Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελκυστικοί και πάλι δείκτες στη Σοφοκλέους!

Μπορεί η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη από το υψηλό της 19ης Ιουλίου να κυμαίνεται στο 7%, ωστόσο η πλειονότητα των μετοχών έχει υποχρεωθεί σε σαφώς υψηλότερες απώλειες, με αποτέλεσμα οι αποτιμήσεις να είναι τώρα ελκυστικότερες. Δέκα παραδείγματα μετοχών με P/E κοντά στο επίπεδο του 10.

Ελκυστικοί και πάλι δείκτες στη Σοφοκλέους!
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Μπορεί η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη από το τοπικό υψηλό της 19ης Ιουλίου να κυμαίνεται μόλις γύρω στο 7%, ωστόσο η πλειονότητα των μετοχών έχει υποχρεωθεί σε σαφώς υψηλότερες απώλειες, με αποτέλεσμα οι αποτιμήσεις να είναι τώρα ελκυστικότερες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Αρκετές μάλιστα μετοχές διαπραγματεύονται και πάλι με δείκτες P/E είτε μονοψήφιους είτε αρκετά κοντά στο επίπεδο του 10.

Όσοι λοιπόν πιστεύουν ότι η τελευταία υποχώρηση στο Χ.Α. δεν ήταν τίποτε περισσότερο από διόρθωση που σύντομα θα περάσει ενδεχομένως να επιλέξουν να ενισχύσουν τις θέσεις τους στις χαμηλότερες πλέον τιμές που έχουν διαμορφωθεί, συνεκτιμώντας τόσο το επίπεδο των χρηματιστηριακών δεικτών, όσο επίσης και μια σειρά από άλλα στοιχεία όπως οι προοπτικές των εταιριών, η πιθανότητα ανατροπής των αναπτυξιακών τους σχεδίων κ.λπ.

Τα δέκα παραδείγματα

Σφακιανάκης: Η μετοχή του Σφακιανάκη μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα έχει υποχωρήσει από τα 9 ευρώ στο επίπεδο των 6,60 ευρώ. Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης στα 260 εκατ. ευρώ και τις προβλέψεις της εταιρίας για καθαρά κέρδη 27 εκατ. φέτος και 30 εκατ. το 2008, το P/E του τίτλου υπολογίζεται αντίστοιχα στις 9,61 και στις 8,65 φορές.

Ελληνικά Καλώδια: Ο τίτλος βρέθηκε τις τελευταίες 25 ημέρες από τα 7 στα 6,20 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 168,4 εκατ. ευρώ. Με βάση τα ιστορικά κέρδη του 2006 (14,9 εκατ. ευρώ), το P/E υπολογίζεται στο 11,3. Τα κέρδη του πρώτου φετινού τριμήνου αυξήθηκαν κατά 17% και γενικότερα στον χώρο των καλωδίων φαίνεται να διαγράφεται μια ευνοϊκή τριετία. Με βάση τα φετινά κέρδη, το P/E της μετοχής ενδεχομένως να καταστεί ακόμη και μονοψήφιο.

Μοτοδυναμική: Μέσα σε περίπου δέκα ημέρες βρέθηκε από τα 7 ευρώ στα 6,60. Με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 33,8 εκατ. ευρώ και τα ιστορικά καθαρά κέρδη του 2006 (2,7 εκατ. ευρώ), το P/E διαμορφώνεται στο 12,5, ενώ με βάση την εκτίμηση της αγοράς για φετινή άνοδο της κερδοφορίας κατά 15%, ο ίδιος δείκτης υποχωρεί στο 10,9. Θετικό επίσης στοιχείο για τη μετοχή είναι και η μερισματική της απόδοση, η οποία υπολογίζεται στο 6,36% (42 λεπτά ανά μετοχή).

Βιοκαρπέτ: Η πτώση του τελευταίου 15νθημέρου οδήγησε τη μετοχή από τα 3,60 ευρώ στα 2,91. Τώρα, με χρηματιστηριακή αξία λίγο κάτω από τα 70 εκατ. ευρώ και με ιστορικά καθαρά κέρδη για το 2006 5,98 εκατ., το P/E διαμορφώνεται στις 11,7 φορές. Κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, τα κέρδη του εισηγμένου ομίλου σημείωσαν σημαντική άνοδο και όλα δείχνουν ότι η ανοδική αυτή τάση θα συνεχιστεί και για το σύνολο του έτους. Η εισηγμένη προσδοκά υπεραξίες και από τη δρομολογούμενη αυτόνομη είσοδο της θυγατρικής της Exalco στο Χ.Α.

