Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή CFD μετοχών

Η διαπραγμάτευση μετοχών ως CFD αποτελεί ιδανικό τρόπο για συναλλαγές τόσο σε ανοδικές, όσο και σε πτωτικές αγορές. Τις επενδυτικές επιλογές ακτινογραφεί ο Christopher Dembik, επικεφαλής μακροοικονομικής ανάλυσης στη Saxo Bank.

  • Του Christopher Dembik*
Ποια είναι τα πιο δημοφιλή CFD μετοχών

Ο Ιούνιος αποτέλεσε μήνα μεταβλητότητας για τις περισσότερες μεγάλες αγορές μετοχών, με το Brexit να συγκεντρώνει σημαντική προσοχή, αναφέρει η Saxo Bank.

Οι όγκοι διαπραγμάτευσης στη Saxo Bank έφθασαν σε ύψος-ρεκόρ την περίοδο του βρετανικού δημοψηφίσματος, το οποίο πρόσφερε επενδυτικές ευκαιρίες στις περισσότερες αγορές. Για άλλη μια φορά, τα CFD Μετοχών από τις ΗΠΑ βρέθηκαν μεταξύ των πιο δημοφιλών προϊόντων στην πλατφόρμα SaxoTraderGO.

Ένα CFD Μετοχής είναι ένα διαπραγματεύσιμο προϊόν το οποίο αντικατοπτρίζει τις κινήσεις της υποκείμενης μετοχής.

Οδηγεί στην πραγματοποίηση κερδών ή ζημίας ανάλογα με την κίνηση του υποκείμενου αξιογράφου σε σχέση με τη θέση που έλαβε ο επενδυτής, χωρίς ωστόσο την κτήση του ίδιου του υποκείμενου αξιογράφου.

Η διαπραγμάτευση μετοχών ως CFD αποτελεί ιδανικό τρόπο για συναλλαγές τόσο σε ανοδικές, όσο και σε πτωτικές αγορές. Δεδομένου ότι η διαπραγμάτευση των CFD χρησιμοποιεί περιθώριο ασφάλισης, οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν ακόμα και από μικρές κινήσεις της αγοράς.

Η Saxo Bank προσφέρει περισσότερα από 8.840 CFD Μετοχών από τις κυριότερες αγορές παγκοσμίως. Τα CFD συνιστώνται στους πιο εξειδικευμένους επενδυτές, καθώς η διαπραγμάτευσή τους εμπεριέχει υψηλό κίνδυνο.

Η Amazon, η Apple και η Facebook αποτελούν για άλλη μια φορά τα CFD Μετοχών υψηλότερης διαπραγμάτευσης στη Saxo Bank, καθώς οι επενδυτές ελκύονται από τις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες που προσφέρουν ανάπτυξη, ενώ πολλοί ιδιώτες επενδυτές χρησιμοποιούν τα προϊόντα των εν λόγω εταιρειών καθημερινά. Επιπλέον, αυτές οι τρεις μετοχές προσφέρουν αυξημένη ρευστότητα με χαμηλά spread, γεγονός που τις καθιστά ιδιαίτερα κατάλληλες προς διαπραγμάτευση.

Φέτος η Facebook δημοσίευσε δύο εξαιρετικές ανακοινώσεις εσόδων, οδηγώντας τις μετοχές της σε άνοδο 10% και τοποθετώντας τες στην κορυφή της λίστας με τις πλέον διαπραγματεύσιμες μετοχές στη Saxo Bank. Αναμένουμε ότι η Facebook θα συνεχίσει να παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα για όλο το υπόλοιπο έτος.

Η Apple ξεκίνησε τη χρονιά θετικά, αλλά τον Απρίλιο δημοσίευσε μια ιδιαίτερα απογοητευτική ανακοίνωση εσόδων, με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης εσόδων σε επίπεδο τριμήνου για πρώτη φορά από το 2003, καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει δυσκολίες στην Ασία, απέναντι σε σκληρούς ανταγωνιστές όπως η Samsung, η Huawei και η Xioami.

Οι περιοδικοί έλεγχοι το β' τρίμηνο δεν φαίνεται να υποδεικνύουν κάποια στροφή προς το καλύτερο για την Apple, συνεπώς η μεταβλητότητα κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει αυξημένη. Οι μετοχές της Apple εξακολουθούν να προσφέρουν την υψηλότερη ρευστότητα από όλες τις μετοχές, επομένως θα συνεχίσουν να αποτελούν προτιμώμενη επιλογή για τους κερδοσκοπικούς επενδυτές.

Η Amazon ξεκίνησε το έτος με δυσκολίες, με μια πτώση σχεδόν στο -30%, αλλά έκτοτε έχει ανακάμψει και έχει σημειώσει επιπλέον άνοδο που πλησιάζει το 10% σε ετήσια βάση. Εκτιμούμε ότι ο παγκόσμιος ηγέτης του ηλεκτρονικού εμπορίου θα συνεχίσει να καταγράφει ισχυρή ετήσια ανάπτυξη εσόδων πλέον του 20%. Ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον από βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους επενδυτές θα παραμείνει αυξημένο, αφού οι εταιρείες με ισχυρή ανάπτυξη αποτελούν σπάνιο φαινόμενο στο πλαίσιο του περιβάλλοντος περιορισμένης ανάπτυξης που έχει διαμορφωθεί μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Η Tesla κέρδισε το κοινό με την υπόσχεση ενός καθαρότερου μέλλοντος με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ωστόσο το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Elon Musk συνοδεύεται από υψηλή μεταβλητότητα -κάτι που εκτιμούν οι επαγγελματίες επενδυτές και τοποθετεί την εν λόγω μετοχή μεταξύ των προτιμώμενων επιλογών για τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές.

