Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έξι συμβουλές για κέρδη από τα νομίσματα

Τι πρέπει να προσέξει ο επενδυτής για να κερδίσει από τις συναλλαγές. Η σημασία της απλότητας, η σωστή επιλογή δεικτών και η διαχείριση του ρίσκου. Η διαδικασία της απογείωσης και της... προσγείωσης.

  • του Gavin Knoesen*
Έξι συμβουλές για κέρδη από τα νομίσματα
Το παρόν άρθρο έχει παραχωρηθεί από το περιοδικό TRADERS'. Εάν το βρήκατε ενδιαφέρον, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση και σε άλλα άρθρα, κάνοντας δωρεάν εγγραφή στην ιστοσελίδα www.traders-mag.gr.

Η είσοδος στον κόσμο των συναλλαγών επί συναλλάγματος μπορεί να αποδειχθεί δυσβάσταχτη για τους περισσότερους αρχάριους επενδυτές. Εδώ παρουσιάζονται έξι βήματα που θα σας καθοδηγήσουν στα αρχικά στάδια της σταδιοδρομίας σας στις συναλλαγές FX, μειώνοντας τις πιθανότητες να σπαταλήσετε άσκοπα τα χρήματά σας και να τινάξετε τον λογαριασμό σας στον αέρα.

1. Έναρξη με δοκιμαστική περίοδο

Είμαστε σίγουροι ότι αναρωτιέστε γεμάτοι έκπληξη, «δοκιμαστική περίοδος, μιλάτε σοβαρά;» Απολύτως. Τουλάχιστον τρεις μήνες συναλλαγών εξάσκησης αφού σε αυτήν την περίοδο μπορείτε να εξετάσετε δείκτες, να μάθετε να αναγνωρίζετε διαγραμματικά μοτίβα, να αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε τα fractals της αγοράς, ακόμα και τους συσχετισμούς της. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο λόγος που οι περισσότεροι δεν επιθυμούν δοκιμαστική περίοδο αποτελεί συγχρόνως το μεγαλύτερο για εκείνους εμπόδιο, κι αυτό είναι η διάθεση ή η ανάγκη να κερδίσουν χρήματα.

2. Αποκλείστε τον θόρυβο

Η πρώτη πηγή πληροφόρησης για όσους ασχολούνται με συναλλαγές είναι συχνά τα οικονομικά ΜΜΕ, και πιο συγκεκριμένα η τηλεόραση. Μην το κάνετε! Εάν αναλύσετε αυτά τα μέσα, θα συνειδητοποιήσετε ότι το επιχειρησιακό μοντέλο που ακολουθούν είναι το μοντέλο των πωλήσεων μέσω διαφήμισης. Οι φιλοξενούμενοι ή οι «ειδικοί» έχουν συχνά συγκρουόμενες απόψεις, βάζοντας το θεατή σε δίλημμα ως προς την άποψη με την οποία πρέπει να ευθυγραμμιστεί. Επίσης, οι περισσότεροι νέοι επενδυτές επιζητούν επενδύσεις με ημερήσιο ορίζοντα, ενώ οι απόψεις που παρουσιάζονται σε αυτά τα μέσα ακολουθούν γενικά μακροπρόθεσμες οπτικές. Αυτό οδηγεί τους επενδυτές με ημερήσιο ορίζοντα στο να προσπαθούν να εφαρμόσουν με επιτυχία στρατηγικές μακροπρόθεσμων επενδύσεων, το οποίο είναι σχεδόν αδύνατο.

3. Διατηρήστε διαγράμματα απλής μορφής

Ας υποθέσουμε ότι υιοθετείτε μια τεχνική προσέγγιση για τις συναλλαγές σας.

Διατίθεται μεγάλος αριθμός τεχνικών δεικτών και οι νέοι επενδυτές, στα διαγράμματά τους συχνά προβάλλουν τον έναν δείκτη επάνω στον άλλον.

Ουσιαστικά, οι δείκτες που θέλετε να υποδεικνύονται είναι εκείνος του συγχρονισμού (timing) και της κατεύθυνσης/ορμής (direction/momentum). Άρα, εξαιρώντας τους κινητούς μέσους όρους, δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη για περισσότερους από δύο δείκτες.

Προτείνουμε εμφατικά τη χρήση διαγραμμάτων κεριών (candlestick) για τον καθορισμό των τιμών, καθώς, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά, αποτελούν έναν από τους καλύτερους οδηγούς σε πραγματικό χρόνο. Μάθετε να διαβάζετε τη δράση τιμών. Οι περισσότεροι δείκτες απορρέουν από την τιμή, άρα, εξ ορισμού, υπολείπονται χρονικά της αγοράς.

4. Διαχειριστείτε τη σκέψη και το ρίσκο σας

Ας επιστρέψουμε στη νοοτροπία του «πρέπει να βγάλω χρήματα». Η... ανάγκη της εκτέλεσης συναλλαγών, είτε για την κατοχύρωση κερδών, είτε για τις συγκινήσεις που προσφέρει, κρύβει παγίδες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο επενδυτής εκτελεί συναλλαγές καθοδηγούμενος από το συναίσθημα, το οποίο, σε συνδυασμό με τα χρήματα, αποτελεί θανατηφόρο κοκτέιλ.

