Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley: Απίθανο να είναι τα stress tests καταλύτης για ΑΜΚ

Ποια πλεονεκτήματα έχουν οι ελληνικές τράπεζες στη φετινή διαδικασία έναντι αυτής του 2015. Η σημασία των παραδοχών και της αξίας των ενεχύρων και το σταθερότερο μακροοικονομικό περιβάλλον. Ξεκινά σήμερα η διαδικασία.

Morgan Stanley: Απίθανο να είναι τα stress tests καταλύτης για ΑΜΚ

Αισιόδοξη εμφανίζεται για τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στα stress tests η Morgan Stanley. Όπως γράφει σε ανάλυσή της, το 2015 προέκυψαν κεφαλαιακές ανάγκες της τάξης των 11 δισ. ευρώ, όμως τώρα, με την οικονομία σε καλύτερο βηματισμό και τους δείκτες κεφαλαίων CET1 περίπου 500 μονάδες βάσης υψηλότερα, δεν περιμένει ότι τα αποτελέσματα θα αποτελέσουν καταλύτη για περισσότερο κεφάλαιο.

Σήμερα θα ξεκινήσει και επίσημα η διαδικασία, με τη δημοσιοποίηση των κοινών μακροοικονομικών σεναρίων της άσκησης. Η Morgan Stanley θεωρεί ότι οι τράπεζες θα υποβάλλουν στοιχεία κάθε μήνα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αρχές Μαΐου. Θεωρεί ότι δεν θα υπάρχουν όρια κοψίματος (pass/fail) και τα αποτελέσματα της άσκησης να αποτελέσουν στοιχεία για τις κεφαλαιακές ανάγκες όπως ορίζονται από το Supervisory Review and Evaluation Process-SREP (12,25%-13% σήμερα).

Για τη φετινή διαδικασία, η Morgan Stanley εκτιμά ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία, όπως ένα πιο σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον από αυτό του 2015 και καλύτερο outlook από προηγουμένως (η Κομισιόν βλέπει πραγματική ανάπτυξη 2,5% το 2018 και το 2019), υψηλότερα μαξιλάρια προβλέψεων (+5,7 μονάδες βάσης κάλυψη NPEs από το πρώτο εξάμηνο του 2015) και ενισχυμένη κεφαλαιακή θέση (+500 μονάδες επιπρόσθετο κεφάλαιο CET1 κατά μέσο όρο, από 3,5% για τη Eurobank έως 5,8% για την Πειραιώς).

Το ρίσκο είναι οι παραδοχές γύρω από το stress test σημειώνει η Morgan Stanley, όπως αυτές που αφορούν την τάση στο real estate/αποτιμήσεις ενεχύρων, δεδομένης της υφιστάμενης διαδικασίας μείωσης των NPEs.

Εντέλει ωστόσο, αν ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες, η Morgan Stanley εκτιμά ότι είναι απίθανο αυτά τα stress tests να λειτουργήσουν ως καταλύτης για επιπλέον κεφάλαια.




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v