Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεσμικοί: Τι απώλειες ”γράφουν” από τα placements

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι θεσμικοί επενδυτές από τη φετινή συμμετοχή τους στα 18 placements που έχουν λάβει χώρα στη Σοφοκλέους από την αρχή του 2007. Δείτε τον πίνακα με τις αποδόσεις των μετοχών των εταιριών που πραγματοποίησαν placements στη διάρκεια του 2007.

Θεσμικοί: Τι απώλειες ”γράφουν” από τα placements
του Στέφανου Κοτζαμάνη

* Ο πίνακας με τις αποδόσεις των μετοχών των εταιριών που πραγματοποίησαν placements στη διάρκεια του 2007 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι θεσμικοί επενδυτές από τη φετινή συμμετοχή τους στα 18 placements που έχουν λάβει χώρα στη Σοφοκλέους από την αρχή του 2007.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΤΕ Χρηματιστηριακής (τροποποιημένα από εμάς με βάση τα χθεσινά κλεισίματα τιμών στο Χ.Α.), μέσω των 18 placements που έγιναν φέτος από 15 εταιρίες:

Πρώτον, τα θεσμικά χαρτοφυλάκια του εσωτερικού και –κυρίως- του εξωτερικού τοποθέτησαν κεφάλαια ύψους 2,94 δισ. ευρώ.

Δεύτερον, με βάση τις χθεσινές τιμές των μετοχών, οι θεσμικοί καταγράφουν απώλειες στις 14 από τις 18 περιπτώσεις. Η μέση απώλειά τους υπολογίζεται σε 7,1%.

Τρίτον, θετικές αποδόσεις έχουν προκύψει από τα placements στις μετοχές των εταιριών Marfin Popular Bank, ΟΤΕ και Κλουκίνας-Λάππας, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες έχουν καταγράψει από τις τοποθετήσεις τους οι εταιρίες Σιδενόρ, Χαλκόρ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Πώς θα μπορούσαν να ερμηνευθούν αυτές οι απώλειες;

Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι τα θεσμικά χαρτοφυλάκια δεν θα έχουν ιδιαίτερα κίνητρο να προχωρήσουν σε μαζικές πωλήσεις στους συγκεκριμένους τίτλους, καθώς μέσα από μια τέτοια κίνηση όχι μόνο δεν θα κατέγραφαν κέρδη, αλλά αντίθετα θα υποχρεώνονταν να ”κλειδώσουν” αρνητικές υπεραξίες χαρτοφυλακίου.

Μια δεύτερη σκέψη είναι ότι για να αποφασίσουν να εισέλθουν οι θεσμικοί επενδυτές στα συγκεκριμένα επίπεδα τιμών μέσω των placements, σημαίνει ότι -σε περίπτωση που φυσικά δεν έχει μεσολαβήσει κάτι που να τους οδηγήσει σε αλλαγή απόψεων- πιστεύουν στις τιμές αυτές και πολύ πιθανόν να αναμένουν ότι μελλοντικά τα συγκεκριμένα επίπεδα αποτιμήσεων όχι μόνο θα ξαναπιαστούν, αλλά και θα ξεπεραστούν.

* Ο πίνακας με τις αποδόσεις των μετοχών των εταιριών που πραγματοποίησαν placements στη διάρκεια του 2007 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v