Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Δημοσκόπηση euro2day για κέρδη ’07

Στα 839 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Alpha Bank το 2007, σημειώνοντας άνοδο 52%, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 15 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του Thomson Financial News. Τι εκτιμάται για τα καθαρά έσοδα από τόκους και για το δ΄ τρίμηνο του 2007.

Alpha Bank: Δημοσκόπηση euro2day για κέρδη ’07
Στα 839 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Alpha Bank το 2007, σημειώνοντας άνοδο 52%, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 15 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του Thomson Financial News.

Προβλέψεις παρείχαν οι Deutsche Bank, Citi, Eurobank Sec., Euroxx Sec., Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Keefe Bruyette & Woods, Lehman Brothers, Marfin Analysis, Merrill Lynch, National Sec. – P&K, Piraeus Sec., Proton Bank και UBS.

To εύρος των εκτιμήσεων κυμαίνεται μεταξύ 817,8 και 860,5 εκατ. ευρώ, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι η άνοδος της κερδοφορίας θα βασιστεί στην εκτίναξη των χορηγήσεων στο εξωτερικό, στη βελτίωση του ”μίγματος” δανείων, στις χαμηλότερες προβλέψεις και στον καλό έλεγχο του κόστους.

Το σύνολο των αναλυτών που συμμετείχαν ανέφερε πως στα καθαρά μεγέθη 2007 περιλαμβάνεται φορολόγηση αποθεμάτων ύψους 74 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη 2007 περιλαμβάνουν έκτακτη χρέωση 15 - 25 εκατ. ευρώ λόγω βοήθειας στους πυροπαθείς και 8 - 10 εκατ. σε σχέση με τον νέο φόρο στα κεφαλαιακά κέρδη.

Τα επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη, εξαιρώντας τα έκτακτα κέρδη ύψους 82 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2007, λόγω της πώλησης της ασφαλιστικής θυγατρικής στην AXA θα πρέπει να διαμορφωθούν περί τα 757 εκατ. ευρώ.

Ο αναλυτής της Goldman Sachs, κ. Γεώργιος Μπάνος, εξήγησε: ”Το τρίτο τρίμηνο ήταν ισχυρό και εκτιμώ ότι και το δ’ τρίμηνο θα είναι καλό. Η τράπεζα είναι εκτεθειμένη στη νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά επίσης και στην Κύπρο, που έχει πιο σταθερή οικονομία”.

”Έχουν πιστή πελατειακή βάση στην Ελλάδα, κάτι που θα βοηθήσει στην αύξηση των καταθέσεων και δεν εξαρτώνται τόσο από τον κοινοπρακτικό δανεισμό όσο άλλες τράπεζες”, πρόσθεσε ο κ. Μπάνος.

Η κ. Σοφία Σκούρτη, αναλύτρια της HSBC Pantelakis Securities, σημειώνει: ”Γενικά περιμένω αύξηση του όγκου χορηγήσεων κατά 25% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω των δραστηριοτήτων στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Στην Ελλάδα η αύξηση των χορηγήσεων λογικά θα ευθυγραμμιστεί με τον μέσο όρο της αγοράς, ενώ η μείωση των προβλέψεων θα βοηθήσει τα αποτελέσματα”.

Επίσης, η κ. Σκούρτη σημειώνει ότι θα διατηρηθεί ο έλεγχος του κόστους, με τον λόγο κόστους/έσοδα να διαμορφώνεται περί το 45%.

Η κ. Μαρία Κανελλοπούλου της Euroxx επισήμανε: ”Περιμένω ότι τα αποτελέσματα έτους θα εμφανίσουν υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης λόγω της ισχυρής αύξησης των χορηγήσεων της Alpha Bank στην Ελλάδα και στη νοτιοανατολική Ευρώπη και της βελτίωσης του προϊοντικού μίγματος μέσω της στροφής προς τα δάνεια λιανικής”.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους της Alpha Bank προβλέπεται να ανέλθουν στο 1,598 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 13% το 2007, ενώ το εύρος των εκτιμήσεων κυμαίνεται από 1,586 έως 1,615 δισ. ευρώ.

