Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οκτώ μετοχές που φαίνονται «τσάμπα»...

Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι η υπερβολική πτώση στο ΧΑ έχει δημιουργήσει ευκαιρίες, ενώ άλλοι φοβούνται μήπως οι αγορές γνωρίζουν κάτι περισσότερο. Οκτώ περιπτώσεις μετοχών όπου τα P/E «γλείφουν πάτο»...

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Οκτώ μετοχές που φαίνονται «τσάμπα»...
Μπορεί η χρηματιστηριακή αγορά να κάνει τόσο μεγάλο λάθος και μάλιστα για τόσο πολλές περιπτώσεις; Αυτό είναι ένα από τα συχνά ερωτήματα που θέτουν οι επενδυτές το τελευταίο χρονικό διάστημα, βλέποντας τις τιμές ορισμένων μετοχών να πέφτουν σε αυτό το χαμηλό επίπεδο.

Είναι, λοιπόν, τόσο «τυφλή» η αγορά ή μήπως γνωρίζει κάτι παραπάνω από εμάς που απλώς θεωρούμε πως πολλές μετοχές είναι «τσάμπα»;

Οι περισσότερο αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι η πορεία των χρηματιστηρίων χαρακτηρίζεται πάντοτε για τις υπερβολές της, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Απλώς τώρα, όπως λένε, βιώνουμε την καθοδική υπερβολή, η οποία ωστόσο δεν γνωρίζουμε πότε θα σταματήσει. Το ευχάριστο πάντως είναι ότι οι αγοραστές στα τρέχοντα επίπεδα τιμών μεσομακροπρόθεσμα θα βγουν κερδισμένοι.

Πολλοί όμως είναι εκείνοι που φοβούνται ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Για να υπάρχουν ρευστοποιήσεις σε αυτό το υψηλό επίπεδο και για να υποχωρεί τόσο πολύ και τόσο εύκολα μια μετοχή, το πιθανότερο είναι ότι «κάτι κρύβεται» το οποίο εμείς απλώς θα μάθουμε στο μέλλον: επιδείνωση της γενικότερης οικονομικής κατάστασης από το δεύτερο εξάμηνο του 2008 και μετά, κάποιες δυσμενείς εξελίξεις για κάθε μία από τις εταιρείες, κάτι άλλο; Τις περισσότερες φορές η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, ωστόσο κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Στον σημερινό λοιπόν «Μ» θα παρουσιάσουμε οκτώ μετοχές που δείχνουν να είναι παράλογα υποτιμημένες (γνωρίζουμε ότι ο κατάλογος θα μπορούσε να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος), αναλαμβάνοντας παράλληλα και τον ρόλο του «συνηγόρου του διαβόλου»...


ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ

Στην περυσινή τακτική γενική συνέλευση η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας είχε μιλήσει για πολύ καλές προοπτικές κατά τα επόμενα χρόνια, εκτίμηση που διατήρησε φέτος τόσο στην παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών όσο και στην πρόσφατη γενική συνέλευση, κατά την οποία ανέφερε πως «οι προοπτικές για το τρέχον έτος και για τα επόμενα χρόνια είναι θετικές».

Παρ’ όλα αυτά, η μετοχή έχει καταγράψει 2,92 ευρώ (κλείσιμο στις 4/7/08) και κεφαλαιοποίηση 79,5 εκατ. ευρώ, με απώλειες 18% τον τελευταίο μήνα και 53,5% το τελευταίο δωδεκάμηνο, περίοδο κατά την οποία ο τίτλος της ανταγωνίστριας Nexans είχε πολύ μικρότερες απώλειες (33,6%).

Με βάση τις περυσινές επιδόσεις (κέρδη ανά μετοχή 0,589 ευρώ και μέρισμα 0,13 ευρώ), το P/E του τίτλου είναι μόλις 4,95 (!) και η μερισματική απόδοση 4,45%.

Τα κέρδη του πρώτου φετινού τριμήνου βέβαια ήταν χαμηλότερα από τα αντίστοιχα περυσινά, ωστόσο η διοίκηση της εισηγμένης απέδωσε την πτώση σε συγκυριακούς παράγοντες.


ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΣΕΛΟΝΤΑ

Έχοντας μέσα σε έναν μήνα κάμψη του τίτλου από το 1,95 στο 1,61 ευρώ, τα Ιχθυοτροφεία Σελόντα είναι σε διαπραγμάτευση με κεφαλαιοποίηση 47,1 εκατ. ευρώ. Έχοντας προβλέψει -και μάλιστα με συντηρητικά κριτήρια σύμφωνα με τη διοίκηση- για φέτος καθαρά κέρδη 7,4 εκατ. ευρώ, το P/E του τίτλου διαμορφώνεται μόλις στο 6,4 (!).

Ωστόσο, η αγορά είναι επιφυλακτική για το φετινό guidance της εισηγμένης, λόγω και της πολύ μεγάλης απόκλισης που είχε το περυσινό, αν και αυτό πραγματοποιήθηκε μέσα στον Νοέμβριο του 2007...


FOLLI FOLLIE

Με βάση το κλείσιμο της μετοχής στις 4/7/2008 (τιμή 14,70 ευρώ και κεφαλαιοποίηση 484,3 εκατ. ευρώ), ο τίτλος έχει καταγράψει απώλειες 19% τον τελευταίο μήνα και 53,1% το τελευταίο δωδεκάμηνο!

Οι περισσότεροι οίκοι έχουν δώσει πολύ υψηλότερες τιμές-στόχους από την τρέχουσα τιμή: π.χ. η Goldman Sachs 22,6 ευρώ, η Proton Bank 23,8 ευρώ κ.ά.

Λαμβάνοντας υπόψη τα περυσινά pro forma καθαρά κέρδη (72,8 εκατ. ευρώ), το P/E του τίτλου ανέρχεται μόλις στο 6,65, ενώ ο ίδιος δείκτης βελτιώνεται ακόμη περισσότερο (στο 6,2) αν υπολογιστεί με βάση το φετινό guidance της Folli Follie που αναφέρεται σε καθαρά κέρδη 78 - 80 εκατ. ευρώ.

Κατά το πρώτο τρίμηνο η άνοδος των κερδών διαμορφώθηκε στο 11%. Η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου μιλά για πολύ φιλόδοξα σχέδια επέκτασης σε πολλές νέες δραστηριότητες ανά τον κόσμο και για σημαντικές συνέργιες που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί μετά και την εξαγορά της Elmec Sport. Παρ’ όλα αυτά, η χρηματιστηριακή αγορά στην πράξη δείχνει σαφή επιφυλακτικότητα.


SPRIDER

Από τα 5,60 ευρώ του Ιανουαρίου η μετοχή βρέθηκε στο κλείσιμο στις 4/7 μόλις στα 2,16 ευρώ (-61,4%)! Μόνο τον τελευταίο μήνα οι απώλειες υπερέβησαν το 30%!

Κατά τη γενική συνέλευση του Ιουνίου η διοίκηση της εταιρείας επιβεβαίωσε το guidance που είχε δώσει στις αρχές του έτους, ενώ -όπως αρμοδίως ξεκαθαρίστηκε- ο εμπρησμός στο κατάστημα της Λυκόβρυσης πολύ μικρή επίπτωση θα έχει στα φετινά αποτελέσματα (πλήρως ασφαλισμένο το κατάστημα, αποτελούσε μόλις το 1,7% του συνολικού τζίρου).

Με βάση το φετινό guidance, το P/E της μετοχής βρίσκεται γύρω στο 9 για ένα από τα θεωρούμενα πολύ ισχυρά growth stories της Σοφοκλέους.


LAMDA DEV. - EUROBANK PROP.

Πρόκειται για δύο εταιρείες του ομίλου Eurobank. Η Eurobank Properties που λειτουργεί με τη μορφή της ΑΕΕΑΠ είναι σε διαπραγμάτευση (τιμή μετοχής στις 4/7/08 7,40 ευρώ και NAV στις 31/3/08 11,55 ευρώ) με έκπτωση 36% (discount), όταν το μέσο αντίστοιχο μέγεθος στην Ευρώπη βρίσκεται γύρω στο 20%!

Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου υπολογίζεται πως η καθαρή αξία του ενεργητικού (NAV per share) δεν θα είναι μικρότερη των 11,55 ευρώ, επίπεδο στο οποίο βρισκόταν στο τέλος του πρώτου φετινού τριμήνου.

Η Lamda Development έχει υποχωρήσει το τελευταίο εξάμηνο από τα 14 ευρώ στα 7,88 ευρώ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα δύο μεγάλα εμπορικά κέντρα που λειτουργεί στην Αττική (Mall) και στη Θεσσαλονίκη (Mediterranean Cosmos) πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο και παρότι το νέο εμπορικό κέντρο της Αττικής (Golden Hall) κινείται πολύ καλά στο μέτωπο της προσέλκυσης μισθωτών.

Με βάση τις προβλέψεις για το NAV στο τέλος του 2008 (μετά και την αναπροσαρμογή της αξίας του Golden Hall λόγω των συμβολαιοποιημένων εσόδων του), το discount της μετοχής λογικά θα πρέπει να υπερβαίνει το 20%.

Τόσο για τη Eurobank Properties όσο και για τη Lamda Development σημείο-«κλειδί» είναι ο φόβος των αγορών για σημαντική πτώση στις τιμές των ακινήτων, εξέλιξη που ωστόσο δεν φαίνεται να προβλέπουν οι παράγοντες του κλάδου, καθώς τονίζουν ότι ακίνητα όπως αυτά των εμπορικών κέντρων, των εξειδικευμένων γραφείων, των logistics κ.ά. δεν αντιμετωπίζουν σχετικούς κινδύνους.


AUTOHELLAS

H μετοχή της Autohellas έχει χάσει 34% τον τελευταίο μήνα και 60,8% το τελευταίο δωδεκάμηνο... Με βάση τις επιδόσεις του 2007 (κέρδη 15,44 εκατ. ευρώ και μέρισμα 0,18 ευρώ), το P/E υπολογίζεται σε 5,4 και η μερισματική απόδοση σε 7,9%!

Τα φετινά κέρδη της Autohellas ίσως τελικά να είναι ελαφρά χαμηλότερα των περυσινών λόγω και των αυξημένων χρεωστικών τόκων που προκάλεσε η επιστροφή κεφαλαίου 1,3 ευρώ ανά μετοχή.

Επίσης, η φετινή αλλαγή του λογιστικού τρόπου υπολογισμού των αποθεμάτων των αυτοκινήτων (από κόστος κτήσης σε εύλογες αξίες) από τη μια πλευρά αύξησε τα ίδια κεφάλαια κατά 15 εκατ. ευρώ, από την άλλη θα περιορίσει σε κάποιον βαθμό το ύψος των κερδών.

Οι μακροπρόθεσμες πάντως προοπτικές της Autohellas παραμένουν ικανοποιητικές τόσο στα Βαλκάνια (ιδίως στη Ρουμανία) όσο και στο μέτωπο του service των αυτοκινήτων. Αντίθετα, παράγοντες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αρνητικά είναι η πτώση της μετοχής της Aegean, της οποίας η Autohellas κατέχει μονοψήφιο ποσοστό.

Ζητούμενο αποτελεί το πώς θα καταλήξει η σχέση συνεργασίας με τον όμιλο Πειραιώς.


PROFILE

H μετοχή της Profile (τιμή στις 4/7/08 1,54 ευρώ και κεφαλαιοποίηση 18,76 εκατ.) έχει καταγράψει απώλειες 21,4% τον τελευταίο μήνα και 48,5% το τελευταίο εξάμηνο!

Με βάση τις περυσινές οικονομικές επιδόσεις (κέρδη ανά μετοχή 0,17 ευρώ), το P/E του τίτλου ανέρχεται σε 9,05 φορές, με τη διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας να προβλέπει για την τριετία 2008 - 2010 μέση ετήσια αύξηση κερδών της τάξεως του 30%.

Το πρώτο τρίμηνο του 2008 ξεκίνησε πολύ ικανοποιητικά για την Profile και αν οι προβλέψεις της επαληθευτούν στην τριετία, τότε το P/E για το 2008 θα μειωθεί στο 7, στο 5,45 για το 2009 και στο 4,1 για το 2010...

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 538 της εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" (11-15 Ιουλίου 2008).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v