Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντηρείται το θετικό κλίμα

Το 2006 ”κλείνει” μια καλή χρηματιστηριακή χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας επενδύσεις και επιχειρηματικές συμφωνίες οδήγησαν τις αποτιμήσεις στη Σοφοκλέους σε υψηλά επίπεδα, γράφει ο διευθύνων σύμβουλος της EUROXX ΑΧΕΠΕΥ Αρ. Νινιός.

Συντηρείται το θετικό κλίμα
του Αριστοτέλη Νινιού*

Το 2006 ”κλείνει” μια καλή χρηματιστηριακή χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας επενδύσεις και επιχειρηματικές συμφωνίες οδήγησαν τις αποτιμήσεις στη Σοφοκλέους σε υψηλά επίπεδα. Με κυρίαρχα γεγονότα την τριπλή συγχώνευση Marfin, Εγνατίας και Λαϊκής Τράπεζας, τις εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν από τον χρηματοπιστωτικό κυρίως κλάδο σε αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης και τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, οι ελληνικές εισηγμένες δημιούργησαν κέρδη και οδήγησαν το Χ.Α. σταθερά σε νέα υψηλά επίπεδα.

Η εικόνα της αγοράς αναμένεται να διατηρηθεί λίγο - πολύ και στις αρχές του 2007, με το θετικό κλίμα να συντηρείται από νέες επιχειρηματικές συμφωνίες, από την ωρίμανση των επενδυτικών σχεδίων των ομίλων αλλά και από τις αλλαγές που εξαγγέλθηκαν για το Χ.Α.

Ξεκινώντας αντίστροφα, τα νέα επενδυτικά εργαλεία σε συνδυασμό με τη δημιουργία της ημιελεγχόμενης αγοράς μικρών επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα αναθερμάνουν και θα συντηρήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για το νέο έτος, δίνοντας παράλληλα επιλογές για τα υπό επένδυση κεφάλαια, αλλά και βοηθώντας την ανάπτυξη μικρών εταιρειών. Απόρροια αυτών θα είναι η ενίσχυση της Σοφοκλέους και η ανάδειξή της σε παράγοντα βαρύνουσας σημασίας, τόσο σε διεθνές, όσο και σε εγχώριο επίπεδο.

Επιπλέον, η ωρίμανση των επενδυτικών σχεδίων και η γεωγραφική επέκταση σε σειρά από εταιρείες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, θα αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη για ανάπτυξη, υποστηρίζοντας έτσι τις τρέχουσες αποτιμήσεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα δικαιολογήσουν και υψηλότερες.

Τα αποτελέσματα των κινήσεων αυτών θα αποδώσουν καρπούς κατά τη διάρκεια του νέου έτους, με εκτίμηση τη βελτίωση της χρηματιστηριακής εικόνας επιμέρους τίτλων. Παράλληλα, οι επιχειρηματικές συμφωνίες και συνεργασίες που αναμένονται θα αποτελέσουν επενδυτικό καταλύτη για την πορεία του Χ.Α., αναμορφώνοντας τον επιχειρηματικό χάρτη και εισάγοντας νέους παίκτες, ικανούς να διεκδικήσουν μεγαλύτερα μερίδια από τη διεθνή πλέον αγορά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως πρέπει να συνεκτιμηθεί και η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Το 2006 μας αφήνει με σχετικά χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο, αυξήσεις στα επιτόκια, πληθωριστικές πιέσεις, ενώ ζητήματα μακροοικονομικής πολιτικής ψάχνουν για απαντήσεις. Έτσι, το νέο έτος αποτελεί πρόκληση και εν δυνάμει ευκαιρία ώστε να απαλειφθούν τυχόν αποκλίσεις και να προσδοκάται μια καλύτερη παγκόσμια οικονομική χρονιά.

* Certified International Investment Analyst

Διευθύνων Σύμβουλος Euroxx ΑΧΕΠΕΥ

(αναδημοσίευση από το φύλλο 456 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 15-19/12/2006)

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v