Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποιοι insiders γράφουν ”τρελές” απώλειες

Πολλοί επενδυτές τοποθετούνται σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που αγόρασαν οι βασικοί μέτοχοι, στηριζόμενοι στη λογική ότι το ”έξυπνο χρήμα” δεν χάνει ποτέ. Ωστόσο, υπάρχουν και οκτώ περιπτώσεις βασικών μετόχων που καταγράφουν σημαντικότατες απώλειες έχοντας επενδύσει... στις ίδιες τις εταιρείες τους.

ΧΑ: Ποιοι insiders γράφουν ”τρελές” απώλειες
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Tουλάχιστον οκτώ βασικοί μέτοχοι σε εισηγμένες εταιρείες στο Χ.Α. κατά τους τελευταίους μήνες καταγράφουν σημαντικότατες ποσοστιαίες απώλειες έχοντας επενδύσει... στις ίδιες τις εταιρείες τους.

Μάλιστα, ο κατάλογος είναι στην πράξη μεγαλύτερος, καθώς οι βασικοί μέτοχοι που επιχείρησαν να στηρίξουν τις τιμές των μετοχών τους κατά τους τελευταίους μήνες -αν και χωρίς επιτυχία- είναι πολύ περισσότεροι.

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που προκύπτει από τη συγκεκριμένη κατάσταση είναι διπλό:

Πολλοί ιδιοκτήτες δείχνουν να πιστεύουν στις προοπτικές των εταιρειών τους αλλά και σε επίπεδα αποτιμήσεών τους ανώτερα από τα τρέχοντα.

Η έλλειψη ”βάθους” στην εγχώρια αγορά την καθιστά αδύναμη να εξισορροπήσει την κατάσταση στο ταμπλό, όταν για κάποιους λόγους εκδηλώνονται εντολές πωλήσεων από το εξωτερικό.

Υπό αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που σκέφτονται ότι δεν θα ήταν κακή ιδέα να αγοράσουν μετοχές σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά στα οποία τοποθετήθηκε ο βασικός μέτοχος, με την προσδοκία ότι μεσοπρόθεσμα θα δικαιωθούν, στηριζόμενοι στη λογική ότι οι βασικοί μέτοχοι γνωρίζουν πολύ καλύτερα τις εταιρείες τους και ότι το ”έξυπνο χρήμα” δεν χάνει σχεδόν ποτέ.

Ο αντίλογος είναι η άποψη που διατυπώνουν ορισμένοι ότι σήμερα στη Σοφοκλέους δεν υπάρχει ”χαζό χρήμα”, οπότε και οι κερδισμένοι και οι χαμένοι θα πρέπει να ανήκουν στο ”έξυπνο χρήμα”...

J&P ΑΒΑΞ: Οι αγορές των βασικών μετόχων ξεκίνησαν από τα μέσα Νοεμβρίου λίγο κάτω από τα 7,5 ευρώ ανά μετοχή και συνεχίστηκαν με εντατικούς ρυθμούς. Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, δεν απέτρεψε τη μεγάλη υποχώρηση της μετοχής, η οποία στις 12/2/2008 έκλεισε στα 5,40 ευρώ, δηλαδή 27,5% χαμηλότερα από το επίπεδο στο οποίο άρχισαν να αγοράζουν οι βασικοί μέτοχοι. Παρά το γεγονός ότι η J&P Άβαξ εντάσσεται στις τρεις μεγαλύτερες δυνάμεις του κλάδου, με πολλά αυτοχρηματοδοτούμενα έργα και με πλήθος έργων στο εξωτερικό (άρα, φαινομενικά, επηρεάζεται λίγο από τη μείωση των περιθωρίων κέρδους στο αμιγές κατασκευαστικό κομμάτι), την τελευταία πενταετία η μετοχή της έχει υποχρεωθεί σε πτώση 13,5%!

