Γιατί άλλαξε στάση η SEC για το ETF του Ethereum, το παρασκήνιο

Τι οδήγησε στην αλλαγή γραμμής από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Ο ρόλος του Ντόναλντ Τραμπ και των αμερικανικών εκλογών και τα σενάρια για την τιμή του Ethereum.

Γιατί άλλαξε στάση η SEC για το ETF του Ethereum, το παρασκήνιο

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Αγαπητοί φίλοι, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε πως η 3η αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία. Επίσης  μπορείτε να το προμηθευτείτε από το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

 

Μετά την ολική ανατροπή που πήρε το θέμα του Ethereum ETF και τη θεαματική μεταστροφή της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (SEC), όλη η προσοχή έχει πέσει πλέον εκεί. Υπάρχουν τουλάχιστον 6 πιθανοί εκδότες που έχουν υποβάλει τροποποιημένα τα έγγραφα 19b-4 στη SEC. Οι Fidelity, VanEck, Invesco/Galaxy, Ark/21Shares, Franklin Templeton και βέβαια η BlackRock. Η τελευταία κατέχει ένα ασύλληπτο ρεκόρ. Μόλις μία απόρριψη από τη SEC, σε σύνολο 577 αιτήσεων για ETF.

Αύριο θα γνωρίζουμε αν η SEC θα δώσει την έγκριση για το ETF στη spot αγορά για το Ethereum. Κι αυτό επειδή καταληκτική ημερομηνία για την απόφαση είναι η 23η Μαΐου, που λήγει η προθεσμία για την αίτηση της VanEck. Ωστόσο, όπως έχουμε αναφέρει, μπορεί να υπάρξει έγκριση σε πρώτη φάση, αλλά η έναρξη της διαπραγμάτευσης ενός τέτοιου τίτλου ίσως αργήσει να υλοποιηθεί. Πρέπει να δούμε εντολές έγκρισης της SEC για όλα τα 19b-4. Ακολουθούν οι εγκρίσεις του τύπου S-1. Συνεπώς μπορεί να περάσουν εβδομάδες πριν από την κυκλοφορία των ETFs.

Τις νομικές ιδιαιτερότητες τις αναφέραμε στο χθεσινό άρθρο. Αυτό που θα μας απασχολήσει σήμερα επειδή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το παρασκήνιο. Τι προηγήθηκε και η SEC έκανε τόσο απότομη μεταστροφή στο θέμα. Από εχθρικά διακείμενοι στο Ethereum να φτάσουν πολύ κοντά στο σημείο να κάνουν πραγματικότητα τα πιο άγρια όνειρα των ανθρώπων και υποστηρικτών του.

Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε πως υπεύθυνος, έστω και ακούσια, ήταν ο πρώην και εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τραμπ κάνοντας (και αυτός) τεράστια μεταστροφή σε σχέση με την άποψη που είχε εκφράσει όταν κατείχε τον προεδρικό θώκο, πλέον έχει αρχίσει να εμφανίζεται θετικός προς τα crypto. Το αποκορύφωμα ήταν όταν ανακοίνωσε προχθές ότι δέχεται Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα για δωρεές της εκστρατείας του.

Τα crypto έχουν γίνει επίσημα θέμα της προεκλογικής περιόδου για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Πλέον παρακολουθούμε δημοκρατικούς και ρεπουμπλικάνους να ανταγωνίζονται για ψήφους από κατόχους Bitcoin και κρυπτονομισμάτων. Για αυτό υπάρχει έντονη η φημολογία πως ο Gary Gensler, επικεφαλής της SEC, ενέδωσε στις πολιτικές πιέσεις να ευχαριστήσει τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων.

Μέχρι τώρα υπήρξαν πόλεις και πολιτείες εντός των ΗΠΑ να ανταγωνίζονται να γίνουν η πρωτεύουσα του Bitcoin, όπως η Νέα Υόρκη, το Μαϊάμι και το Τέξας. Αυτό πλέον έχει αλλάξει επίπεδο. Βρίσκεται σε εθνικό επίπεδο και μάλιστα στη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη. Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ αγκαλιάσει τα κρυπτονομίσματα, κάθε χώρα θα ακολουθήσει το παράδειγμά της. Τουλάχιστον στη Δύση.

Τελικά, το μέτωπο όσων ήταν αντίθετοι προς τα κρυπτονομίσματα δεν ήταν τόσο ισχυρό όσο φαινόταν. Ποιος θα το φανταζόταν πριν από 15 χρόνια ότι κάποιοι κυβερνοπάνκς θα έθεταν τα θεμέλια για ένα τεχνολογικό και οικονομικό οικοσύστημα 2,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, παρά τον πόλεμο κυβερνήσεων και τραπεζικού συστήματος.

Οπότε η απορία αναδύεται εύλογα: Αν μέχρι τώρα έφτασε τόσο ψηλά, άραγε τι θα συμβεί έχοντας πλέον την αρωγή των ισχυρών;

Τι δυνατότητες έχει να φτάσει το Ethereum υψηλότερα και μέχρι ποιο σημείο; Σε αυτά τα ερωτήματα δεν υπάρχει βεβαιότητα, παρά μόνο ενδείξεις. Άλλοτε σοβαρές και άλλοτε λιγότερο αξιόπιστες. Ένα διάγραμμα που αξίζει να επισημανθεί, αφορά τη σύγκριση της τιμής του Ethereum την περίοδο του προηγούμενου bull run το 2021, με το 2024. Η ομοιότητα είναι ιδιαίτερα εμφανής για να αγνοηθεί. Αν συνεχιστεί το ίδιο μοτίβο, δεν είναι απίθανο να δούμε το Ethereum μέχρι τις 9.000 δολάρια. Σχεδόν 3 φορές πάνω από τη σημερινή τιμή.

Είναι ρεαλιστική αυτή η εκτίμηση; Ποιος μπορεί να την απορρίψει, αν υπολογίσουμε πως εκτός από την αύξηση της ζήτησης που θα προκύψει από τυχόν έγκριση του ETF, το 30% περίπου των eth βρίσκονται σε κατάσταση staking, άρα εκτός αγοράς. Και βέβαια πως όσο χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό το ether, τόσο θα καίγεται μεγαλύτερη ποσότητα.

Όπως έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενα άρθρα, το Ethereum υπό προϋποθέσεις καθίσταται αποπληθωριστικό. Τα νομίσματα που εκδίδονται θα είναι λιγότερα από αυτά που βγαίνουν οριστικά εκτός κυκλοφορίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v