Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τ. Πειραιώς: Δημοσκόπηση euro2day για κέρδη ’07

Στα 643 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς το 2007, σημειώνοντας άνοδο 48%, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 11 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του Thomson Financial News.

Τ. Πειραιώς: Δημοσκόπηση euro2day για κέρδη ’07
Στα 643 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς το 2007, σημειώνοντας άνοδο 48%, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 11 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του Thomson Financial News.

Προβλέψεις παρείχαν οι: Alpha Finance, Citi, Eurobank Sec., Euroxx Sec., HSBC, Keefe, Bruyette & Woods, Marfin Analysis, National Sec. – P&K, Proton Bank και UBS.

To εύρος των εκτιμήσεων κυμαίνεται μεταξύ 624 και 665 εκατ. ευρώ, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι η άνοδος της κερδοφορίας θα βασιστεί στην εκτίναξη του όγκου χορηγήσεων από το δίκτυο υποκαταστημάτων που ωριμάζει, την επιθετική συσσώρευση καταθέσεων αλλά και σε κέρδη από συναλλαγές.

Η κ. Κανελλοπούλου της Euroxx επισήμανε: ”Περιμένω αύξηση 53% στα ετήσια καθαρά κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς, λόγω ισχυρής αύξησης στα έσοδα από βασικές δραστηριότητες και περιορισμό του κόστους, παρά μια ενδεχομένως σημαντική ενίσχυση στις διασυνοριακές λειτουργικές δαπάνες”.

Η ίδια πρόσθεσε: ”Ενδεχομένως να εμφανιστεί μια αρνητική έκπληξη από επιπρόσθετες φορολογικές δαπάνες, αλλά η Πειραιώς προσφέρει ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές, ιδίως εάν η ωρίμανση του δικτύου υποκαταστημάτων αποδώσει νωρίτερα”.

Όμως ο κ. Παναγιώτης Κλάδης, αναλυτής της Εθνικής Χρηματιστηριακής - Π&Κ, τόνισε: ”Δεδομένης της εξάρτησης της τράπεζας από τον κοινοπρακτικό δανεισμό, σε συνδυασμό με τους πρόσφατους κλυδωνισμούς στις αγορές πίστης, θα επικεντρωθώ στην αύξηση των καταθέσεων”.

Ο κ. Κλάδης σημειώνει ακόμη: ”Επίσης, θα εξετάσω τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια καθώς είναι καλός δείκτης του πώς η κρίση έχει επηρεάσει την κερδοφορία της τράπεζας. Όμως περιμένω ότι η αύξηση στις χορηγήσεις θα ξεπεράσει τους μέσους όρους της αγοράς, κυρίως λόγω των δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.

Η κ. Ελένη Χέρρα, αναλύτρια της Eurobank Securities, ανησυχεί ότι ”τα καθαρά κέρδη ενδέχεται να επηρεαστούν από την επιπρόσθετη φορολογική επιβράδυνση επί των κερδών από συναλλαγές και αυτό θα επηρεάσει την Τράπεζα Πειραιώς περισσότερο από άλλες τράπεζες, επειδή συνήθως εμφανίζει υψηλότερα κέρδη από συναλλαγές.

Ο αναλυτής της UBS κ. Aλέξανδρος Κύρτσης υπογράμμισε πως ”τα καθαρά έσοδα από τόκους θα είναι ιδιαίτερα ισχυρά με βάση την αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,35 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν επίσης την αύξηση των χορηγήσεων”.

”Το δ’ τρίμηνο είναι εποχιακά πολύ ισχυρό για την Πειραιώς, αλλά ο φόρος κεφαλαίου από την πώληση του μεριδίου στην Τράπεζα Κύπρου ενδέχεται να κοστίσει περίπου 22 εκατ. ευρώ”, πρόσθεσε ο κ. Κύρτσης.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους της Τράπεζας Πειραιώς προβλέπεται να ανέλθουν στα 912 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 28% το 2007, ενώ το εύρος των εκτιμήσεων κυμαίνεται από 903 έως 926 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Νίκος Λιανέρης, αναλυτής της Proton, αναφέρει: ”Εκτιμώ ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα παραμείνουν ισχυρά, με αύξηση 26,8% στο έτος, με βάση την επέκταση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων της τράπεζας κατά περίπου 40,5% σε ετήσια βάση”.

”Επίσης, θα επικεντρωθώ στην αύξηση των καταθέσεων και στις επιπτώσεις στη συσσώρευση καταθέσεων από τον ανταγωνισμό, καθώς και στις επιπτώσεις στα spreads” πρόσθεσε ο κ. Λιανέρης.

Ο κ. Κώστας Μανωλόπουλος της Marfin Analysis σημείωσε: ”Θα εξετάσω εξονυχιστικά την αύξηση στις καταθέσεις, που σε απόλυτους αριθμούς θα πρέπει να ξεπερνά την αύξηση στις χορηγήσεις στο δ’ τρίμηνο. Επίσης, θα αναζητήσω καθοδήγηση κυρίως για τα ποσοστά φορολόγησης της τράπεζας, δεδομένης της νέας νομοθεσίας για τα κέρδη από συναλλαγές”.

Ο κ. Π. Τσούρτης, αναλυτής της Alpha Finance, εξήγησε: ”Τα spreads θα είναι χαμηλότερα στις καταθέσεις λόγω της ενίσχυσης του ανταγωνισμού, αλλά τα spreads στις χορηγήσεις λογικά θα είναι ανθεκτικά”.

Ο κ. Τσούρτης πρόσθεσε πως ”οι προμήθειες θα πρέπει να επωφεληθούν από τις ισχυρές συνθήκες στις κεφαλαιαγορές κατά το δ’ τρίμηνο αλλά και από τα έσοδα από τις χορηγήσεις”.

Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 25%, στα 226 εκατ. ευρώ, με τις προβλέψεις να διαμορφώνονται μεταξύ 223 και 229 εκατ. ευρώ.

Η κ. Σ. Σκούρτη της HSBC τόνισε: ”Περιμένω πολύ ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων, πάνω από 40% στο έτος, ενώ και η ενίσχυση των καταθέσεων πρέπει να ήταν ισχυρή στο δ’ τρίμηνο. Φυσικά, θα επικεντρωθώ στην καθοδήγηση για το 2008”.

Για το δ΄ τρίμηνο του 2007 τα καθαρά κέρδη, τα καθαρά έσοδα από τόκους και τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες της Τράπεζας Πειραιώς προβλέπεται να ανέλθουν στα 134, 270 και 61 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ο κ. Antonio Ramirez, αναλυτής της Keefe, Bruyette & Woods, επισήμανε σε έκθεσή του ότι ”η αύξηση κεφαλαίου κατά 1,35 δισ. ευρώ θα επιτρέψει επιτάχυνση της ανάπτυξης και ενδέχεται να χρηματοδοτήσει εξαγορές στο εξωτερικό. Η Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζει τον καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα, δεδομένου ότι το δίκτυο υποκαταστημάτων δεν έχει φτάσει σε ωρίμανση. Η τράπεζα δεν είναι εκτεθειμένη σε προβληματικά προϊόντα, όπως το αμερικανικό subprime ή τα CDO’s.

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει αποτελέσματα για το 2007 στις 12 Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v