έχουν επηρεάσει διάφορους τομείς της οικονομίας και τελικά της ίδιας της κοινωνίας. Ξεκλειδώνουν για τους χρήστες δυνατότητες οι οποίες δεν ήταν δυνατόν να υπάρξουν παλαιότερα ή ήταν ακριβές, αργές και τελικά αναποτελεσματικές.

Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η συνδυασμένη χρήση των δύο τεχνολογιών μπορεί να δώσει τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις ακόμα εντυπωσιακότερα αποτελέσματα για θεαματική αύξηση της παραγωγικότητας.

Η ΤΝ εμπεριέχει τεράστιες δυνατότητες. Θα γίνει πιο έξυπνη από τον εξυπνότερο άνθρωπο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Μόνο όμως αν ξεπεράσει ένα εμπόδιο: τη στενότητα σε πόρους υπολογιστικής ισχύος, όπως παραδέχτηκε ο Elon Musk. Η ΤΝ καταναλώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας και επίσης υπάρχει έλλειψη σε μηχανολογικό εξοπλισμό.

Η συμβολή του δικτύου Render Network

Λύση σε αυτό το καίριο πρόβλημα φιλοδοξεί να προσφέρει το δίκτυο Render Network. Πρόκειται για μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα, η οποία συνδέει τους δημιουργούς περιεχομένου που χρειάζονται υπολογιστική ισχύ, με παρόχους που διαθέτουν ανεκμετάλλευτους πόρους. Ένα peer-to-peer δίκτυο που εκμισθώνει αδρανή ισχύ, για να εκπαιδεύσει μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, να επεξεργαστεί γραφικά υψηλής ποιότητας κ.λπ.

Το Render Network χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain και έξυπνες συμβάσεις (smart contracts) για να δημιουργήσει μια δημόσια αποκεντρωμένη αγορά, όπου οι Node Operators μπορούν να δημιουργούν έσοδα από τους αδρανείς υπολογιστικούς πόρους τους, ενώ οι παραγωγοί μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια οικονομικά αποδοτική λύση, καλύπτοντας τις ανάγκες τους.

Μέσα από προηγμένους αλγόριθμους αντιστοίχισης, οι κάτοχοι συσκευών οπουδήποτε στον κόσμο μπορούν να γίνουν χειριστές κόμβων, δεσμεύοντας τις αδρανείς GPU τους και κερδίζοντας RNDR κάθε φορά που η GPU τους χρησιμοποιείται για την ολοκλήρωση μιας εργασίας. Σε αντίθεση με τους κεντρικοποιημένους ανταγωνιστές του, το Render Network δεν περιορίζεται στη διαθεσιμότητα GPU ενώ προσφέρει ανταγωνιστικές τιμές.

Καθώς το Render Network διαχειρίζεται εργασίες από ιδιώτες έως παγκοσμίως αναγνωρισμένα στούντιο, έχει λάβει μέτρα για την προστασία του απορρήτου. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν κρυπτογραφία, περιορισμό της αποθήκευσης σε βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα και υδατοσήμανση μεμονωμένων καρέ για να διασφαλιστεί ότι η πληρωμή πραγματοποιείται πριν από τη λήψη των σκηνών.

Τα οφέλη

Οι ταινίες και η ανάπτυξη παιχνιδιών απαιτούν γραφικά υψηλής ποιότητας. Το Render Network εκδημοκρατίζει την παραγωγή περιεχομένου, παρέχοντας στους δημιουργούς ευρεία πρόσβαση σε εργαλεία και πόρους. Τους βοηθάει να ζωντανέψουν τα οράματά τους εκμεταλλευόμενο τις δυνατότητες της αποκέντρωσης για κλιμακούμενη παροχή ισχύος GPU.

Δεν αφορά όμως μόνο μεμονωμένους καλλιτέχνες. Ο Ari Emanuel, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Render Network, αναφέρει πως έχουν συνάψει και υπογράψει συμφωνίες με όλες τις μεγάλες εταιρείες πολυμέσων, από την Disney και το HBO μέχρι το Facebook και το Unity. 

