Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Ευκαιρία για κατοχύρωση υπεραξιών”

Η αύξηση της ρευστότητας ενδεχομένως να ήταν σωστή κίνηση μεσοπρόθεσμα καθώς ο Γ.Δ. έχει καλύψει μεγάλο μέρος των προσδοκιών. Ο φόβος για διόρθωση των τιμών τον Φεβρουάριο έχει αποτυπωθεί στην Αγορά Παραγώγων, ενώ στήριξη θα αναζητήσει η εγχώρια αγορά από τα αποτελέσματα των εισηγμένων τονίζει ο κ. Ν. Καυκάς της Magna Trust.

”Ευκαιρία για κατοχύρωση υπεραξιών”
του Νίκου Καυκά*

Βρισκόμαστε στην αρχή των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων και ο Γενικός Δείκτης έχει ήδη προεξοφλήσει 9% αύξηση καθαρών εταιρικών κερδών, όχι μακριά από τα εκτιμώμενα επίπεδα για το τρέχον έτος.

Η απροσδόκητη αύξηση δ΄ τριμήνου ’06 του αμερικανικού ΑΕΠ στο 3,5% και η παραμονή των επιτοκίων στο 5,25%, υπονοώντας χαλιναγώγηση του πληθωρισμού, τροφοδότησαν την άνοδο του Dow Jones αλλά και των μεγαλύτερων χρηματαγορών, επιτυγχάνοντας καινούργια υψηλά.

Η συνέχεια αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η διάσταση απόψεων μεταξύ των αναλυτών προβληματίζει το ευρύ επενδυτικό κοινό. Ο φόβος για διόρθωση των τιμών τον Φεβρουάριο έχει αποτυπωθεί στην Αγορά Παραγώγων, με τον λόγο ανοιχτών θέσεων δικαιωμάτων πώλησης προς δικαιώματα αγοράς να βρίσκεται στο 1,58 και τα ΣΜΕ του FTSE-20 αλλά και του FTSE Mid 40 να διατηρούν ένα discount περίπου μισής ποσοστιαίας μονάδας, από τους αντίστοιχους δείκτες.

Στήριξη θα αναζητήσει η εγχώρια αγορά από τα αποτελέσματα των εισηγμένων, των οποίων οι ανακοινώσεις μόλις ξεκίνησαν και δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι το 70% των εταιρειών στον S&P έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα και ο αριθμός αυτών που ανακοίνωσαν κέρδη καλύτερα των προσδοκώμενων, για το τελευταίο τρίμηνο του 2006, είναι χαμηλός σε σχέση με προηγούμενα έτη.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι ο Γενικός Δείκτης έχει καλύψει μεγάλο μέρος των προσδοκιών, δίνοντας την ευκαιρία να κατοχυρωθούν υπεραξίες που πολύ πιθανόν να μη διαφέρουν σημαντικά από αυτές στο τέλος του έτους, η μερική αποκόμιση κερδών και κατ’ επέκταση η αύξηση της ρευστότητας ενδεχομένως να ήταν σωστή κίνηση μεσοπρόθεσμα.

* Υπεύθυνος Παραγώγων & Ξένων Αγορών Magna Trust ΑΕΠΕΥ

** Αναδημοσίευση από το φύλλο 464 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 9-13/2/2007.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v