Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Ποιες μετοχές τρέχουν... και γιατί

Η ανοδική διάθεση της Σοφοκλέους από τα τέλη του καλοκαιριού έχει επιφέρει σημαντική αύξηση τιμών σε πολλές μετοχές, εντούτοις ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η εκρηκτική μεταβολή της αξίας συναλλαγών και της εμπορευσιμότητας στη διάρκεια της περιόδου. Δείτε ποιες μετοχές και γιατί παρουσίασαν την υψηλότερη άνοδο και ”έκρηξη” εμπορευσιμότητας.

του Γιώργου Α. Σαββάκη

Η ανοδική διάθεση της Σοφοκλέους από τα τέλη του καλοκαιριού έχει επιφέρει σημαντική αύξηση τιμών σε πολλές μετοχές, εντούτοις ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η εκρηκτική μεταβολή της αξίας συναλλαγών και της εμπορευσιμότητας στη διάρκεια της περιόδου.

Τα κέρδη του Γενικού Δείκτη είναι 9,42%, ενώ πιο ενισχυμένος εμφανίζεται ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Mid 40 με 16,54%.

Από τα μέσα Αυγούστου, όταν ο Γενικός Δείκτης ”έφερνε βόλτες” στις 3.850 μονάδες, μέχρι τις αρχές του τρέχοντος μήνα, οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι ”μικρές” ή μετοχές της περιφέρειας. Το ενδιαφέρον κάποιων επενδυτών έχει στραφεί δικαίως σε μερικές από αυτές τις μετοχές λόγω των προσδοκιών για νέες επιχειρηματικές κινήσεις, αλλά, από την άλλη πλευρά, η έκρηξη τιμών και αξίας συναλλαγών για κάποιες άλλες μετοχές δεν ”φαίνεται” να συνοδεύεται από σημαντικές ειδήσεις ή εξελίξεις.

Σε γενικές γραμμές, οι μετοχές με τις υψηλότερες αποδόσεις και τη μεγαλύτερη αύξηση στην αξία συναλλαγών βοηθήθηκαν τα μέγιστα από τις επιχειρηματικές κινήσεις και εξελίξεις στη διάρκεια της περιόδου, ενώ στον αντίποδα ”τιμωρήθηκαν” μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης με αρνητικές εξελίξεις στα οικονομικά μεγέθη τους.

Οι μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης ”κερδίζουν” εντυπώσεις, αφού οι πρώτες θέσεις καταλαμβάνονται αποκλειστικά από μετοχές αυτής της κατηγορίας, παρότι ο δείκτης FTSE/ASE SmallCap 80 έχει υποαποδώσει σε σχέση με τους δείκτες της υψηλής αλλά και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Οι πρώτες μετοχές σε απόδοση από τα μέσα Αυγούστου είναι η Δομική Κρήτης, η Vivere και ο Ικτίνος. Οι δύο πρώτες έχουν κινηθεί ανοδικά κατά 114% και 110%, η αύξηση στη μέση αξία συναλλαγών τους είναι της τάξεως του 1.100% και 1.921% αντίστοιχα, ενώ η εμπορευσιμότητα της περιόδου έχει αυξηθεί για τη Δομική από 6,88% σε 36%, ενώ για τη Vivere από 1,46% σε 16,5%.

Και για τις δύο περιπτώσεις, το ενδιαφέρον των επενδυτών προσέλκυσαν οι φήμες αλλά και οι εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο, ενώ για την περίπτωση της Δομικής Κρήτης, τα σενάρια εξαγοράς της εταιρείας έχουν ”βοηθήσει” τη σημαντική αύξηση της τιμής.

