Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι φήμες και τα σενάρια 9+3 θεότρελων ράλι

Παραδείγματα μετοχών που έτρεξαν από 30% έως και 181% σε έναν μόλις μήνα! – ”Οχηματολογία”, στρατηγικοί συνεταίροι και ευφάνταστα σενάρια στέλνουν τις τιμές των μετοχών στα ύψη – Και από εταιρικά κέρδη… συνήθως ”μεσάνυχτα”!

ΧΑ: Οι φήμες και τα σενάρια 9+3 θεότρελων ράλι
του Στέφανου Κοτζαμάνη

”Οχηματολογία” και ευφάνταστα σενάρια στέλνουν τις μετοχές στα ύψη. Παραδείγματα μετοχών που έτρεξαν από 30% έως και 181% μόλις σε έναν μήνα και από κέρδη συνήθως …μεσάνυχτα.

Η Προοδευτική έχει κερδίσει τον τελευταίο μήνα 140%, παρά την οικονομική δυσχέρεια που συνεχίζει να τη χαρακτηρίζει λόγω των προσδοκιών για επικείμενη είσοδο στρατηγικού εταίρου στο μετοχικό κεφάλαιό της. Και μπορεί μεν να είναι άγνωστο αν και πότε θα μπει ο στρατηγικός επενδυτής, ωστόσο είναι βέβαιο ότι ”ελαφρύνει” τη θέση ο βασικότερος μέτοχος, ο οποίος –μετά της συζύγου του- κατά τη διάρκεια του ανοδικού ράλι έχει ”σπρώξει” 860.000 κομμάτια, ή αλλιώς το 1,94% του συνόλου των μετοχών της εισηγμένης.

Η Maxim Περτσινίδης έχει κερδίσει τον τελευταίο μήνα 50%. Στην αγορά κυκλοφορεί εδώ και καιρό ότι η εισηγμένη θα χρησιμοποιηθεί ως ”όχημα” της Αθωνικής Τεχνικής για να εισαχθεί η τελευταία έμμεσα στη Σοφοκλέους.

Ωστόσο, όταν απευθυνθήκαμε στον (συνεπώνυμο και μακρινό συγγενή του βασικού μετόχου της εισηγμένης) κ. Κυριάκο Περτσινίδη, διευθύνοντα σύμβουλο και κάτοχο του 50,1% της Αθωνικής Τεχνικής, λάβαμε κατηγορηματική διάψευση της σχετικής φήμης. Και επίσης, οι διαδίδοντες τη φήμη δεν φαίνεται να… ρώτησαν και τη διοίκηση της εισηγμένης Σφακιανάκης, που κατέχει το υπόλοιπο 49,9% της Αθωνικής Τεχνικής!

Λόγω ανάλογης –και ανεπιβεβαίωτης- φήμης (απορρόφηση της Vivodi) έχει ξεκινήσει το ράλι της εριουργίας Τρία Άλφα της οικογένειας Εφραίμογλου. Η μετοχή έχει κερδίσει τον τελευταίο μήνα 181%!

H Unibrain έχει κερδίσει γύρω στο 130% το τελευταίο εννεάμηνο, ένα αξιοσημείωτο μέρος του οποίου προέκυψε το τελευταίο διάστημα με τη μετοχή να κερδίζει γύρω στα 80 λεπτά.

Κάποιοι αποδίδουν την άνοδο στο φετινό rebound των αποτελεσμάτων (+18% στα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου) και άλλοι στη φημολογία για επαναπροσέγγιση του κ. Κυριακού από τον όμιλο Intracom με στόχο την εξαγορά των μετοχών που ελέγχει ο κ. Κυριακού στην εισηγμένη (το σενάριο είχε ”παίξει” και προ εννεαμήνου).