Ο στόχος σας ως επενδυτές είναι να είστε αντικειμενικοί και να εκτελείτε μηχανικά ορθολογικές στρατηγικές (οι οποίες καθορίζονται κατά τη δοκιμαστική περίοδο και κατά την περίοδο αναδρομικών ελέγχων). Ο συντάκτης συμβουλεύει τους επενδυτές να θεωρούν τους εαυτούς τους διαχειριστές ρίσκου. Εάν εστιάζετε στη διαχείριση του ρίσκου, τα χρήματα θα έρθουν από μόνα τους. Εάν εστιάζετε στα χρήματα, θα δυσκολευτείτε περισσότερο να συνέλθετε από μια ακολουθία απωλειών, τόσο σε νοητικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Μόλις καταλήξετε σε μια ορθολογική στρατηγική, εστιάστε στη διαδικασία και όχι στο αποτέλεσμα. Αυτό είναι χρήσιμο για τη διαχείριση των προσδοκιών σας όσον αφορά τη δυνατότητα μετατροπής του νέου σας χόμπι σε επάγγελμα. Θα είστε σε θέση να υπολογίσετε το μέγεθος λογαριασμού που απαιτείται για πλήρη ενασχόληση, καθώς επίσης και το χρονικό πλαίσιο ως προς την επίτευξη αυτού του στόχου - ουσιαστικά, μιλάμε για ένα επιχειρησιακό πλάνο.

5. Προετοιμασία και αρχείο καταγραφής

Θα έχετε ακούσει τη ρήση 'η αποτυχία προετοιμασίας ισούται με την προετοιμασία για την αποτυχία', η οποία ισχύει απόλυτα στις συναλλαγές. Η καταστροφή ενός επενδυτή, συμπεριλαμβανομένων και των επαγγελματιών, είναι οι μη προγραμματισμένες συναλλαγές. Όταν μια συναλλαγή δεν προγραμματίζεται παύει να είναι ελεγχόμενη, καθώς οι συνθήκες εκτέλεσής της διαφέρουν από άλλες συναλλαγές που εκτελούνται βάσει της ίδιας στρατηγικής.

Τι είναι σημαντικότερο για έναν πιλότο, η απογείωση ή η προσγείωση; Θα λέγαμε ότι είναι το ίδιο σημαντικά, το ένα εξαρτάται από το άλλο. Κοιτάξτε την οθόνη και σχεδιάστε το πλάνο συναλλαγής με όλες τις λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων των ζωνών εισόδου, των στόχων και των stop-loss. Σχεδιάστε επίσης την αναμενόμενη θέση των δεικτών σας κατά την εκτέλεση της συναλλαγής. Έπειτα, εκτυπώστε το σχέδιο και κολλήστε το πάνω από το πληκτρολόγιό σας. Θα εκτελέσετε τη συναλλαγή μόνο όταν το διάγραμμα ταιριάζει με το πλάνο σας, εάν δεν ισχύει αυτό, δε θα προχωρήσετε σε συναλλαγή. Αυτή είναι η διαδικασία απογείωσης.

Ας δούμε τώρα την προσγείωση, το αρχείο καταγραφής. Μια συναλλαγή με απώλειες προσπαθούμε συχνά να την κρύψουμε κάτω από το χαλί και να την ξεχάσουμε. Η αλήθεια είναι ότι από τις κερδοφόρες συναλλαγές μας μαθαίνουμε πολύ λίγα. Οι συναλλαγές με απώλειες είναι εκείνες που μας διδάσκουν και μας κάνουν να βελτιωνόμαστε. Δημιουργήστε ένα υπολογιστικό φύλλο (spreadsheet) για να καταγράψετε όλες τις λεπτομέρειες της συναλλαγής σας, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών εισόδου και εξόδου, της συναισθηματικής κατάστασης, του μέγιστου μεγέθους απωλειών και της αναλογίας ρίσκου/ανταμοιβής. Κατά αυτόν τον τρόπο, θα αρχίσετε να συσσωρεύετε στοιχεία που θα δώσουν στη στρατηγική σας στατιστικά δεδομένα αναφοράς και θα αποκλείσουν λανθασμένες ενέργειες.

6. Ισορροπία

Διατρέχοντας τον κίνδυνο να ακουστώ ως φανατικός οπαδός του Ζεν, θα σας πρότεινα να παραμένετε ισορροπημένοι. Το να ξοδεύετε ώρες μπροστά στα διαγράμματα τις πρώτες ημέρες είναι φυσικό και απαραίτητο (ο συντάκτης σταμάτησε να μετρά τον χρόνο που περνούσε μπροστά στην οθόνη του όταν έφτασε τις 12.000 ώρες). Ωστόσο, πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε για να παραμείνετε ισορροπημένοι. Η διατροφή, η άσκηση και ο ύπνος είναι βασικοί συντελεστές ενός υγιούς μυαλού, το οποίο χρειάζεται ένας συνεπής και πειθαρχημένος επενδυτής.

Στον ελεύθερο χρόνο σας διαβάστε όσα περισσότερα βιβλία επενδυτικού ενδιαφέροντος μπορείτε. Ξεκινήστε από εκείνα που εστιάζουν στην ψυχολογία των επενδύσεων και, προς Θεού, κλείστε την τηλεόραση. 

*Ο Gavin Knoesen εκτελεί συναλλαγές σε λογαριασμούς που διαχειρίζεται και πραγματοποιεί τακτικές ραδιοφωνικές εκπομπές στη διεύθυνση btfdtv.com. Σε συνεργασία με τη γερμανική τράπεζα επενδύσεων Varengold, ο Gavin εκτελεί συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v