Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Euroxx: Τι δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών

Πώς διαβάζει τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του εγχώριου κλάδου. Η εικόνα στα κεφάλαια, τον ELA. Ποιες εμφάνισαν κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες. Διατηρεί τη σύσταση «overweight» για τον κλάδο η χρηματιστηριακή.

Euroxx: Τι δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών

Τιμές στόχους δίνει η Euroxx στις ελληνικές τράπεζες μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2017. Παράλληλα διατηρεί και για τις τέσσερις μετοχές σύσταση «Overweight»:

Alpha Bank: Η τιμή-στόχος έχει μειωθεί στα 2,6 ευρώ στις 16/2 (από 2,86 ευρώ στις 9/5/2017).

Eurobank: Η τιμή-στόχος παραμένει σταθερή στο 1,1 ευρώ.

Εθνική Τράπεζα: Η τιμή-στόχος περιορίζεται στα 0,40 ευρώ (από 0,42 ευρώ στις 9/5/2017).

Πειραιώς: Η τιμή στόχος περικόπτεται στα 4,9 ευρώ (7,2 ευρώ στις 9/5/2017).

Οπως σημειώνει στην ανάλυσή της, σε συνεχιζόμενο επίπεδο λειτουργίας, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς παρέμειναν κερδοφόρες στο Q4'17, ωστόσο η Πειραιώς λόγω της πρόσθετης αναγνώρισης DTA 1,2 δισ. ευρώ, εξηγεί η Euroxx. Αντιστρόφως, η Alpha και η Εθνική Τράπεζα ήταν ζημιογόνες, με την Alpha να επηρεάζεται αρνητικά από έκτακτα έξοδα και την ΕΤΕ να επιβαρύνεται με αυξημένες προβλέψεις δανείων και στοιχείων ενεργητικού.

Σε επίπεδο έτους, η Alpha και η Eurobank παρέμειναν κερδοφόρες με την Εθνική Τράπεζα και την Πειραιώς στο κόκκινο, χωρίς όμως να προκαλείτε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου λόγω μετατροπής του DTC, καθώς και οι δύο παρέμειναν κερδοφόρες σε επίπεδο μητρικής εταιρείας.

Συνολικά, τα αποτελέσματα του 4ου τριμήνου αντανακλούν (α) την πίεση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου από τη διατήρηση της απομόχλευσης που αντισταθμίζει το όφελος από τα χαμηλότερα μέσα υπόλοιπα ELA (πλην της Eurobank), β) τα υψηλότερα έσοδα από προμήθειες (πλην της Πειραιώς), γ) έκτακτα έξοδα και (δ) αυξημένες απομειώσεις δανείων (πλην της Alpha).

Στο μέτωπο της ρευστότητας, όλοι οι τράπεζες κατέγραψαν εισροές καταθέσεων στην Ελλάδα και περαιτέρω μείωσαν τα στοιχεία χρηματοδότησης ELA στο 5% του ενεργητικού (έναντι 11% στο τέλος του 3ου τριμήνου). Επιπλέον, όλες οι τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν το απόθεμα των NPEs / NPL από τρίμηνο σε τρίμηνο, επιτυγχάνοντας τους επιχειρησιακούς στόχους. Τέλος, ο συντελεστής CET1 σταδιακά παραμένει σταθερός για όλες τις τράπεζες, από το 15,7-17,% το Q4'17 και σε 14,8-18,3% σε όρους B3 fully loaded.

Ο όμιλος Eurobank και η Πειραιώς κατέγραψαν κέρδη μετά από φόρους (από συνεχιζόμενες δραστηριότητες) ύψους 46 εκατ. ευρώ (-23% q-o-q από τις αυξημένες προβλέψεις) και 10 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιών 18 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο). Από την άλλη πλευρά, οι ζημίες της Εθνικής Τράπεζας αυξήθηκαν κατά 36% q-o-q στα 60 εκατ. ευρώ και η Alpha σημείωσε ζημίες 64 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 36 εκατ. ευρώ το Q3'17.

Στην Ελλάδα, ο δείκτης NPE διαμορφώθηκε σε 44,1-56,1%, με μειωμένο απόθεμα NPEs (0,5-1,8 δισ. ευρώ) για όλες τις τράπεζες, με αρνητικό σχηματισμό NPE για όλες τις τράπεζες, διαγραφές (0,2-0,7 δισ. ευρώ) και εκποιήσεις NPL.

Τέλος, από την επίδραση του ΔΠΧΠ 9, το νέο λογιστικό καθεστώς έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των αποθεματικών προβλέψεων κατά 1,0-1,6 δις ή 8-11%, ενισχύοντας την κάλυψη NPE κατά 480-560bps σε 50-61% από 45-56%, με την ΕΤΕ στο πάνω εύρος και την Alpha στο κάτω. Ο συνολικός αντίκτυπος επί των ιδίων κεφαλαίων ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ (μετά τη φορολογία) για την Alpha και στα 1,1 δισ. ευρώ, 1,5 δισ. ευρώ και 1,6 δισ. ευρώ (δεν αναγνωρίζεται φόρος) για τις Eurobank, ΕΤΕ και Πειραιώς.

Η Alpha διατηρεί την υψηλότερη ενσώματη λογιστική αξία (TBV) μετά το ΔΠΧΠ 9 ύψους 8,1 δισ. ευρώ έναντι 5,1-5,5 δισ. ευρώ για τις άλλες τρεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v