Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ φορολογικών επιβαρύνσεων στις εισηγμένες

Αν και ο φορολογικός συντελεστής για τις εταιρίες έχει μειωθεί στο 25% δεν είναι καθόλου λίγες οι φορές που το Υπουργείο Οικονομικών ”δαγκώνει” τις εισηγμένες του ΧΑ με σημαντικά πρόστιμα. Σε αρκετές περιπτώσεις η πρόσθετη φορολογία αντιστοιχεί σε μεγάλο ποσοστό των κερδών. Οι ενδεικτικές περιπτώσεις 14 εταιριών.

Μπαράζ φορολογικών επιβαρύνσεων στις εισηγμένες
του Στέφανου Κοτζαμάνη

**Ο πίνακας με τις ενδεικτικές περιπτώσεις πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Mπορεί ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής να έχει μειωθεί στο 25%, υποχωρώντας κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες μέσα στην τελευταία τετραετία, ωστόσο δεν είναι καθόλου λίγες οι φορές που οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ”δαγκώνουν” τις εισηγμένες εταιρείες της Σοφοκλέους -άρα και τους μετόχους τους- με σημαντικού ύψους πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις για τις εισηγμένες αντιστοιχούν σε μεγάλο ποσοστό στη συνολική κερδοφορία τους.

Και -επίσης συχνά- επειδή οι έλεγχοι γίνονται με πολυετή καθυστέρηση, οι επενδυτές πιάνονται στον ύπνο, αφού μια ωραία πρωία αντιλαμβάνονται ξαφνικά ότι τα δεδομένα που υπήρχαν έχουν μεταβληθεί άρδην... Κάποιοι αποδίδουν το γεγονός αυτό σε έλλειψη επαρκούς οργάνωσης από την πλευρά των εταιρειών.

Ωστόσο, οι περισσότεροι μιλούν για ασφυκτική γραφειοκρατία, για θεσμικό πλαίσιο που ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως, ή ακόμη και ”για εφοριακούς που έχουν βγει παγανιά, με μόνο σκοπό να μαζέψουν έσοδα”.

Παρά το γεγονός ότι κάποιες εκ των εισηγμένων εταιρειών προχωρούν κάθε χρόνο σε προβλέψεις έναντι μελλοντικών επιβαρύνσεων (θετική κίνηση, αναμφίβολα, έτσι ώστε τα κέρδη των εταιρειών να μη συμπεριφέρονται σαν ασανσέρ), το θέμα παραμένει σημαντικό.

Μόνο κατά το τελευταίο 18μηνο συλλέξαμε ενδεικτικά 15 περιπτώσεις εισηγμένων που επιβαρύνθηκαν από τους φορολογικούς ελέγχους παλαιότερων χρήσεων.

* Στην Ελινόιλ, η πρόσθετη επιβάρυνση ανέρχεται σε 1,679 εκατ. ευρώ και είναι περίπου διπλάσια από τα περυσινά κέρδη πριν από τη φορολογία.

* Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τον Περσέα. Αφού -μετά πολλών κόπων και βασάνων- κατάφερε να επιστρέψει σε σημαντική κερδοφορία και ήταν μάλιστα έτοιμος να διανείμει και κάποιο μέρισμα, ήρθε η φορολογική επιβάρυνση των 2 εκατ. ευρώ (127% των περυσινών κερδών) κι έτσι οι παραπάνω σκέψεις μπήκαν βαθιά στο συρτάρι. Το πλήγμα αυτό και -κυρίως- η απώλεια του Νηρέα από πελάτη (λόγω ότι ο τελευταίος απέκτησε την Kego) οδήγησαν την εισηγμένη στο deal με τα Ιχθυοτροφεία Σελόντα.

* Φιλόδοξα τα σχέδια της Creta Farm για την επέκτασή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ωστόσο η κεφαλαιοποίησή της δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση του 1,39 εκατ. ευρώ, ήτοι 73% των περσινών προ φόρων κερδών, και οδήγησε σε περαιτέρω μείωση τα φετινά αποτελέσματά.

* Τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί των κερδών της ΚΡΕΚΑ (μόλις 294 χιλ. πέρυσι, και αυτά προ φόρων). Αυτό όμως δεν εμπόδισε τις υπηρεσίες του υπουργείου να της επιβάλουν πρόσθετους φόρους ύψους 95 χιλ. ευρώ...

* Ο Μουζάκης δεν έχει φέτος να αντιμετωπίσει μόνο τις μεγάλες δυσκολίες στην αγορά της κλωστοϋφαντουργίας. Έχει επιπλέον το βάρος των 284 χιλ. ευρώ από πρόσθετους φόρους.

* H επιβάρυνση των 2,94 εκατ. ευρώ της Lavipharm όχι μόνο ψαλίδισε δραστικά την κερδοφορία της, αλλά επέδρασε αρνητικά και στη ρευστότητα της. Πάντως, ο εισηγμένος όμιλος μέσα από την πρόσφατη ολοκλήρωση αύξησης κεφαλαίου αποπλήρωσε το επαχθές ομολογιακό δάνειο στην Calyon και τώρα αναμένει τα οφέλη από το φάρμακο της φενταλίνης.

* Μπορεί τα κέρδη του Ιατρικού Κέντρου να είναι πολλαπλάσια, ωστόσο στον όμιλο Αποστολόπουλου μάλλον δεν θα χάρηκαν ιδιαίτερα από την επιβολή πρόσθετης φορολογικής υποχρέωσης 1,15 εκατ. ευρώ.

* Στην Autohellas προέκυψαν καταβλητέοι φόροι ύψους 563 χιλ. ευρώ, μετά την ολοκλήρωση του σχετικού φορολογικού ελέγχου για την περίοδο 2002 - 2005. Η εισηγμένη είχε ήδη σχηματίσει σχετική πρόβλεψη ύψους 200 χιλ. ευρώ.

* Παρατηρώντας τις Δομική Κρήτης, Spider και Δάιος, βλέπουμε ότι οι φορολογικές επιβαρύνσεις αποτελούν πολύ χαμηλό ποσοστό επί των κερδών του 2006. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, αν συνεκτιμηθούν και οι σημειώσεις του πίνακα, στον οποίο αναφέρονται οι έκτακτες καταστάσεις που οδήγησαν στη διαμόρφωση τόσο θετικών επιδόσεων για τις συγκεκριμένες εταιρείες το 2006.

**Ο πίνακας με τις ενδεικτικές περιπτώσεις πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v