Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σημαίνει η έγκριση ETFs Bitcoin και Ethereum στην Κίνα

Η βιασύνη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του Χονγκ Κονγκ δεν είναι άσχετη με τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Πού οφείλεται η στροφή 180° και πώς αναμένεται να επηρεάσει άλλες ασιατικές αγορές.

Τι σημαίνει η έγκριση ETFs Bitcoin και Ethereum στην Κίνα

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το άρθρο είναι χορηγία από το ανταλλακτήριο BITmarkets (https://bitmarkets.com/el/registration?promo=euro2day)

 

 

Η επόμενη Τρίτη, 30 Απριλίου, πιθανότατα θα αποτελέσει άλλη μια ημερομηνία-ορόσημο στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων. Όπως αναφέρουν από το Bloomberg, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ ενέκριναν επίσημα ETFs Bitcoin αλλά και Ethereum, τα οποία βασίζονται στη spot αγορά. 

Οι χρεώσεις για τα τέλη διαχείρισης θα είναι χαμηλότερες από το αναμενόμενο και θα ξεκινάνε από 0,3%. Οι Ασιάτες εκδότες των ETFs έλαβαν το μήνυμα από τους Αμερικανούς συνάδελφους τους και χαμήλωσαν τα έξοδα για να προλάβουν τον ανταγωνισμό. Αν κρίνουμε πάντως με βάση την εμπειρία στις ΗΠΑ, τα τέλη θα μειωθούν και άλλο στο επόμενο διάστημα.

Η αλλαγή πορείας των κινεζικών αρχών δεν είναι πρόσφατη. Από τα μέσα του 2023 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Χονγκ Κονγκ (SFC) έδειξε ανοικτή στο ενδεχόμενο να εξετάσουν αιτήσεις για ETFs του Bitcoin, προσβάσιμα από όλους τους επενδυτές, καθώς μέχρι τώρα επιτρέπεται η πρόσβαση σε παρόμοιου τύπου funds μόνο σε επαγγελματίες επενδυτές.

Τι συνέβη και άλλαξαν γνώμη για το Bitcoin οι Κινέζοι, με δεδομένο το κακό ιστορικό που είχαν στην αντιμετώπισή του; Ο Liu He, ο οποίος ήταν για πολλά χρόνια το δεξί χέρι του προέδρου Xi Jinping και εμπνευστής της απαγόρευσης εξόρυξης Bitcoin το 2021, παραιτήθηκε, ανοίγοντας τον δρόμο σε άλλους αξιωματούχους, πιο φιλικούς προς τα κρυπτονομίσματα.

Φυσικά δεν ήταν μόνο αυτός ο λόγος. Είναι προφανές πως η βιασύνη των Κινέζων δεν είναι άσχετη με τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Η SFC άρχισε να αλλάζει γνώμη, όταν έγινε γνωστή η απόφαση της BlackRock να καταθέσει αίτηση για το Bitcoin ETF.

Παρατηρούμε λοιπόν τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο να νομιμοποιούν και να εγκρίνουν τα σπουδαιότερα κρυπτονομίσματα, επιτρέποντας την ενσωμάτωσή τους στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Η έγκριση των Κινέζων δημιουργεί σημαντικό προηγούμενο. Το Χονγκ Κονγκ επηρεάζει και άλλες ασιατικές αγορές, διατηρώντας ταυτόχρονα το πλεονέκτημα πρώτης κίνησης.

Επιπλέον, θα πρέπει να συνυπολογίζουμε πως αγοραπωλησίες σε αυτού του τύπου ETF δεν θα κάνουν μόνο οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ, αλλά και όσοι μένουν στην υπόλοιπη Κίνα, παρόλο που απαγορεύεται. Πώς;

