Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Απαιτείται διαφοροποιημένη στρατηγική”

Υπομονή χρειάζεται προκειμένου να αποσαφηνιστεί η ακριβέστερη τάση της αγοράς καθώς και να συνεκτιμηθούν πιθανά νέα δεδομένα, αλλά το σίγουρο είναι ότι οι αγορές έχουν εισέλθει σε φάση εντονότερων χρηματιστηριακών διακυμάνσεων. Επίσης, ο βαθμός συσχέτισης μεταξύ των αγορών έχει αυξηθεί, ενώ αρνητικό στοιχείο αποτελεί και το γεγονός ότι αυξήθηκε σημαντικά risk premium. Γράφει ο κ. Σπ. Παπαθανασίου.

”Απαιτείται διαφοροποιημένη στρατηγική”
του Σπύρου Παπαθανασίου*

Βασικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης είναι οι ακραίες ψυχολογικές μεταπτώσεις. Πολλοί ακαδημαϊκοί διατείνονται ότι η λογική του homo economicus (άνθρωπος της οικονομίας) έχει προοδευτικά αντικατασταθεί από τον homo psychologicus (άνθρωπος της ψυχολογίας). Στη δική μας περίπτωση όταν η αγορά είναι θετική (bull market), οι επενδυτές τείνουν να αγνοούν τα αρνητικά νέα και να υπογραμμίζουν τα θετικά.

Σε περίπτωση που κάτι από τα παραπάνω μεταβληθεί, τα σενάρια καταστροφολογίας καταλαμβάνουν κεντρική θέση στις επενδυτικές μας αποφάσεις. Συνεπώς, στη δική μας φάση τα στοιχεία για την παγκόσμια οικονομία που χρησιμοποιήθηκαν ως αφορμή για την πτώση ήταν σε γενικές γραμμές γνωστά. Είναι βέβαιο ότι μία βίαιη πτώση θα πρέπει να δημιουργεί ανησυχίες και προβληματισμό, όχι όμως πανικό και ακραίες επενδυτικές συμπεριφορές.

Ο προβληματισμός αφορά στον επαναπροσδιορισμό, ίσως, της επενδυτικής μας τακτικής. Ο επενδυτής θα πρέπει να παρακολουθεί τα αποτελέσματα, την πορεία, τις προοπτικές και να ελέγχει το εφικτό των προβλέψεων των εισηγμένων εταιρειών. Κάτω από το παραπάνω πρίσμα ο επενδυτής έχει να φοβηθεί μόνο την αρνητική συγκυρία (συστηματικός κίνδυνος).

Το σίγουρο είναι ότι οι αγορές έχουν εισέλθει σε φάση εντονότερων χρηματιστηριακών διακυμάνσεων. Επίσης, ο βαθμός συσχέτισης μεταξύ των αγορών έχει αυξηθεί. Αρνητικό στοιχείο αποτελεί και το γεγονός ότι αυξήθηκε σημαντικά το επασφάλιστρο του κινδύνου (risk premium). Ακολούθως, ο κίνδυνος είναι εντονότερος στις αναπτυσσόμενες, αναδυόμενες και περιφερειακές αγορές οι οποίες την ”καλή” περίοδο προσδίδουν τις σημαντικότερες αποδόσεις στους διαχειριστές.

Παρά το γεγονός των αρνητικών ειδήσεων, κυρίως στο μακροοικονομικό και ενεργειακό επίπεδο, η πτώση αντιμετωπίζεται, σε πρώτη φάση, ως διόρθωση με την έννοια ότι δεν έχει ανακοπεί η μακροπρόθεσμη πορεία της αγοράς. Χρειάζεται, λοιπόν, λίγη υπομονή προκειμένου να αποσαφηνιστεί η ακριβέστερη τάση της αγοράς καθώς και να συνεκτιμηθούν πιθανά νέα δεδομένα.

*Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής Prelium AXE ΕΠΕΥ

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 467 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 2-6/3/2007.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v