Saxo Bank: Οι 10 ακραίες προβλέψεις για το 2015

Τι θα συμβεί αν η Βρετανία κάνει πράξη την έξοδο από την ΕΕ; Μπορεί να παραιτηθεί ο Μάριο Ντράγκι από την ΕΚΤ ή να πτωχεύσει η Ρωσία; Τι δεν περιμένουν, αλλά μπορεί να βρουν μπροστά τους οι επενδυτές.

Saxo Bank: Οι 10 ακραίες προβλέψεις για το 2015

Πιστή στην παράδοση η Saxo Bank παρουσιάζει τις καθιερωμένες ετήσιες ακραίες προβλέψεις της για το επόμενο έτος. Πρόκειται για 10 απίθανα γεγονότα -έστω και αν ο κίνδυνος να γίνουν πραγματικότητα υποτιμάται σε μεγάλο βαθμό, τα οποία θα είχαν σημαντικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές αν συνέβαιναν.

Οι φετινές προβλέψεις περιλαμβάνουν το σενάριο εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη ριζική νίκη του Κόμματος Ανεξαρτησίας στις εθνικές εκλογές. Άλλες ακραίες προβλέψεις περιλαμβάνουν την παραίτηση του Mario Draghi από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να αναλάβει τη θέση του Προέδρου στην Ιταλία, την κατάρρευση της αγοράς κατοικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου Μπαρνταρμπούνγκα, που θα μπορούσε να «στερήσει» από την Ευρώπη το καλοκαίρι του 2015.

Ο Steen Jakobsen, Επικεφαλής Οικονομολόγος της Saxo Bank, δήλωσε:

«Το 2015 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, αλλά ταυτόχρονα ενδέχεται να χαρακτηριστεί ιστορικά το ναδίρ της τρέχουσας κατάστασης. Ο πληθωρισμός βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες, τα επιτόκια κινούνται εξίσου πτωτικά, ενώ ο κλάδος ενέργειας παρουσιάζει σημαντικά χαμηλότερες τιμές. Η απουσία μεταβλητότητας στα στοιχεία και στις αγορές αξιογράφων έχει δημιουργήσει στους επενδυτές μια λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες ανατροπές το 2015. Διαπιστώσαμε ήδη τις ενδεχόμενες επιπτώσεις κατά τη διάρκεια μιας καταστροφικής εβδομάδας τον Οκτώβριο. Αν τα γεγονότα εκείνα αποτελούν ένδειξη, το 2015 αναμένεται συνταρακτικό».

«Οι Ακραίες Προβλέψεις της Saxo Bank εξακολουθούν να αποτελούν μια άσκηση, στο πλαίσιο της οποίας αναζητούνται δέκα σχετικά αμφιλεγόμενες και μεταξύ τους άσχετες ιδέες που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τον επενδυτικό μας κόσμο.

Σκιαγραφώντας τα πιο αρνητικά σενάρια και γεγονότα, είτε πρόκειται για πτώχευση της Ρωσίας, ηφαίστεια που σπέρνουν πανικό ή για έναν διαδικτυακό Αρμαγεδδώνα, οι επενδυτές έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την αντοχή των εκτιμήσεών τους για το μέλλον και να προβλέψουν την επίδραση αυτών των γεγονότων στις επενδύσεις τους. Οφείλουμε να θυμόμαστε ότι, αν και οι προβλέψεις αυτές βασίζονται μάλλον σε ακραία σενάρια εξελίξεων στην αγορά, όλα αυτά τα χρόνια ορισμένες από αυτές, δυστυχώς, βγήκαν αληθινές».

Οι Ακραίες Προβλέψεις της Saxo Bank για το 2015

1. Κατάρρευση της αγοράς κατοικίας του Ηνωμένου Βασιλείου

Σύμφωνα με έρευνες διαφαίνεται ήδη ότι η δυναμική της αγοράς κατοικίας του Ηνωμένου Βασιλείου φθίνει με γρήγορους ρυθμούς, ιδιαίτερα στο Λονδίνο. Η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας θα οδηγήσει σε κατάρρευση της αγοράς κατοικίας στο Η.Β., με πτώση των τιμών κατά 25% το 2015.

2. Ο πληθωρισμός της Ιαπωνίας στο 5%

Η διαρκής εκτύπωση χρήματος από την Τράπεζα της Ιαπωνίας υποσκελίζει την εμπιστοσύνη στο γεν, καθώς ο Kuroda ανακαλύπτει ότι η πολιτική που ακολουθεί για την αύξηση του πληθωρισμού στη χώρα αποδεικνύεται υπερβολικά «πετυχημένη» – ακόμα ένα σύμπτωμα της απώλειας ελέγχου όσον αφορά το ιαπωνικό νόμισμα.

3. Η Κίνα υποτιμά το γουάν κατά 20%

Η Κίνα θα αναζητήσει κάθε πιθανό τρόπο ώστε να μειώσει τις τεράστιες αποπληθωριστικές πιέσεις που χαρακτηρίζουν την πτωτική φάση κάθε πιστωτικής άνθησης. Με τους κινδύνους αποπληθωρισμού να κυριαρχούν, η Κίνα αντιγράφει την πολιτική της Τράπεζα της Ιαπωνίας και προχωρά σε υποτίμηση του γουάν κατά 20%, ακολουθώντας την Ιαπωνία στην προσπάθειά της να εισαγάγει πληθωρισμό και ζήτηση.