Mevaco: Η μετοχή βρέθηκε μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα να υποχωρεί από τα 4 ευρώ στα 3,24. Τα περυσινά κέρδη των 3,14 εκατ. διαμορφώνουν το P/E στο 10,7 και το μέρισμα των 14 λεπτών που διανεμήθηκε διαμορφώνει τη μερισματική απόδοση στο ελκυστικό 4,3%. Για φέτος στόχος της εισηγμένης είναι η διατήρηση των περυσινών οικονομικών της επιδόσεων.

Autohellas: Από τότε που η Aegean εισήλθε στη Σοφοκλέους, η μετοχή χάνει συνεχώς έδαφος. Από το επίπεδο των 8 ευρώ (προ μηνός) διαπραγματεύεται πλέον οριακά χαμηλότερα των 6 ευρώ, με την τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της να βρίσκεται στα 216 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη του εξαμήνου αυξήθηκαν κατά 19,5% και οι αναλυτές υπολογίζουν το P/E της μετοχής με βάση τα φετινά κέρδη γύρω στις 11 φορές. Σημείο που θα πρέπει να διευκρινιστεί είναι οι πιθανές επιδράσεις από το γεγονός ότι ο όμιλος Πειραιώς (συνεταίρος στην Πειραιώς Best Leasing) απέκτησε τον έλεγχο ανταγωνιστικής εταιρίας.

Blue Star Ferries: Οι πρόσφατες χρηματιστηριακές αναταράξεις σε συνδυασμό με την άνοδο της τιμής του πετρελαίου είχαν ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της μετοχής από τα 4,20 στα 3,58 ευρώ. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης ανέρχεται πλέον στα 376 εκατ. και με βάση τις χθεσινές προβλέψεις της Marfin Analysis για καθαρά κέρδη των 31 εκατ. φέτος και των 36 εκατ. το 2008, οι αντίστοιχοι δείκτες P/E υπολογίζονται στις 12,1 και 10,4 φορές αντίστοιχα.

Inform Λύκος: Έχει χάσει 16,5% τον τελευταίο μήνα και η χρηματιστηριακή του αξία υποχώρησε στα 90,5 εκατ. ευρώ. Με βάση τα περυσινά καθαρά κέρδη των 6,41 εκατ. ευρώ, το P/E διαμορφώνεται στο 14,1, ωστόσο οι ανοδικές για φέτος εκτιμήσεις των αναλυτών μιλούν για δείκτη γύρω στο 11,90 (πηγή FactSet). Στα θετικά της μετοχής και η υψηλή μερισματική της απόδοση (4,72%).

Πειραιώς Leasing: Μικρές σχετικά οι πρόσφατες απώλειες της μετοχής, από τα 6,32 στα 5,90 ευρώ. Μπορεί με βάση τα περυσινά καθαρά κέρδη των 14,2 εκατ. το P/E να διαμορφώνεται στο 14,2, ωστόσο η τιμή του δείκτη αναμένεται να υποχωρήσει αισθητά με βάση τις εκτιμήσεις της αγοράς για τη φετινή κερδοφορία. Και σε αυτή την περίπτωση η μερισματική απόδοση είναι σαφώς ικανοποιητική (0,29 ευρώ ή 4,9%).

Βάρδας: Μέσα σε έναν περίπου μήνα βρέθηκε από τα 3,25 ευρώ στα 2,84. Με χρηματιστηριακή αξία οριακά κατώτερη των 34 εκατ. ευρώ, το P/E με βάση τα περυσινά καθαρά κέρδη (2,03 εκατ.) ανέρχεται στο 16,7, ωστόσο οι εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών για μεγάλη άνοδο των κερδών μέσα στη φετινή χρήση ”προσγειώνουν” τον δείκτη σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα. Το μέρισμα των 15 ευρωλεπτών διαμορφώνει τη σχετική απόδοση στο καθόλου ευκαταφρόνητο 5,28%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v