Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γνωρίστε τα Exchange Traded Funds

Μέσα στο 2002( ίσως και τους αμέσως επόμενους μήνες) εκτιμάται ότι οι έλληνες επενδυτές θα έχουν ακόμη μια δυνατότητα τοποθέτησης κεφαλαίων στο χρηματιστήριο. Πρόκειται για τα ETF, μία ”διασταύρωση” μεταξύ των αμοιβαίων κεφαλαίων και των μετοχών, που όλοι ξέρουμε.

Γνωρίστε τα Exchange Traded Funds
Εντός του 2002, οι έλληνες επενδυτές θα έχουν μια ακόμη δυνατότητα τοποθέτησης κεφαλαίων στο χρηματιστήριο. Πρόκειται για τα ETFs, μία ”διασταύρωση” μεταξύ των αμοιβαίων κεφαλαίων και των μετοχών, που όλοι ξέρουμε και για τα οποία αναφέρεται ειδική μελέτη της ΑΣΥΚ.

Τα ΕΤFs ή Χρηματιστηριακώς Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (Exchange Traded Funds - ETFs), εμφανίστηκαν μόλις πριν από ένα χρόνο στις αγορές της Ευρώπης ως καινούριο χρηματοοικονομικό προϊόν που απευθύνεται τόσο σε ιδιώτες όσο και σε θεσµικούς επενδυτές.

Ορισμένα από τα πρώτα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που προχώρησαν στην εισαγωγή ETFs ήταν το χρηµατιστήριο της Φρανκφούρτης, του Λονδίνου και το Euronext. Αν και καινούρια προϊόντα, τα ETFs εμφανίζουν μεγάλη ανάπτυξη, ενώ παράλληλα ολοένα και περισσότερα χρηµατιστήρια στην Ευρώπη προχωρούν στην υιοθέτηση της ιδέας εισαγωγής τους.

Τα Exchange Traded Funds (ETFs) ή trackers είναι χαρτοφυλάκια µετοχών σχεδιασµένα έτσι ώστε να παρακολουθούν την πορεία ενός συγκεκριµένου δείκτη ή µιας συγκεκριµένης ομάδας μετοχών (καλάθι μετοχών). Δίνουν τη δυνατότητα µε αυτό τον τρόπο στους επενδυτές να αγοράσουν ή να πουλήσουν ένα διαφοροποιηµένο χαρτοφυλάκιο, επενδύοντας στις µετοχές μιας χώρας, ενός οικονοµικού κλάδου ή µιας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής µε μία μόνο συναλλαγή.

Η διαπραγµάτευση των ETFs πραγµατοποιείται όπως ακριβώς και η διαπραγμάτευση των μετοχών, αλλά με τις ακόλουθες διαφορές:

- Τα ETF αντιπροσωπεύουν µια επένδυση σε ένα καλάθι µετοχών, άρα επιτυγχάνεται µείωση ρίσκου λόγω αυξημένης διασποράς, σε σύγκριση µε την επένδυση σε µία μετοχή.

- Η αγορά και η πώληση ενός ETF έχει µικρότερο κόστος από την αγορά ή πώληση των μεμονομένων μετοχών που απαρτίζουν ένα συγκεκριµένο δείκτη. Επίσης, στην περίπτωση ενός ETF, o επενδυτής δεν χρειάζεται να παρακολουθεί τις εταιρικές πράξεις, οι οποίες επηρεάζουν τη

σύνθεση του δείκτη. Την υποχρέωση αυτή την αναλαµβάνει ο διαχειριστής του χαρτοφυλακίου.

- Τα ETFs παρέχουν µια εύκολη µορφή επένδυσης σε ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι από µόνοι τους θα είχαν πιθανώς την κατάλληλη γνώση ή τα κεφάλαια για να διαμορφώσουν ένα σωστά διαφοροποιημένο μετοχών, βασισμένο σε ένα τοπικό ή σε ένα διεθνή δείκτη.

- Τα ETFs παρέχουν µια εναλλακτική µορφή επένδυσης στους θεσµικούς επενδυτές δίνοντάς τους τη δυνατότητα για µεγαλύτερη έκθεση κινδύνου αλλά και απόδοσης στις µετοχές που απαρτίζουν ένα δείκτη (τοπικό ή διεθνή).

Με άλλα λόγια, τα ETFs είναι χρηματοοικονομικά προϊόντα τα οποία μοιάζουν αρκετά με τα αμοιβαία κεφάλαια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v