Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Τα "αστέρια" του α΄ τριμήνου!

Τα αποτελέσματα των εταιριών στο α΄ τρίμηνο, ανέδειξαν περιπτώσεις εισηγμένων που εξέπληξαν ευχάριστα και προσέφεραν έντονες "συγκινήσεις", παρά το αρνητικό διεθνές κλίμα στις αγορές. Οι... 13 ενδεικτικές περιπτώσεις.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Σοφοκλέους: Τα αστέρια του α΄ τριμήνου!
** Το αναλυτικό γράφημα με τις αποδόσεις των "αστεριών" του τριμήνου επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Μπορεί η χρηματιστηριακή αγορά να μη βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της ιστορίας της, καθώς κυριαρχεί κλίμα έντονης αβεβαιότητας και ανασφάλειας, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η Σοφοκλέους έχει σταματήσει να εστιάζει στις οικονομικές επιδόσεις και στις προοπτικές των εταιρειών.

Απόδειξη του γεγονότος αυτού είναι ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρούνται πολύ σημαντικές διαφοροποιήσεις στην πορεία μετοχών διαφόρων κλάδων αλλά και μεταξύ τίτλων του ίδιου κλάδου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, τα αποτελέσματα του πρώτου φετινού τριμήνου παρουσιάζουν αξιοσημείωτο ενδιαφέρον και ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει να εντοπιστούν τα «αστέρια του πρώτου τριμήνου», δηλαδή οι εταιρείες που ξεχώρισαν με τις οικονομικές επιδόσεις τους και οι οποίες για τον λόγο αυτόν θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσφέρουν κάποιες «συγκινήσεις» στους επενδυτές.

Δεκατρείς από αυτές τις περιπτώσεις  παρουσιάζονται στον "Μ".

ΟΠΑΠ


Με βάση τα περυσινά προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη το P/E του τίτλου υπολογίζεται στο 13,3, ενώ η μερισματική απόδοση (μέρισμα συν προμέρισμα 1,74 ευρώ) διαμορφώνεται σε 6,8%.

Ωστόσο, το πολύ ικανοποιητικό 6,8% μπορεί κάλλιστα του χρόνου να βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό, χάρη στις πολύ καλές προοπτικές κερδοφορίας για την τρέχουσα χρήση.

Στο πρώτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη του οργανισμού αυξήθηκαν κατά 45,4% (στα 208,5 εκατ. ευρώ) και όλα δείχνουν ότι και τα επόμενα τρίμηνα θα εξελιχτούν πολύ ευνοϊκά για την εισηγμένη (Euro 2008, Ολυμπιακοί Αγώνες κ.λπ.).

Θετικότερο ίσως όλων είναι το γεγονός ότι η αγορά έχει αρχίσει να πείθεται πως λόγω των κινήσεων αναδιάρθρωσης που πραγματοποιούνται στον οργανισμό δεν θα υπάρξει ουσιαστικό πλήγμα για τον ΟΠΑΠ, ακόμη και αν σε μερικά χρόνια απολεσθεί το κρατικό μονοπώλιο στην εγχώρια αγορά τυχερών παιχνιδιών.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ

Τα κέρδη του πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 24%, από τα 16,1 εκατ. ευρώ στα 20,4 εκατ. ευρώ, πλην όμως το καλύτερο νέο ήταν ότι παρατηρήθηκε μεγάλη διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους στον αμιγώς κατασκευαστικό τομέα από το 2,7% στο 5,2%.

Πολύ καλά τα αποτελέσματα και στους υπόλοιπους τομείς, με εξαίρεση ίσως τις χαμηλές επιδόσεις στον χώρο των ακινήτων, όπου τα σχετικά projects χρειάζονται πολύ χρόνο ακόμη προκειμένου να αποδώσουν.

Η αναμενόμενη εκκίνηση νέων αυτοχρηματοδοτούμενων έργων (π.χ. Κόρινθος - Τσακώνα και το οικιστικό έργο στο Ομάν) θα ενισχύσει τις οικονομικές επιδόσεις, ενώ σε ένα έτος περίπου από σήμερα θα γνωρίζουμε ποιοι κατασκευαστικοί όμιλοι θα ωφεληθούν από την ανάληψη της επέκτασης της Αττικής Οδού (2,1 δισ. ευρώ).

