Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: ”Γκρίζα σύννεφα” για τέσσερις ΑΜΚ

”Γκρίζα σύννεφα” έχουν μαζευτεί γύρω από τις αυξήσεις κεφαλαίου 4 εισηγμένων καθώς η σημαντική πτώση των τιμών τους στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει φέρει τις μετοχές τους πολύ κοντά στο επίπεδο διάθεσης των νέων τίτλων που σκοπεύουν να εκδώσουν. Σε περίπτωση που το κλίμα δεν αλλάξει, τότε κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι θα καλυφθούν πλήρως...

Σοφοκλέους: ”Γκρίζα σύννεφα” για τέσσερις ΑΜΚ
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι διοικήσεις των εταιριών που δρομολογούν αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών δεν είναι ευχαριστημένες από τις τελευταίες εξελίξεις στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Αυτήν την περίοδο έχουν δρομολογηθεί αυξήσεις κεφαλαίου από 6 εισηγμένες για τις 4 εκ των οποίων έχουν μαζευτεί ”γκρίζα σύννεφα”.

Και αυτό γιατί η δραματική υποχώρηση των τιμών τους στο ταμπλό του Χ.Α. έχει φέρει τους τίτλους τους πολύ κοντά στο επίπεδο διάθεσης των νέων μετοχών που σκοπεύουν να εκδώσουν.

Σε περίπτωση λοιπόν που το χρηματιστηριακό κλίμα δεν μεταβληθεί, τότε κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι οι δρομολογούμενες εκδόσεις θα καλυφθούν πλήρως.

H Betanet που έκλεισε χθες στο 1,32 ευρώ, δρομολογεί αύξηση κεφαλαίου στο 1,25 (απόσταση 5,6%).

Η Eurobank Properties, που υποχώρησε κατά την ίδια συνεδρίαση στα 9,58 ευρώ, προτίθεται να διαθέσει τις νέες μετοχές της προς 9 ευρώ (απόσταση 6,4%).

Δυσκολότερα τα πράγματα για τη Sciens, της οποίας οι νέες μετοχές θα προσφερθούν προς 1,30 ευρώ στους ήδη υπάρχοντες μετόχους της και προς 1,50 σε ενδεχόμενους άλλους. Την ίδια ώρα, η τρέχουσα τιμή του τίτλου έκλεισε μόλις στο 1,31…

Η χθεσινή γενική συνέλευση της Κλωνατέξ, που είχε ως θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, αναβλήθηκε για μία ακόμη φορά. Πάντως, η αύξηση κεφαλαίου είναι υποχρεωτική (τα ίδια κεφάλαια χαμηλότερα του 50% του μετοχικού κεφαλαίου) και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χαμηλότερα των 30 λεπτών (ονομαστική αξία). Και η κοινή μετοχή έκλεισε χθες στα 29 λεπτά…

Πιο ”άνετη” η Προοδευτική

Σε σχετικά καλύτερη θέση η Βιοσώλ και ακόμη περισσότερο η Προοδευτική. Η Βιοσώλ με χθεσινό κλείσιμο στα 34 λεπτά δρομολογεί ΑΜΚ προς 30 λεπτά (απόσταση 13,3%), ενώ η Προοδευτική που προετοιμάζει ΑΜΚ προσφέροντας τις νέες μετοχές προς 60 λεπτά ”έκλεισε” χθες στα 78 λεπτά, δηλαδή 30% πιο πάνω από την τιμή διάθεσης των νέων τίτλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v