Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Τα ”stories” οδηγούν την άνοδο

Κέρδη 3% έχει αποκομίσει ο Γενικός Δείκτης από τα μέσα Ιουλίου. Ωστόσο, κάποιες μετοχές έχουν καταγράψει εντυπωσιακή άνοδο στο διάστημα αυτό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πίσω από αυτό υπάρχει κάποιο δυνατό επιχειρηματικό στόρι, το οποίο στηρίζει και το ενδιαφέρον των επενδυτών. Οι 82 μετοχές που έχουν ενισχυθεί, οι πρωταθλητές των αποδόσεων και τα ”stories” που βρίσκονται από πίσω.

Σοφοκλέους: Τα ”stories” οδηγούν την άνοδο
** Οι αναλυτικοί πίνακες με τις μετοχές που έχουν ενισχυθεί στο διάστημα 19/7-15/10 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

του Γιώργου Α. Σαββάκη

H Σοφοκλέους κινείται σε νέα υψηλά και στις τελευταίες συνεδριάσεις παρατηρείται τάση συσσώρευσης γύρω από τις 5.200 - 5.250 μονάδες.

Τα κέρδη από την προηγούμενη κορυφή των 5.118 μονάδων, στις 19 Ιουλίου, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη δεν είναι ”τρομακτικά”, ωστόσο η εικόνα του Γενικού Δείκτη της Σοφοκλέους δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική κίνηση των επιμέρους μετοχών.

Παρά το +3,20% που έχει ”γράψει” το ταμπλό, μόνο 60 μετοχές κινούνται με άνοδο πάνω από την αγορά, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι οι δείκτες της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα υποαποδίδουν αισθητά.

Σε μεγάλο βαθμό, οι περισσότερες μετοχές των εισηγμένων εταιρειών συνεχίζουν να υποαποδίδουν σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη ή με τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο FTSE/ASE Small Cap 80 έχει υστερήσει σημαντικά συγκρινόμενος με τους υπόλοιπους τρεις δείκτες, αφού καταγράφει απώλειες 5,84%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE Mid 40 διαμορφώθηκε σε αρνητικό έδαφος της τάξεως του -0,80%.

Η αίσθηση η οποία δημιουργείται από τους τίτλους που υπεραποδίδουν είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις πίσω από την ανοδική κίνηση υπάρχει κάποιο δυνατό επιχειρηματικό στόρι, το οποίο στηρίζει και το ενδιαφέρον των επενδυτών, με αποτέλεσμα οι μετοχικές αξίες να παίρνουν την ανιούσα.

Αυτή η διαπίστωση είναι σημαντική σε όρους αξίας για τη Σοφοκλέους, που φαίνεται ότι είναι σε θέση να ανταμείβει τις εταιρείες (και τους μετόχους) που πραγματικά αυξάνουν τα μεγέθη τους και ξέρουν να δημιουργούν αξία για τους επενδυτές τους.

Οι πρωταθλητές

Την πρώτη θέση στις αποδόσεις καταλαμβάνει ο κοινός τίτλος της PC Systems με κέρδη της τάξεως του 93%. Η πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων, που αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά, φαίνεται ότι μπορεί να δώσει στην εταιρεία τα απαραίτητα όπλα για να αντεπεξέλθει στα προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί στο παρελθόν και να προχωρήσει στα νέα της σχέδια στον τομέα λύσεων προστιθέμενης αξίας, όπως το λογισμικό, οι λύσεις τεχνολογίας και οι υπηρεσίες. Μένει να αποδειχτεί και από τα οικονομικά αποτελέσματά της ότι πλέον κινείται στον σωστό επιχειρηματικό δρόμο.

Στη δεύτερη θέση των κερδών βρίσκεται ακόμα μία εταιρεία πληροφορικής, η Unibrain, με απόδοση της τάξεως του 54%. Παρά την υποχώρηση των κερδών του πρώτου εξαμήνου, ο κύκλος εργασιών κινήθηκε ανοδικά, ενώ η ολοκλήρωση των διαδικασιών συγχώνευσής της με τη Hellas on Line και την Teledome θα δημιουργήσει έναν ισχυρό πόλο στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών.

Στην τρίτη θέση των κερδών βρίσκεται η μετοχή της Yalco Κωνσταντίνου με +44%. Η βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων και η συνεργασία Habitat - Notos Home έχει δημιουργήσει προσδοκίες για ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων από το επόμενο έτος.

Την πρώτη πεντάδα με τα υψηλότερα κέρδη στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα συμπληρώνουν οι μετοχές της Sprider και της Ιονική Ξενοδοχειακή. Ο πρώτος τίτλος κινείται στο +42,65% και ο δεύτερος στο 36,18%.

Για την πρώτη, οι επιτυχείς παρουσιάσεις στο εξωτερικό αναφέρουν ότι ο κύκλος εργασιών το 2008 θα διαμορφωθεί στα 165 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 33% σε σχέση με την εκτίμηση του 2007, και τα λειτουργικά κέρδη στα 35,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 33%. Το μόνο που απομένει είναι η επαλήθευση των εκτιμήσεων της διοίκησης στους επόμενους μήνες. Όσον αφορά στην Ιονική Ξενοδοχειακή, η αντιστροφή των ζημιών στο εξάμηνο ήταν σημαντική, ωστόσο η κεφαλαιοποίηση έχει ανέλθει πλέον στα 215 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τη μικρή κεφαλαιοποίηση, υπάρχουν τίτλοι και από τον χώρο της υψηλής κεφαλαιοποίησης που ξεχωρίζουν, όπως η ΔΕΗ με κέρδη +21%, η Coca Cola 3E με κέρδη 20,29% αλλά και ο ΟΤΕ με +13,48%.

Για τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ το ”στοίχημα” των εκλογών στο ταμπλό κερδήθηκε, απομένει ωστόσο και εκείνο της κυβέρνησης για το τι πρόκειται να συμβεί σχετικά με το μέλλον των δύο αυτών εταιρειών.

Όσον αφορά στην Coca Cola 3E, η οποία κινείται πλέον σε ιστορικά υψηλά, οι επενδύσεις στη Ρωσία και στην ευρύτερη περιοχή του πρώην ανατολικού μπλοκ δημιουργούν προσδοκίες για υψηλή ανάπτυξη και τα επόμενα έτη.

Τέλος, παρά την υποαπόδοση του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, υπάρχουν μερικοί τίτλοι που ξεχωρίζουν για το θετικό τους πρόσημο.

Οι μετοχές των Σαράντης, Fourlis, ΤΕΡΝΑ, Σωληνουργεία Κορίνθου και μερικές ακόμα (όπως των Alapis, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος, Νεοχημική και Ηλεκτρονική Αθηνών) κινούνται ανοδικά παρά την υστέρηση του δείκτη στον οποίο συμμετέχουν και κυρίαρχο στοιχείο πίσω από την ανοδική κίνησή τους είναι το επιτυχημένο επιχειρηματικό σχέδιο των διοικήσεων των εταιρειών και οι υψηλές προσδοκίες των επενδυτών για την περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους.

Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να είναι σύμπτωση ότι για τις περισσότερες από τις παραπάνω εταιρείες, ξένοι επενδυτικοί οίκοι έχουν προβεί σε πολυσέλιδες αναλύσεις για τις δραστηριότητές τους, προτείνοντας αγορά για τις μετοχικές τους αξίες.

** Οι αναλυτικοί πίνακες με τις μετοχές που έχουν ενισχυθεί στο διάστημα 19/7-15/10 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v