Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: 67 μετοχές ”τεστάρουν” υψηλά έτους!

Ο Γ.Δ. μπορεί να απέχει μόλις μια ανάσα από τα υψηλά έτους, όμως 67 τίτλοι απέχουν περίπου 10% από τα υψηλά έτους. Μεγάλοι κερδισμένοι τα blue chips, αλλά και οι ”ποιοτικές” μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες ”εκμεταλλεύονται” τη θετική αύρα. Δείτε τον αναλυτικό πίνακα με τις μετοχές και τα υψηλά έτους.

Χ.Α.: 67 μετοχές ”τεστάρουν” υψηλά έτους!
του Γιώργου Α. Σαββάκη

* Ο αναλυτικός πίνακας με την απόσταση από τα υψηλά έτους όλων των μετοχών δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Ο Γενικός Δείκτης της Σοφοκλέους μπορεί να απέχει μια ανάσα μόλις από τα υψηλά έτους (αν και ενδοσυνεδριακά στις 27/9 τα ξεπέρασε!), αλλά η απόσταση που έχει να διανύσει μέχρι να πλησιάσει και πάλι τα ιστορικά του υψηλά, από τα μέσα Σεπτεμβρίου του 1999 και τις 6.355 μονάδες, είναι ακόμα μεγάλη, σχεδόν 25%!

Η εικόνα και στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE–20 είναι παρόμοια, αφού στο all time high ο δείκτης των blue chips ”άγγιζε” τις 3.302 μονάδες και από αυτό το σημείο απέχει 20% ακόμα.

Το κλίμα ευφορίας των τελευταίων ημερών έχει δημιουργήσει εκ νέου έντονο ενδιαφέρον στις τάξεις των επενδυτών για την εγχώρια αγορά μετοχών, αν και οι ”αποστάσεις” από τα ιστορικά υψηλά αλλά και οι συγκρίσεις με εκείνη την περίοδο είναι μάλλον πρώιμες.

Όμως, μεγάλος αριθμός τίτλων, για την ακρίβεια 67, απέχουν λιγότερο από 10% από τα υψηλά του 2007, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν και ιστορικά υψηλά.

Για την ώρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Prelium ΑΧΕΠΕΥ, 67 μετοχές απέχουν 10% από τα υψηλά έτους, ενώ 9 από αυτές έχουν καταγράψει ήδη νέα υψηλά για το 2007.

Για την ακρίβεια, οι τίτλοι των Coca Cola 3E, Fourlis, ΕΥΔΑΠ, Frigoglass, Βαράγκης, Sprider, YΑLCΟ, Ιμπέριο και F.G. Europe.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, εκτός της Coca Cola 3E, τις εντυπώσεις έχουν ”κερδίσει” οι τίτλοι της Εθνικής Τράπεζας, του ΟΤΕ, της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς, της Cosmote, της Marfin Popular Bank και βεβαίως της ΔΕΗ.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κινείται πλέον κοντά στα υψηλά στις παρυφές των 45 ευρώ, ενώ οι τίτλοι του ΟΤΕ και της Cosmote απέχουν 1,73% και 0,57% αντίστοιχα από τα υψηλά έτους. Και για τους δύο τίτλους, οι εξελίξεις σε επιχειρηματικό αλλά και μετοχικό ίσως επίπεδο έχουν αυξήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Για τη μετοχή της ΔΕΗ, η τρέχουσα τιμή των 26,48 ευρώ απέχει 0,08% από τα 26,50 ευρώ που είναι το υψηλό. Από τις τραπεζικές μετοχές, η ΜΡΒ και η Alpha Bank απέχουν 24 ευρωλεπτά και 92 λεπτά του ευρώ αντίστοιχα από τα υψηλά έτους.

Από τις λοιπές δυνάμεις της αγοράς, εκτός των τίτλων του Fourlis, της Frigoglass και της ΕΥΔΑΠ, οι μετοχές που ξεχωρίζουν είναι o ΟΛΘ, η Intralot και η Vivartia, καθώς διαπραγματεύονται με διαφορά λιγότερη του 1% από τα υψηλά έτους.

* Ο αναλυτικός πίνακας με την απόσταση από τα υψηλά έτους όλων των μετοχών δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v