Οι αναλυτές στην πλειονότητά τους, όπως αναφέρουν στις εκθέσεις τους, προτείνουν στους πελάτες τους να αυξήσουν τις θέσεις τους στη μετοχή της Ελληνικής Τεχνοδομικής.

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η ιδιαίτερα ισχυρή άνοδος των κερδών του αποτέλεσε πηγή για μαζικές διαπιστώσεις που διατυπώθηκαν από τα τηλεοπτικά κανάλια και τις εφημερίδες σχετικά με το πόσο οι πολυεθνικές εταιρείες και το «μεγάλο κεφάλαιο» εκμεταλλεύονται τους καταναλωτές και κερδοσκοπούν σε βάρος τους...

Η ΑΒ Βασιλόπουλος αύξησε τα κέρδη της κατά 64,5% (στα 10,5 εκατ. ευρώ) κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, πλην όμως αυτό οφείλεται και στο ότι για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνεται στις ενοποιημένες λογιστικές καταστάσεις της η εξαγορασθείσα αλυσίδα Plus.

Παρά το απίστευτο ράλι που έχει πραγματοποιήσει ο τίτλος κατά την τελευταία διετία, το P/E με βάση τα περυσινά κέρδη των 37 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται στο 16 και όπως δείχνουν τα πράγματα θα υποχωρήσει εντονότατα βάσει της αναμενόμενης για φέτος κερδοφορίας. Η HSBC έχει δώσει τιμή-στόχο τα 56 ευρώ για τη μετοχή.

SPRIDER

Για ένα ακόμη τρίμηνο η εισηγμένη επιβεβαίωσε το ισχυρό growth story της, ενισχύοντας τις πωλήσεις της κατά 20,7% και τα καθαρά κέρδη της κατά 55% (στο 1,296 εκατ. ευρώ). To guidance της εταιρείας αναφέρεται σε φετινή επίδοση 18,6 εκατ. ευρώ (έναντι 14,1 εκατ. πέρυσι αν εξαιρεθούν τα έκτακτα κέρδη από πώληση ακινήτου) και οδηγεί σε P/E γύρω στο 13,4, που κάθε άλλο παρά υπερβολικό μπορεί να θεωρηθεί για ένα από τα ισχυρότερα growth stories της Σοφοκλέους.

ΥΓΕΙΑ

Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης εταιρείας να ανέρχεται γύρω στα 498 εκατ. ευρώ, η μερισματική απόδοση του τίτλου υπολογίζεται στο 4% (μέρισμα συν επιστροφή κεφαλαίου) και έτσι έχουμε συνδυασμό ενός growth story (οργανική ανάπτυξη αλλά και εξαγορές σε Ελλάδα - ΝΑ. Ευρώπη) και ενός dividend story.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008, μετά και τις περυσινές ενδοομιλικές εξελίξεις, ο κύκλος εργασιών του Υγεία αυξήθηκε κατά 138% (στα 66,2 εκατ. ευρώ), το EBITDA κατά 110% (στα 15,8 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά κέρδη μόνο κατά 1,4% (στα 5,7 εκατ. ευρώ) λόγω της πολύ αυξημένης φέτος φορολογίας, της καταβολής τόκων 5 εκατ. ευρώ για το περυσινό μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο αλλά και εξαιτίας της ύπαρξης μη επαναλαμβανόμενων κερδών πέρυσι.

LAMDA DEVELOPMENT

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 6,6% (από τα 10,5 εκατ. ευρώ στα 11,2 εκατ. ευρώ). Μεγαλύτερη σημασία, ωστόσο, έχουν μερικά ποιοτικά στοιχεία των αποτελεσμάτων, όπως η συνέχιση της ανόδου της αποτίμησης των δύο μεγάλων εμπορικών κέντρων της Lamda Development, του Mall στην Αθήνα και του Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη. Και στα δύο αυτά εμπορικά κέντρα οι πωλήσεις συνέχισαν να αυξάνονται με ισχυρούς ρυθμούς και κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο.

Το γεγονός ότι σχεδόν στο σύνολό του ο χώρος του νέου εμπορικού κέντρου που πρόκειται να ανοίξει στο Μαρούσι τον προσεχή Νοέμβριο έχει ήδη ενοικιαστεί δημιουργεί προσδοκίες για πολύ σημαντική αύξηση της καθαρής εσωτερικής αξίας (NAV) ανά μετοχή φέτος, η οποία εκτιμάται ότι στο τέλος του έτους θα βρίσκεται σε επίπεδα σαφώς ανώτερα από την τρέχουσα τιμή του τίτλου στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ

Το πρώτο τρίμηνο του 2008 κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις του κατά 18,9% (στα 115,7 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά κέρδη του κατά 32% (στα 6,4 εκατ. ευρώ).