Για την περίπτωση της Vivere, η έξοδος από την αναστολή και η συγχώνευση με το Καζίνο της Ξάνθης δημιούργησαν θετικό ”ρεύμα” στην πορεία της μετοχής. Για τη μετοχή του Ικτίνου, παρά την ανοδική κίνηση της μετοχής κατά 80% περίπου, η αξία συναλλαγών 30 ημερών έχει μειωθεί κατά 5,3%, ενώ και σε αυτή την περίπτωση το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν απόρροια των εξελίξεων αλλά και των προσδοκιών για νέες επιχειρηματικές κινήσεις.

Σημαντική αύξηση στην τιμή αλλά και στην αξία συναλλαγών της έχει να επιδείξει η μετοχή των Σωληνουργείων Κορίνθου, με αύξηση στην τιμή της τάξεως του 77% και στην αξία συναλλαγών της τάξεως του 840%, με την εμπορευσιμότητα να κινείται επίσης πολύ ανοδικά.

Η επιτυχής εξέλιξη του προγράμματος αναδιάρθρωσης της επιχείρησης και η επιστροφή στην κερδοφορία στο εννεάμηνο του έτους έδωσαν δυναμική ώθηση στην τιμή, ενώ και τα ”πακέτα” ενίσχυσαν την εμπορευσιμότητα της μετοχής.

Πολύ υψηλά στις αποδόσεις της περιόδου βρίσκεται και η μετοχή της Τασόγλου, με κέρδη 37% από τα μέσα Αυγούστου και ενίσχυση της αξίας συναλλαγών κατά 432%. Η τιμή της μετοχής για την περίοδο ανάλυσης κινήθηκε από τα 0,18 ευρώ στα 0,30 ευρώ, ενώ η αξία συναλλαγών 30 ημερών από 47.555 τεμάχια έχει διαμορφωθεί στα 253.339 τεμάχια. Η θετική μεταβολή της τιμής έχει συνοδευτεί από αλλαγές στη διοικητική σύνθεση αλλά και αύξηση ζημιών στο εξάμηνο του έτους.

Για τη μετοχή της Revoil, η αύξηση της αξίας συναλλαγών 30 ημερών έχει κινηθεί από 225.972 τεμάχια σε 5.896.924 τεμάχια, με την εμπορευσιμότητα της περιόδου να κινείται από το 1% στο 17,8%. Η είσοδος της εταιρείας στις κατασκευές και ενδεχομένως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχει αυξήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών και την αξία των συναλλαγών.

Με απόδοση της τάξεως του 62%, η μετοχή της Unibrain βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων, ενώ η αξία συναλλαγών 30 ημερών έχει εκτοξευτεί από 955.881 κομμάτια για την περίοδο 14/8-27/9 σε 13.373.227 για την περίοδο 27/9-7/11, ήτοι αύξηση 1.300%!

Η σημαντική αύξηση των κερδών για τη μητρική στο εξάμηνο αλλά και η αντιστροφή των ζημιών σε επίπεδο ομίλου ήταν καθοριστική, ενώ και η φημολογία για την εξαγορά της εταιρείας, παρότι διαψεύδεται καθολικά από τη διοίκηση, έχει αυξήσει το μετοχικό ενδιαφέρον.

Η πρώτη εταιρεία με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων είναι η Marfin Financial Group για την εν λόγω περίοδο. Η μετοχή της MFG έχει κινηθεί ανοδικά από τα μέσα Αυγούστου 58%, ενώ η αξία συναλλαγών 30 ημερών έχει αυξηθεί κατά 231%.

Για την MFG, η στρατηγική μετεξέλιξή της, μέσα από την τριπλή συγχώνευση με τη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου και την Εγνατία Τράπεζα και τη δημιουργία της Marfin Popular Bank, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών. Λόγω των παραπάνω εξελίξεων και η μετοχή της Εγνατίας Τράπεζας έχει κινηθεί ανοδικά με 54% για την προνομιούχο και 40% για την κοινή μετοχή της εταιρείας.

* Η λίστα με τις μετοχές δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.



(εκτεταμένο απόσπασμα από το φύλλο 451 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 10-14/11/2006)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v