Μέχρι στιγμής το 2016 αποδεικνύεται σκληρό για την Deutsche Bank, η οποία κατέγραψε πτώση σχεδόν της τάξης του 50% τον Ιούλιο, καθώς η κρίση του ιταλικού τραπεζικού συστήματος αναζωπυρώθηκε μετά την απόφαση του Brexit. Η μετοχή της Deutsche Bank συγκαταλέγεται στις αγαπημένες των επενδυτών, αφού παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στην τραπεζική και γενικότερη κρίση της Ευρώπης.

Αναφορικά με τους Έλληνες πελάτες της Saxo Bank, τα στοιχεία διαφοροποιούνται, με τις 5 πρώτες σε συναλλαγές μετοχές για τον Ιούνιο να είναι οι εξής: 1) Alphabet Inc (κατηγορία «Α»), 2) Deutsche Lufthansa AG, 3) Catalent Inc., 4) Apple Inc., 5) Vestas Wind Systems.

Όπως δηλώνει ο Christopher Dembik (φωτ.), Επικεφαλής Μακροοικονομικής Ανάλυσης στη Saxo Bank: «Η Alphabet Inc αποτελεί δικαίως την πιο δημοφιλή μετοχή. Η εταιρεία πέτυχε να καθιερωθεί ως ο κορυφαίος πάροχος μηχανής αναζήτησης παγκοσμίως και ο πιο δημοφιλής πάροχος λειτουργικού συστήματος για φορητές συσκευές, ενώ παράλληλα κατάφερε να μεταφράσει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες σε αξία αρκετά καλά. Αναμένεται ότι στις 28 Ιουλίου η εταιρεία θα ανακοινώσει καθαρά κέρδη για το β' τρίμηνο του 2016. Πολλοί επενδυτές εκτιμούν ότι η στιγμή είναι κατάλληλη ώστε να τοποθετηθούν στην εν λόγω μετοχή».

Αναφορικά με την Deutsche Lufthansa AG, υποστηρίζει: «Οι μετοχές των ευρωπαϊκών αερομεταφορέων το τελευταίο διάστημα έχουν καταρρεύσει εξαιτίας των φόβων για μείωση της ζήτησης λόγω του αυξανόμενου πολιτικού κινδύνου στην Ευρώπη, της τρομοκρατίας και της αύξησης στις τιμές του πετρελαίου. Όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες αεροπορικές εταιρείες, έτσι και η μετοχή της Deutsche Lufthansa AG από τα μέσα Μαρτίου ακολουθεί πτωτική τάση -ωστόσο σύντομα ενδέχεται να ανακάμψει. Οι τιμές πετρελαίου τείνουν να σταθεροποιηθούν κάτω από το βασικό όριο των 50 USD ανά βαρέλι, ενώ ο πολιτικός κίνδυνος έχει ήδη αποτιμηθεί».

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Dembik: «Η Catalent Inc είναι παγκόσμιος ηγέτης στις προηγμένες τεχνολογίες χορήγησης και λύσεις ανάπτυξης στον τομέα των φαρμάκων, των βιολογικών θεραπειών και των καταναλωτικών προϊόντων υγείας. Αποτελεί παραδοσιακή επιλογή μακροπρόθεσμης ανάπτυξης για τους επενδυτές. Η απόδοση της μετοχής φέτος είναι σχετικά απογοητευτική (στο -2,88% από τον Ιανουάριο), αλλά η αγορά διατηρεί θετικές προσδοκίες για τα επόμενα τρίμηνα. Το επόμενο βήμα για τους επενδυτές προγραμματίζεται για τις 29 Αυγούστου, όταν η εταιρεία θα δημοσιεύσει τα οικονομικά αποτελέσματα δ' τριμήνου».

Όσον αφορά στην Apple Inc., ο ίδιος αναφέρει: «Παρατηρείται βραχυπρόθεσμη αδυναμία της Apple, η οποία συνδέεται με τη μεταβλητότητα των νομισμάτων και την επιμήκυνση του κύκλου αντικατάστασης. Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη προοπτική παραμένει ξεκάθαρα θετική, χάρη στην υψηλή ζήτηση για το νέο iPhone και τη στενή σχέση που κατάφερε να χτίσει η εταιρεία με τους καταναλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο, κάτι που συνιστά καίριο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Τέλος, σχετικά με τη Vestas Wind Systems, ο Christopher Dembik σχολιάζει: «Η δανέζικη Vestas Wind Systems υπέγραψε φέτος ορισμένες εντυπωσιακές συμφωνίες, με πιο πρόσφατη αυτή με την Google, μονάδα της Alphabet Inc. Στο άμεσο μέλλον, η Vestas Wind Systems θα προμηθεύσει στην Google 22 αιολικές τουρμπίνες, καθώς η τελευταία έχει δεσμευτεί να τροφοδοτήσει όλες τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες με πράσινη ενέργεια. Οι προβλέψεις ανάπτυξης για τη Vestas Wind Systems είναι ιδιαίτερα ισχυρές και η μετοχή της συγκαταλέγεται στις πλέον δημοφιλείς μεταξύ των επενδυτών».

 

* Ο Christopher Dembik είναι Επικεφαλής Μακροοικονομικής Ανάλυσης στη Saxo Bank.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v