ΒΙΟΤΕΡ: Η μετοχή της κατασκευαστικής εταιρείας έχει υποχρεωθεί σε σημαντική πτώση τους τελευταίους μήνες, παρά τις παρεμβατικές αγοραστικές κινήσεις του βασικού μετόχου της (οικογένεια Μαυροσκότη). Οι αγορές ξεκίνησαν από τα μέσα Οκτωβρίου από το 1,16 ευρώ ανά μετοχή και έλαβαν σημαντική έκταση μέχρι σήμερα, ανερχόμενες σε δεκάδες χιλιάδες κομμάτια κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Με δεδομένο ότι η ΒΙΟΤΕΡ έκλεισε στις 12/2/2008 στα 81 λεπτά, οι μετοχικές απώλειες του κ. Μαυροσκότη ανέρχονται έως και στο 30% (από το 1,16 ευρώ στα 81 λεπτά)! Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της 30ής Σεπτεμβρίου του 2007, η λογιστική αξία της μετοχής της ΒΙΟΤΕΡ υπολογίζεται στο 1,02 ευρώ, ενώ η εισηγμένη συμμετέχει με ποσοστό 32% στην κοινοπραξία που υπέβαλε την καλύτερη προσφορά για την κατασκευή και τη διαχείριση της μαρίνας του Φαλήρου. Κατά την τελευταία πενταετία, η μετοχή της ΒΙΟΤΕΡ καταγράφει απώλειες 25%, παρά το ότι πρόκειται για υγιή εταιρεία.

ΜΗΧΑΝΙΚΗ - ΓΕΚ. Στις δύο αυτές εταιρείες η προσπάθεια στήριξης των τιμών έγινε κυρίως μέσω της αγοράς ιδίων μετοχών, ωστόσο υπήρξαν και αγοραστικές παρεμβάσεις βασικών μετόχων και στελεχών. Στην περίπτωση της Μηχανικής, η αγορά ιδίων μετοχών ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο προς 6,50 ευρώ περίπου, ενώ στο χρονικό διάστημα 10 - 15 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες αγορές από την οικογένεια Εμφιετζόγλου (6,82 - 6,90 ευρώ).

Ο κοινός τίτλος της Μηχανικής έκλεισε στις 12/2/2008 στα 3,92 ευρώ, περίπου 42% χαμηλότερα από το επίπεδο όπου ξεκίνησαν τις αγορές τους οι βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης. Στην περίπτωση της ΓΕΚ, εκτός από τις αγορές των ιδίων μετοχών, οι βασικοί μέτοχοι έχουν πραγματοποιήσει αγορές όχι μόνο πρόσφατα αλλά και τον Δεκέμβριο του 2007 στα 9,98 ευρώ, τον Νοέμβριο στα 12,22 ευρώ, ακόμη και τον περασμένο Αύγουστο (γύρω στα 13 ευρώ). Με βάση το κλείσιμο της 12ης/2/2008 στα 8,10 ευρώ, προκύπτει μια διαφορά που φτάνει ακόμη και στο 37%.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Οι βασικοί μέτοχοι προχώρησαν σε σημαντικές αγορές τίτλων στα μέσα Σεπτεμβρίου, προσπαθώντας να στηρίξουν τη μετοχή που κατρακυλούσε από τα 2,10 ευρώ χωρίς διάθεση... φρεναρίσματος. Σημειώθηκαν τότε αγορές τίτλων από την οικογένεια Κρεμμύδα στο 1,80 - 1,48 ευρώ ανά τεμάχιο.

Έπειτα από διάλειμμα λίγων μηνών, υπήρξαν και κάποιες πρόσθετες αγορές τίτλων, όπως για παράδειγμα τον Νοέμβριο προς 1,16 ευρώ ανά μετοχή καθώς και στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Στις 12/2/2008 η μετοχή έκλεισε μόλις στα 72 λεπτά, δηλαδή 5,3% χαμηλότερα από την προ πενταετίας τιμή της. Η Γενική Εμπορίου το 2006 διένειμε μέρισμα 3 λεπτών ανά μετοχή και τα κέρδη του 2007 αναμένονται αυξημένα έναντι αυτών του 2006. Οι ποσοστιαίες απώλειες της οικογένειας Κρεμμύδα από τις παραπάνω συναλλαγές τους φτάνουν έως και το 60%!