Υπάρχει παράθυρο. Το Shanghai-Hong Kong Stock Connect, το οποίο κυκλοφόρησε το 2014. Μέσα από αυτό οι επενδυτές της ηπειρωτικής χώρας μπορούν να έχουν πρόσβαση στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Ένας βασικός λόγος που σπεύδουν οι επενδυτικές εταιρείες να εκδώσουν ETFs κρυπτονομισμάτων είναι το τεράστιο δυνητικό όφελος. Υπάρχει το ενδεχόμενο το Χονγκ Κονγκ να χρησιμοποιείται από την ηπειρωτική Κίνα ως πεδίο δοκιμών, προκειμένου να διασφαλίσουν ένα ασφαλές έδαφος για τη δραστηριότητα των κρυπτονομισμάτων. Συνεπώς η ευκαιρία δεν βρίσκεται τόσο στην περιορισμένη αγορά του Χονγκ Κονγκ αλλά στον μεγάλο πλούτο ολόκληρης της Κίνας.

Το Χονγκ Κονγκ είναι μία ειδική διοικητική ζώνη. Απολαμβάνει μια σχετική αυτονομία, αλλά οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν τον απόλυτο έλεγχο στη νομοθεσία του. Το Χονγκ Κονγκ είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά χρηματοοικονομικά κέντρα παγκοσμίως. Κατατάσσεται σταθερά στην πρώτη δεκάδα, αλλά εξακολουθεί να είναι μικρή αγορά σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Οι μετοχές στο Χρηματιστήριο του HKEX αθροιστικά αποτιμώνται στα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ο κλάδος των ETFs είναι μικρός συγκριτικά με τη Wall Street. Διαθέτουν μόνο 130 ETF με συνολική κεφαλαιοποίηση 50 δισ. δολ. περίπου. Ωστόσο διαθέτουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Το ευνοϊκό φορολογικό τους περιβάλλον. Ο κάτοχός τους δεν πληρώνει φόρο για τυχόν κεφαλαιακά κέρδη, παρέχοντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τους θεσμικούς επενδυτές.

Δεν είναι μόνο το Χονγκ Κονγκ που έχει φιλοδοξίες να πρωταγωνιστήσει στον ψηφιακό χώρο, αλλά και άλλες περιοχές, όπως το Ντουμπάι και η Σιγκαπούρη. Τι επίδραση θα έχει στη ζήτηση στο τεράστιο ασιατικό επενδυτικό κοινό που θα έχει πρόσβαση στο Bitcoin; Αυτό, από ό,τι φαίνεται, θα το διαπιστώσουμε πολύ πιο σύντομα από όσο περιμέναμε.

Η επιτυχής εισαγωγή των Bitcoin ETF στο Χονγκ Κονγκ θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως καταλύτης για τις υπόλοιπες ασιατικές χώρες. Να προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων, ενθαρρύνοντάς τες να επισπεύσουν τις ρυθμιστικές τους μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να γίνουν ελκυστικός προορισμός για την αναδυόμενη Web 3.0 τεχνολογία.

Σε άλλα μέρη της Ασίας, όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, έχουν δείξει διαφορετικά επίπεδα δεκτικότητας στο Bitcoin. Η Νότια Κορέα είχε επιτρέψει από νωρίς το trading κρυπτονομισμάτων, αν και σε δεύτερο χρόνο υποχρέωσε τα ανταλλακτήρια να συμμορφωθούν σε αυστηρότερους κανονισμούς. Η Ιαπωνία ήδη από το 2017 έχει δεχτεί το Bitcoin ως νόμιμη μέθοδο πληρωμής. Αυτή η προσέγγιση έχει τοποθετήσει την Ιαπωνία ως ηγέτη στην υιοθέτηση Bitcoin, τροφοδοτούμενη από τη ρυθμιστική διαφάνεια.

Εντωμεταξύ, το τελευταίο διάστημα η ζήτηση έχει ατονήσει για τα ETFs του Bitcoin τη Wall Street, όπως φανερώνει το παραπάνω διάγραμμα. Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν πως μεταφέρονται κεφάλαια προς το Χονγκ Κονγκ. Δεν γνωρίζουμε αν ισχύει κάτι τέτοιο. Γεγονός είναι όμως πως χθες σημειώθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα αρνητικές καθαρές ροές.

 

 

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v