Ο εισηγμένος όμιλος τα τελευταία χρόνια έχει ακολουθήσει επιθετική πολιτική εξαγορών (επεκτεινόμενος στη λιανική, στα Βαλκάνια αλλά και σε άλλες δραστηριότητες πέρα από τον τομέα των αυτοκινήτων και των μηχανών), γεγονός που οδήγησε σε ταχύτατη άνοδο κερδών, αλλά και σε διόγκωση του τραπεζικού δανεισμού (σύνολο δανείων 340 εκατ. ευρώ με ταμείο γύρω στα 50 εκατ. ευρώ).

Με βάση τα περυσινά αποτελέσματα, το P/E του τίτλου διαμορφώνεται γύρω στο 10 (πλην όμως με τη συμβολή έκτακτων κερδών από επενδυτικά αποτελέσματα 8 εκατ. ευρώ προ φόρων) και η μερισματική απόδοση περίπου στο 3,5%. Ζητούμενο είναι αν και κατά πόσον το φετινό ισχυρότατο growth σε λειτουργικό επίπεδο θα υπερκαλύψει το περυσινό έκτακτο κέρδος, προκειμένου το P/E να καταστεί μονοψήφιο.

F.G. EUROPE

Η εταιρεία είχε προβλέψει για φέτος άνοδο κερδών γύρω στο 3,5% - 4%, ωστόσο τα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου τελικά ήταν πολλαπλάσια από τα αντίστοιχα περυσινά (2,65 εκατ. ευρώ έναντι 0,3 εκατ. ευρώ).

Παρόλο που το πρώτο τρίμηνο δεν διακρίνεται για τη θετική εποχικότητά του και η τρέχουσα συγκυρία στον χώρο του εμπορίου είναι δυσμενής, όλα δείχνουν ότι οι περυσινές επιδόσεις, οι οποίες για κάποιους φάνταζαν συγκυριακά υψηλές, θα επαναληφθούν και κατά πάσα πιθανότητα θα ξεπεραστούν (η διοίκηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο ανοδικής αναθεώρησης των φετινών κερδών της προς το τέλος του καλοκαιριού).

Η σημασία όλων αυτών καθίσταται μεγαλύτερη καθώς με βάση τις περυσινές επιδόσεις διανεμήθηκε φέτος μέρισμα 22 λεπτών ανά μετοχή, οδηγώντας σε σχετική απόδοση γύρω στο πολύ ικανοποιητικό 9%!

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ

Σε ένα δύσκολο τρίμηνο για τον κλάδο της διέλασης αλουμινίου (αύξηση στην τιμή της πρώτης ύλης, πτωτική οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα, αύξηση επιτοκίων κ.λπ.) η ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ κατάφερε να βελτιώσει τις επιδόσεις της, σημειώνοντας κύκλο εργασιών 30,4 εκατ. ευρώ και κέρδη 2,12 εκατ. ευρώ (τα υψηλότερα κέρδη στον κλάδο), έναντι 1,766 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση περίπου 60 εκατ. ευρώ η εταιρεία διαπραγματεύεται πολύ κάτω από τη λογιστική αξία της (94,55 εκατ. ευρώ στις 31/3/2008), παρά το γεγονός ότι η θυγατρική Exalco είναι αποτιμημένη στα βιβλία της εισηγμένης με πολύ χαμηλή αξία.

INFORM ΛΥΚΟΣ

Τα κέρδη του πρώτου τριμήνου του 2008 ανήλθαν στα 6 εκατ. ευρώ (+203% σε σχέση με πέρυσι) και ήταν μεγαλύτερα από αυτά που επιτεύχθηκαν καθ’ όλη την οικονομική χρήση του 2007 (4,94 εκατ. ευρώ). Η αύξηση του κύκλου εργασιών κατά το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο +82% και του EBITDA στο +60%.

Αν και τα έκτακτα κέρδη του πρώτου φετινού τριμήνου ανήλθαν στα 3,3 εκατ. ευρώ, η ένταξη της Austria Card στον εισηγμένο όμιλο δημιουργεί ισχυρές προοπτικές ανάπτυξής του.

Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 80 εκατ. ευρώ περίπου οδηγεί σε ελκυστικό δείκτη P/E με βάση τα προβλεπόμενα για φέτος κέρδη, ακόμη και αν από αυτά αφαιρεθούν τα μη επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα, ενώ κυρίως από το 2009 η Inform Λύκος θα αρχίσει να απολαμβάνει τα οφέλη από τις συνέργιες που θα προκύψουν με την εξαγορά της Austria Card. Η μερισματική απόδοση της εταιρείας προσεγγίζει το 2,8%.

NEXANS

Εδώ και έναν χρόνο τουλάχιστον η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας (όπως και αυτή των Ελληνικών Καλωδίων) είχε διατυπώσει την εκτίμηση ότι υπάρχουν θετικές προοπτικές για τον κλάδο των καλωδίων μέσα στην επόμενη τριετία - πενταετία.

Στην περίπτωση της Nexans πέρυσι είδαμε πολύ ισχυρή άνοδο των κερδών και το πρώτο φετινό τρίμηνο αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 1,6% και των καθαρών κερδών κατά 202%, στο 1,89 εκατ. ευρώ. Η εκτίναξη του περιθωρίου κέρδους οφείλεται στη στροφή προς πωλήσεις με υψηλότερο περιθώριο κέρδους, κυρίως στις ξένες αγορές.

Με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 38 εκατ. ευρώ περίπου και τα περυσινά κέρδη, το P/E της μετοχής διαμορφώνεται στις 8 φορές και η μερισματική απόδοση προσεγγίζει το 5%. Η φετινή εκκίνηση της χρήσης προδιαθέτει για επιδόσεις που θα οδηγήσουν σε ακόμη καλύτερους δείκτες.

MEVACO

Αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 28,5% και των καθαρών κερδών κατά 16,1% σημείωσε η εισηγμένη εταιρεία, επιβεβαιώνοντας μέχρι τώρα τις εκτιμήσεις της διοίκησής της ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη σε σχέση με την περυσινή.

Συγκεκριμένα, έπειτα από κατακόρυφη άνοδο κατά την περίοδο 2004 - 2006, η περυσινή «κοιλιά» των αποτελεσμάτων θεωρήθηκε από τη διοίκηση αναμενόμενη παρένθεση στη μακροπρόθεσμη ανοδική πορεία προκειμένου να «αφομοιωθεί» το υψηλότερο επίπεδο εργασιών.

Η βελτίωση των φετινών αποτελεσμάτων αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς η μερισματική απόδοση του τίτλου ανέρχεται γύρω στο 5% και κάποια μικρή χρηματιστηριακή εταιρεία έχει ήδη αποκτήσει αξιοσημείωτες θέσεις στη μετοχή της εισηγμένης.

CENTRIC

Η περυσινή επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας στον χώρο του on line entertainment, μέσα από τη διαχείριση διαδικτυακών χώρων τυχερών παιχνιδιών στο εξωτερικό, οδήγησε στην εκτίναξη των αποτελεσμάτων του πρώτου φετινού τριμήνου. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε στα 139,1 εκατ. ευρώ από το 1,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στο 1,7 εκατ. ευρώ από μικρές ζημίες πέρυσι.

Στους στόχους της Centric περιλαμβάνεται η προσφορά περισσότερων τυχερών παιχνιδιών στην ελληνική γλώσσα καθώς και υπαρχόντων παιχνιδιών σε ξένες γλώσσες, προκειμένου αυτά να διατεθούν σε χώρες των Βαλκανίων.

Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 55 εκατ. ευρώ, ενδεχομένως να προκύπτουν πολύ μεγάλα περιθώρια ανόδου για την τιμή της μετοχής, εφόσον τα αναπτυξιακά σχέδια της εισηγμένης εταιρείας επιτευχθούν.

Πάντως, η κεφαλαιοποίησή της θα αυξηθεί, καθώς θα εκδοθούν νέες μετοχές προκειμένου να αποκτηθεί επιπλέον 30% της ECN Management και έτσι το ποσοστό της Centric στη συγκεκριμένη εταιρεία να ανέβει στο 51%.

** Το αναλυτικό γράφημα με τις αποδόσεις των "αστεριών" του τριμήνου επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v