DIONIC: Οι βασικότεροι μέτοχοι της πολυμετοχικής εταιρείας μετέτρεψαν το ομολογιακό δάνειο σε μετοχές με τιμή μετατροπής μία μετοχή προς 91 λεπτά. Σήμερα η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει στα 61 λεπτά (κλείσιμο 12/2/08), με αποτέλεσμα αυτοί που μετέτρεψαν τις ομολογίες τους να ”γράφουν” απώλειες 33%! Κάποιες αγορές έγιναν και από διευθυντικά στελέχη τον Ιανουάριο. Παρά το γεγονός ότι η Dionic εμφανίζει σημαντικούς ρυθμούς αύξησης κερδών από το 1999, οπότε εισήλθε στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, η μετοχή κατά την τελευταία πενταετία έχει υποχρεωθεί σε πτώση 20%!

CARDICO: Κάποιες πολύ μικρές αγορές είχαν γίνει τον Οκτώβριο προς 2,80 ευρώ ανά μετοχή για να ακολουθήσει η πώληση ενός πακέτου μετοχών από τους βασικούς μετόχους (οικογένεια Καρδασιλάρη) τον Νοέμβριο προς 2,43 ευρώ. Έκτοτε, η οικογένεια έχει πραγματοποιήσει συχνότατες αγορές τίτλων ξεκινώντας από τα 2,38 ευρώ και συνεχίζοντας κάτω από το επίπεδο των 2 ευρώ. Έπειτα και από αυτές τις κινήσεις των βασικών μετόχων, η Cardico αποφάσισε πρόσφατα να δοθεί η δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών, καθώς η μετοχή στις 12/2/2008 έκλεισε στο 1,33 ευρώ, δηλαδή 44% χαμηλότερα από το σημείο όπου η οικογένεια Καρδασιλάρη άρχισε να αγοράζει τον Νοέμβριο!

Η μετοχή την τελευταία πενταετία έχει καταγράψει πτώση 62%, παρά τον πολλαπλασιασμό του Γενικού Δείκτη κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Έπειτα από δυσμενέστατες συγκυρίες στον κλάδο, η Cardico το 2006 υποχρεώθηκε σε ζημίες. Σύμφωνα με τα στελέχη του ομίλου, το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που ακολούθησε σημειώνει επιτυχία.

SCIENS: Οι πρώτες μικρές αγορές από βασικούς μετόχους και διευθυντικά στελέχη ξεκίνησαν τον Αύγουστο πάνω από το επίπεδο του 1,50 ευρώ ανά μετοχή, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η κίνηση του βασικού μετόχου της εισηγμένης να αγοράσει τον Οκτώβριο 903.000 μετοχές προς 1,51 ευρώ. Στη συνέχεια, ολοκληρώθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με συμμετοχή των παλαιών μετόχων στο 1,30 ευρώ και κάποιων τρίτων μετόχων στο 1,50 ευρώ.

Στις 12/2/2008 η μετοχή έκλεισε στο 1,16 ευρώ (23% χαμηλότερα από την τιμή αγοράς του βασικού μετόχου τον Οκτώβριο), παρά το γεγονός ότι ακολούθησαν και άλλες αγορές τίτλων για λογαριασμό του το τελευταίο χρονικό διάστημα, βέβαια σε επίπεδα αποτιμήσεων που πλησιάζουν τα τρέχοντα. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Sciens, η εσωτερική αξία της μετοχής είναι ανώτερη από την τρέχουσα τιμή του τίτλου στο Χ.Α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v