Στις 11 Ιουλίου 2023, το Render Network δημοσιοποίησε τα σχέδιά του για την υποστήριξη εργασιών τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης (θέσεις εργασίας). Οι χειριστές κόμβων στο δίκτυο αναλαμβάνουν εργασίες για γραφικά που δημιουργούνται από ΤΝ. Η ενοικιαζόμενη GPU του Render Network επιτρέπει σε αυτές τις εφαρμογές να αποδίδουν εικόνες υψηλής ποιότητας με χαμηλότερο κόστος.

Με τη ζήτηση για GPU για την εκπαίδευση μοντέλων επεξεργασίας ΤΝ, υπάρχει πλέον μια πρόσθετη ροή ζήτησης για τις υπηρεσίες του Render Network. Η προσέγγιση pay-as-you-go του Render Network είναι ελκυστική για μικρότερες επιχειρήσεις και ιδιώτες, καθώς οι δημιουργοί πληρώνουν μόνο για ό,τι χρειάζονται.

Οι νέες δυνατότητες απογείωσαν την τιμή του RNDR. Βρισκόταν κάτω από τα 2 δολάρια και εκτινάχθηκε μέχρι τα 14. Η προχθεσινή πτώση έδωσε μια νέα ευκαιρία σε κάποιους τολμηρούς να τοποθετηθούν κάτω από τα 7 δολάρια.

Το νόμισμα RNDR

Το Render Network ιδρύθηκε από τον Jules Urbach, ο οποίος είναι επίσης ο ιδρυτής της OTOY, εταιρείας ανάπτυξης γραφικών στο cloud, που προσφέρει κινηματογραφική ποιότητα τρισδιάστατων γραφικών. Το RNDR είναι το εγγενές token του Render Network. Έχει κεφαλαιοποίηση 3 δισεκατομμύρια δολάρια και η συνολική προσφορά ανέρχεται σε 536.870.912 νομίσματα, από τα οποία στην κυκλοφορία βρίσκεται το 72%.

Το μοντέλο τιμολόγησης που βασίζεται στο RNDR προσαρμόζεται με βάση την πολυπλοκότητα της εργασίας, τον επείγοντα χαρακτήρα και τη διαθεσιμότητα πόρων. Ο μηχανισμός συναίνεσης ονομάζεται Proof-of-Render (POR). Παρόμοια με τον τρόπο που λειτουργεί ο αλγόριθμος συναίνεσης Proof-of-Work. Ο χειριστής του κόμβου δεσμεύει τους υπολογιστικούς πόρους του για την επεξεργασία της εργασίας. Ωστόσο, αντί για ένα μαθηματικό παζλ, βασίζεται σε εργασία απόδοσης γραφικών με βάση την ποιότητα που παραδόθηκε. Ο αλγόριθμος POR ενημερώνει την κατάσταση του χειριστή του κόμβου, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στη βαθμολογία φήμης.

Οι δημιουργοί που δεν κατέχουν το RNDR θα πρέπει να αγοράσουν το token για να δημιουργήσουν μια θέση εργασίας, κάτι που δημιουργεί μια συνεχή ζήτηση για το νόμισμα. Λόγω της αύξησης της ζήτησης και εν αναμονή της μελλοντικής ανάπτυξης του δικτύου, το Render Foundation αποφάσισε να μεταφέρει το Render Network στη Solana.

Συμπερασματικά, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως το Render Network θα πρωταγωνιστήσει στη νέα τεχνολογική εποχή, αν και έχει σημαντικές πιθανότητες. Ωστόσο, μπορούμε με αρκετή βεβαιότητα να εικάσουμε πως το μέλλον ανήκει στις αποκεντροποιημένες εφαρμογές επειδή διαθέτουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Ποιο; Δεν έχουν τα όρια των κεντρικοποιημένων.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v