Ο κ. Νίκος Λιανέρης, αναλυτής της Proton, αναφέρει: ”Περιμένω επιτάχυνση στον ρυθμό ανάπτυξης των καθαρών εσόδων από τόκους στο δ’ τρίμηνο, στο 18,6% από 15,2% στο προηγούμενο τρίμηνο, έπειτα από αντίστοιχη τάση στις χορηγήσεις, ενώ οι απότομες κινήσεις του Euribor αναμένεται να έχουν περιορισμένες επιπτώσεις στα spreads”.

Ο κ. Λιανέρης υπογράμμισε ότι ένα από τα βασικά θέματα που θα εξεταστούν στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είναι οι καταθέσεις, δεδομένου του αυξημένου ανταγωνισμού που επισήμαναν και κάποιοι από τους ανταγωνιστές της Alpha Bank.

Ο κ. Αλέξανδρος Κύρτσης, αναλυτής της UBS, σημειώνει: ”Οι προμήθειες της Alpha Βαnk λογικά θα συνεχίσουν να ξεπερνούν σε ρυθμό αύξησης τα καθαρά έσοδα από τόκους, εμφανίζοντας άνοδο 10% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, κυρίως βάσει του εγχώριου επιχειρηματικού δανεισμού και της διαχείρισης διαθεσίμων, καθώς και των προμηθειών από δάνεια εκτός Ελλάδος”.

Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 17%, στα 467 εκατ. ευρώ, με τις προβλέψεις να διαμορφώνονται από 461 έως 473 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Κώστας Μανωλόπουλος, αναλυτής της Marfin Analysis, τονίζει ότι περιμένει να δει ”περαιτέρω βελτίωση στα καθαρά έσοδα από τόκους, καθώς εμφανίστηκε επιτάχυνση στο δ’ τρίμηνο του 2007, ως εκ τούτου, το τελευταίο τρίμηνο ενδέχεται να είναι καλύτερο από όλα τα προηγούμενα”.

Όμως, ο κ. Νίκος Κοσκολέτος, αναλυτής της Π&Κ – Εθνικής, σημειώνει: ”Θεωρώ πως το δ’ τρίμηνο δεν θα επιφυλάσσει εκπλήξεις και ο ρυθμός αύξησης του κύκλου εργασιών θα διαμορφωθεί σε επίπεδα ανάλογα των προηγούμενων τριμήνων του έτους”.

”Πιστεύω πως οι λειτουργικές δαπάνες θα εμφανιστούν αυξημένες κατά 16,1% στο έτος”, πρόσθεσε ο κ. Κοσκολέτος.

Για το δ΄ τρίμηνο του 2007 τα καθαρά κέρδη, τα καθαρά έσοδα από τόκους και τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες της Alpha Bank προβλέπεται να ανέλθουν στα 173, 430 και 125,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ο κ. Antonio Ramirez, αναλυτής της Keefe, Bruyette & Woods, επισήμανε σε έκθεσή του: ”Περιμένουμε διατήρηση της φημολογίας για εξαγορά. Από τις ελληνικές τράπεζες η Alpha Bank είναι η μόνη που θεωρούμε ως πιθανό στόχο εξαγοράς”. Πρόσθεσε πως η τράπεζα δεν είναι εκτεθειμένη σε προβληματικά εργαλεία όπως τα προϊόντα που βασίζονται στον κλάδο subprime των ΗΠΑ ή τα CDOs.

H επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Piraeus Sec., κ. Νατάσα Ρουμάντζη, σημείωσε ότι μια προεπισκόπηση για τον τραπεζικό κλάδο δείχνει ότι η Alpha Bank έχει σχετικά χαμηλή άμεση έκθεση σε έσοδα από κεφαλαιαγορές ή σε έσοδα από συναλλαγές και πως ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς κερδοφορίας της προέρχεται από την Κύπρο.

Η Alpha Bank ανακοινώνει αποτελέσματα για το 2007 στις 26 Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v