Ράλι και για τον Περσέα (+62% τον τελευταίο μήνα) που ορισμένοι –οι οποίοι προφανώς δεν δυσκολεύονται να εφευρίσκουν δικαιολογίες- το αποδίδουν στο πόσο ανέβηκε το τελευταίο δωδεκάμηνο η… Kego (!) μία εκ των δραστηριοτήτων της οποίας είναι και η παραγωγή γόνου ιχθυοκαλλιέργειας. Και αφού ”έτρεξε” ο Περσέας, ακολούθησαν οι μητρικές Ευρωσυμμετοχές (+70,8% τον τελευταίο μήνα).

Στον τομέα των ακινήτων (τον μόνο ουσιαστικό της εισηγμένης) δεν υπάρχουν νεότερα, με αποτέλεσμα ο κύκλος εργασιών να είναι οριακός, το αποτέλεσμα ζημιογόνο και οι προοπτικές ”θολές”. Όλα αυτά βέβαια δεν εμπόδισαν τα Κεραμεία Αλλατίνη να γράψουν +30% στο ταμπλό της Σοφοκλέους τον τελευταίο μήνα, παρά τη διόρθωση των τελευταίων συνεδριάσεων!

Μάλλον είναι χαμένος κόπος να ψάχνει κάποιος τους λόγους για τους οποίους ανεβαίνει η Χαλυβδοφύλλων. Η εισηγμένη εταιρία βρίσκεται εδώ και τόσα χρόνια ”στην εντατική”. Και το πρώτο φετινό τρίμηνο ήταν ζημιογόνο, αλλά παρ’ όλα αυτά η μετοχή κέρδισε 54% τον τελευταίο μήνα. Μπορεί η κεφαλαιοποίηση της Χαλυβδοφύλλων να είναι χαμηλή, ωστόσο είναι υπερδιπλάσια των ιδίων κεφαλαίων της…

H Multirama μπορεί βέβαια να προβλέπει θετικές της προοπτικές της (+20% για φέτος ο τζίρος) και ανεβασμένα λειτουργικά αποτελέσματα (πέρυσι ήταν αρνητικά, με το τελικό κέρδος να προέρχεται από πώληση συμμετοχής), ωστόσο δεν είναι σε θέση να αιτιολογήσει το απίστευτο ράλι που σημειώνεται στην τιμή της μετοχής (+83% τον τελευταίο μήνα): ”καμία επιχειρηματική κίνηση ή ουσιαστική μεταβολή στα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας δεν δικαιολογεί τη ραγδαία αύξηση στην τιμή της μετοχής”, ήταν η επίσημη ανακοίνωση της 14ης Ιουνίου, έκτοτε όμως η τιμή του τίτλου συνέχισε να ανεβαίνει… Η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης έχει φτάσει αισίως στα 78,2 εκατ. ευρώ (πάνω από 20 φορές τα ίδια κεφάλαια)

Τα deals και τα placements

Πέρα από τη νέα αναμενόμενη άνοδο στα φετινά κέρδη του Σφακιανάκη (+42,6% τον τελευταίο μήνα), η μετοχή ευνοήθηκε τα μέγιστα και από την πρόθεση των βασικών μετόχων να επιδιώξουν placement, έτσι ώστε -μεταξύ άλλων- να διευρυνθεί και η περιορισμένη διασπορά του τίτλου (20% σήμερα).

Η πώληση του 10% της AS Company (+52% τον τελευταίο μήνα) σε ξένα χαρτοφυλάκια επηρέασε θετικά τη μετοχή.

Το ράλι της ΑΝΕΚ (+38% τον τελευταίο μήνα) οφείλεται όχι μόνο στις ανοδικές προοπτικές της εταιρίας, όσο κυρίως στις ραγδαίες εξελίξεις στο μετοχικό κεφάλαιο (εισήλθαν δυναμικά ο όμιλος Γκριμάλντι και ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Ι. Σ. Βαρδινογιάννης), αλλά και στις κυοφορούμενες εξελίξεις στον χώρο της ακτοπλοΐας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v