Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκόπηση euro2day για κέρδη ’07 της Εθνικής

Στο 1,641 δισ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής το 2007 καταγράφοντας άνοδο 66%, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 15 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του Thomson Financial. Τι εκτιμάται για τα καθαρά έσοδα από τόκους, τι θα αποτελέσει καταλύτη για τα αποτελέσματα.

Δημοσκόπηση euro2day για κέρδη ’07 της Εθνικής
Στο 1,641 δισ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής το 2007 καταγράφοντας άνοδο 66%, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 15 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του Thomson Financial.

Προβλέψεις παρείχαν οι: Alpha Finance, Cheuvrex, UBS, Deutsche Bank, Dresdner Kneiwort, Eurobank Sec., Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, KBW, Lehman Brothers, Marfin Analysis, Μerrill Lynch, Piraeus Sec. και Proton.

To εύρος των εκτιμήσεων κυμαίνεται μεταξύ 1,60 δισ. και 1,729 δισ. ευρώ, με τους αναλυτές να τονίζουν τις εκτιμήσεις για ισχυρούς όγκους χορηγήσεων σε Ελλάδα, Τουρκία και νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η κ. Σ. Σκούρτη της HSBC υπογραμμίζει ότι τα μεγέθη του 2006 αλλά και του 2007 επηρεάζονται από έκτακτα στοιχεία (one-off items). Όπως αναφέρει, τα μεγέθη του 2006 περιλάμβαναν κέρδη 118 εκατ. από την πώληση της Atlantic Bank of New York, φορολογικά κόστη 101 εκατ. ευρώ αλλά και κάποιες δαπάνες αναδιάρθρωσης.

Τα μεγέθη του 2007, συνεχίζει, περιλαμβάνουν κέρδη 108 εκατ. από την πώληση του Ηρακλή αλλά και τη δωρεά των 20 εκατ. ευρώ στους πυρόπληκτους.

Για το 2007 εκτιμά ότι τα επαναλαμβανόμενα κέρδη της Εθνικής θα καταγράψουν άνοδο 56%.

Η κ. Τ. Gold της Dresdner Kleinwort προβλέπει ότι οι όγκοι χορηγήσεων θα αποτελέσουν μεγάλο καταλύτη τόσο στην Τουρκία όσο και στη ΝΑ. Ευρώπη. Για το δ΄ τρίμηνο προβλέπει ότι το 25% των κερδών θα προέλθει από την αγορά της Τουρκίας.

Παράλληλα θεωρεί ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους αλλά και οι προμήθειες θα είναι ισχυρά, ενώ οι δαπάνες θα αυξηθούν λόγω των bonus αλλά και του προγράμματος εθελουσίας εξόδου της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους της Εθνικής εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 42%, στα 3,035 δισ. ευρώ, ενώ το εύρος των εκτιμήσεων κυμαίνεται μεταξύ 3,005 και 3,085 δισ. ευρώ.

Ο κ. Αλ. Κύρτσης της UBS τόνισε ότι η Εθνική είναι ένα από τα λίγα τραπεζικά ιδρύματα στην Ευρώπη με δείκτη δανείων προς καταθέσεις μικρότερο του 100, δεδομένο που δεν προβλέπεται να μεταβληθεί το 2008. Ως εκ τούτου, συνεχίζει, δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας.

Προσθέτει ακόμα ότι η Εθνική θα συνεχίσει να κρατά υπό αυστηρό έλεγχο τις δαπάνες, ενώ εκτιμά ότι οι προμήθειες της τράπεζας θα καταγράψουν ”υγιή αύξηση” λόγω των δραστηριοτήτων σε Ελλάδα και Τουρκία αλλά και στα σημαντικά έσοδα από τις αγορές (markets).

Tα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 37%, στα 750 εκατ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις να διαμορφώνονται μεταξύ 686 εκατ. και 771 εκατ. ευρώ.

Η κ. Ν. Ρουμάντζη της Piraeus Sec. υπογράμμισε ότι η Εθνική διαθέτει μικρή έκθεση στη ΝΑ. Ευρώπη, από την οποία προέρχεται το 8% των τραπεζικών κερδών της, ενώ προσθέτει ότι ο βασικός κίνδυνος για την τράπεζα προέρχεται από τη σημαντική έκθεση στην αγορά της Τουρκίας, η οποία προβλέπεται να συμβάλει το 30% των κερδών του ομίλου το 2007.

Ο κ. Κ. Μανωλόπουλος της Marfin Analysis θα εστιάσει στα θέματα που αφορούν στις προοπτικές της Τουρκίας και των μακροοικονομικών μεγεθών της.

Παράλληλα θα δώσει προσοχή σε πιθανές διαφοροποιήσεις στο μεριδίο αγοράς της Εθνικής στις καταθέσεις αλλά και σε ενδεχόμενη πίεση των spreads.

Ο κ. Π. Τσούρτης της Alpha Finance προέβλεψε ισχυρή ανάπτυξη σε Ελλάδα, Τουρκία, ΝΑ. Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Βουλγαρία. Ο ίδιος θα εστιάσει στο κατά πόσο ο αυξημένος ανταγωνισμός στις καταθέσεις έχει επηρεάσει το μερίδιο αγοράς της Εθνικής.

Για το δ΄ τρίμηνο του 2007 τα καθαρά κέρδη, τα καθαρά έσοδα από τόκους αλλά και τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες προβλέπονται στα 396 εκατ., 813 εκατ. και 199 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ο κ. Αn. Ramirez της ΚΒW επισημαίνει πως η Finansbank έχει ένα ισχυρό δίκτυο που εξαπλώνεται στην αναπτυσσόμενη αγορά της Τουρκίας. Παράλληλα προσθέτει ότι η Εθνική δεν έχει έκθεση σε στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου (subprime), ενώ έχει επενδύσει περί τα 45-50 εκατ. ευρώ σε CDO’s τα οποία αξιολογούνται με ”ΑΑΑ”.

Η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει αποτελέσματα του 2007 στις 4 Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v