Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ραντεβού το Σεπτέμβρη; Μάλλον όχι!

Η θερινή ραστώνη δεν ήταν φέτος συνεπής στο ρεντεβού της με την αγορά. Τα deals ”σκάνε” το ένα μετά το άλλο, παρά τη ”χαλάρωση” στους ρυθμούς της Σοφοκλέους. Ο Θεόδωρος Κρίντας της Αλκη ΑΧΕΠΕΥ συνοψίζει τους λόγους για τους οποίους αυτόν τον Αύγουστο πρέπει να... μείνουμε στις επάλξεις και εντοπίζει σοβαρή πιθανότητα για... ”summer rally”.

Ραντεβού το Σεπτέμβρη; Μάλλον όχι!
του Θεόδωρου Ν. Κρίντα*

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι συνεδριάσεις στο ΧΑ είναι υποτονικές, το ενδιαφέρον περιορισμένο και οι κινήσεις λίγες. Έτσι οι περισσότεροι θυμούνται τις επιγραφές των χειμερινών κινηματογράφων που ήταν συνδεδεμένες με τις καλοκαιρινές διακοπές και την αποχή από τις τότε μη κλιματιζόμενες χειμερινές αίθουσες.

Τα πράγματα όμως τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει. Οι αίθουσες απέκτησαν κλιματισμό και νέα όψη. Πολλές νέες παραγωγές παρουσιάζονται το καλοκαίρι. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι οι καλοκαιρινές διακοπές κρατούν λιγότερο και οι θερινοί κινηματογράφοι σπανίζουν.

Στην χρηματιστηριακή μας αγορά τα πράγματα δεν είναι και πολύ διαφορετικά. Η παγκοσμιοποίηση επηρεάζει και την κατά κανόνα θερμότερη και περισσότερο ”καλοκαιρινή” Ελλάδα. Το ενδιαφέρον δεν σταματά να υπάρχει, ούτε βεβαίως και τα νέα που κυρίως κινούν τις αγορές. Απλά υπάρχουν στιγμές που περιορίζονται. Είναι όμως μια τέτοια στιγμή η τρέχουσα;

Κάθε άλλο. Υπάρχουν μεγάλες συμφωνίες σε εξέλιξη, μικρότερες που ετοιμάζονται, αλλαγή των δεδομένων στις αγορές, μια θερμή κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το σπουδαιότερο, όλοι μιλούν με όλους για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Συνεπώς τι είναι αυτό που συμβαίνει στην αγορά το τελευταίο διάστημα; Από την σκληρή πλευρά της χρηματοοικονομικής και των αριθμών, αυτή είναι μια περίοδος επαναφοράς της μεταβλητότητας στα συνηθισμένα επίπεδα.

Είναι ταυτόχρονα μια περίοδος αξιολόγησης των όσων έχουν συντελεστεί και ακόμα περισσότερο αυτών που πρόκειται να γίνουν στον κυρίαρχο Τραπεζικό κλάδο. Τέλος είναι η αρχή των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων του εξαμήνου που θα δώσουν τον τόνο στην αγορά για τους τελευταίους μήνες του τρέχοντος έτους.

Με λίγα λόγια είναι μια μικρή περίοδος αξιολόγησης των δεδομένων και εσωστρέφειας των παραγόντων της αγοράς. Συνήθως οι αγορές δεν βρίσκονται σε ισορροπία. Απλά την αναζητούν διαρκώς. Έτσι μετά την τρέχουσα περίοδο, μια νέα αναζήτηση της ισορροπίας θα ξεκινήσει, που κατά τη γνώμη του γράφοντα θα είναι ανοδική.

Οι λόγοι είναι αρκετοί. Κατ’ αρχήν, η αγορά προέρχεται από μια σημαντικότατη διόρθωση στις τιμές, που υπερκαλύπτει τα όποια αρνητικά ενδεχόμενα είχαν προεξοφληθεί και πραγματοποιήθηκαν.

Στη συνέχεια οι διεθνείς ώριμες αγορές επιστρέφουν σταδιακά στην πορεία που διέγραψαν από την αρχή του έτους, καθώς δείχνει να ενσωματώνονται στις τιμές οι προσδοκίες για περιορισμό του ρυθμού ανόδου των επιτοκίων. Τρίτον, τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου αναμένονται ικανοποιητικά.

Τέλος, παραδοσιακά ο Αύγουστος είναι ανοδικός μήνας που υποστηρίζεται και από την ”θετικότερη” εν γένει διάθεση των επενδυτών. Έτσι δεν είμαι σίγουρος ότι η επιγραφή στην αγορά μας θα πρέπει να είναι ”ραντεβού το Σεπτέμβρη”. Μήπως θα πρέπει να δώσουμε όλοι ραντεβού σε λίγες μέρες που θα έχει ξεκινήσει ο ”καλύτερος” μήνας του καλοκαιριού;

* Ο κ. Θεόδωρος Ν. Κρίντας είναι Σύμβουλος Διοίκησης της ΑΛΚΗ ΑΧΕΠΕΥ


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v