4. Ο Draghi παραιτείται από την ΕΚΤ

Σε μια προσπάθεια να οδηγήσει τους Γερμανούς στο να συμπλεύσουν με την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Draghi αποσύρεται ώστε να διευκολύνει την υιοθέτηση πλήρους σειράς μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ υπό την προεδρία του Jens Weidmann της Bundesbank. Ο Draghi διαβλέπει μεγαλύτερες ευκαιρίες να εκμεταλλευτεί τις ικανότητές του στην Ιταλία, όπου ο πρόεδρος Napolitano του ζητά να τον διαδεχθεί.

5. Η Ρωσία ξανά σε πτώχευση

Η κατάρρευση των τιμών πετρελαίου και ο σκληρός οικονομικός ανταγωνισμός από τους γεωπολιτικούς αντιπάλους της Ρωσίας οδηγούν τις μεγάλες ρωσικές εταιρείες ή ακόμα και την ίδια την κυβέρνηση στο να δηλώσουν αδυναμία πληρωμής του εξωτερικού χρέους. Μια πτώχευση, στα πρότυπα του 1998, είναι απαραίτητη ώστε να εξασφαλιστεί το μέλλον της χώρας, ταυτόχρονα με μια διπλωματική λύση στο πρόβλημα της Ουκρανίας.

6. Διαδικτυακές παραβιάσεις μαστίζουν το ηλεκτρονικό εμπόριο

Το 2015, οι επιθέσεις χάκερ στις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου γίνονται ακόμα πιο διαδεδομένες και επιθετικές, προκαλώντας κραδασμούς στο διαδίκτυο και στους παρόχους υπηρεσιών cloud. Η Amazon.com, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου και κυρίαρχος παίκτης στον τομέα των διαδικτυακών υπηρεσιών, βρίσκεται αντιμέτωπη με πτώση της τιμής, της τάξης του 50%, εξαιτίας της ευρείας κρίσης του κλάδου ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά και της προηγούμενης υπερτίμησης της αξίας της.

7. Έκρηξη ηφαιστείου εξαφανίζει το καλοκαίρι για την Ευρώπη

Όπως συνέβη με το ηφαίστειο Λακί το 1783, το ήδη ενεργό ηφαίστειο της Ισλανδίας, Μπαρνταρμπούνγκα, εκρήγνυται το 2015 και οδηγεί σε τεράστια απελευθέρωση επιβλαβών αερίων διοξειδίου του θείου και άλλων αερίων, που καλύπτουν τον ουρανό της Ευρώπης. Η έκρηξη επηρεάζει τις καιρικές συνθήκες και προκαλεί φόβους φτωχής σοδειάς σε ολόκληρη την ήπειρο, με τις τιμές των σιτηρών να διπλασιάζονται ακόμα και όταν οι επιπτώσεις της ηφαιστειακής έκρηξης αποδεικνύονται πιο ήπιες από όσο αναμενόταν.

8. Τα Futures του κακάο φθάνουν στα 5.000 USD/τόνο

Η ζήτηση για σοκολάτα αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις προτιμήσεις του δυτικού κόσμου να στρέφονται προς τη μαύρη σοκολάτα και την όρεξη της Ασίας να αυξάνεται. Με την προσφορά να επηρεάζεται λόγω των φόβων για τον ιό έμπολα και τις ανεπαρκείς επενδύσεις σε βασικές παραγωγικές περιοχές της δυτικής Αφρικής, ο πλανήτης καταναλώνει πολύ περισσότερο κακάο από όσο παράγει. Αυτό οδηγεί τις τιμές στο κακάο σε ύψη-ρεκόρ το 2015, άνω των 5.000 USD ανά τόνο.

9. Το Η.Β. στρέφεται προς έξοδο από την Ε.Ε. το 2017, μετά την τεράστια εκλογική νίκη του UKIP

Το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) συγκεντρώνει το 25% των ψήφων στις εθνικές εκλογές της χώρας, στις 7 Μαΐου 2015, και αναδεικνύεται στην τρίτη μεγαλύτερη δύναμη εντός του κοινοβουλίου. Το UKIP συγκροτεί κυβέρνηση συνασπισμού με τους Συντηρητικούς του David Cameron και προαναγγέλλει τη διεξαγωγή του προγραμματισμένου δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε.Ε. εντός του 2017. Το κρατικό χρέος του Η.Β. αυξάνεται κατακόρυφα εξαιτίας των κρατικών αποδόσεων.

10. Τα spreads των εταιρικών ομολόγων υψηλής απόδοσης διπλασιάζονται

Μετά από μεταβολή του συναισθήματος όσον αφορά στα ομόλογα υψηλής απόδοσης, οι επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες εξόδου από την αγορά το 2015 έρχονται αντιμέτωποι με μειωμένη ρευστότητα και κατακόρυφες πτώσεις τιμών. Η τελική κατάρρευση της αγοράς χρεογράφων υψηλών αποδόσεων θα αποτελέσει ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα για την αδύναμη οικονομία της Ευρώπης. Ο δείκτης Market iTraxx Europe Crossover διπλασιάζεται και φθάνει τις 700 μονάδες βάσης το 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v