Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η άνοδος του δολαρίου βάζει προσωρινά φρένο στο πετρέλαιο

Η προσυπογραφή του Πούτιν στη συμφωνία ΟΠΕΚ εκτινάσσει το Brent σε υψηλό ενός έτους. Το ράλι θα μπορούσε να συνεχιστεί, αλλά ενδέχεται να λήξει με αυτογκόλ, αν επιστρέψουν στο παιχνίδι οι παραγωγοί από τις ΗΠΑ. Γράφει ο Ole Hansen.

  • του Ole Hansen*
Η άνοδος του δολαρίου βάζει προσωρινά φρένο στο πετρέλαιο

Το αργό πετρέλαιο έχει καταγράψει ράλι πλέον του 15%, από τη στιγμή που ο ΟΠΕΚ συμφώνησε να συνεργαστεί για τον περιορισμό της παραγωγής. Η τελευταία ώθηση -μια ευγενική προσφορά του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι η Ρωσία θα συμμετάσχει στην προσπάθεια- οδήγησε το αργό Brent σε υψηλό ενός έτους. Αν και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί, η αγορά μπήκε σε ρυθμούς ράλι με αφορμή το κύμα θετικής δυναμικής και ενδείξεων για αγορές τεχνικής.

Το ράλι είναι πιθανό να συνεχιστεί για λίγο χρόνο ακόμα, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας πόσο εύκολα κινητοποιήθηκε από τα υποστηρικτικά σχόλια διάφορων παραγωγών. Όμως όσο μεγαλύτερη είναι η άνοδος τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για το ίδιο το ράλι, αφού ενισχύεται η πιθανότητα να ανοίξει διάπλατα η πόρτα για την είσοδο των παραγωγών υψηλού κόστους, ειδικά από τη Βόρειο Αμερική.

Τα νέα ενίσχυσης της τιμής είναι ιδιαίτερα θετικά για παραγωγούς που εδώ και δύο χρόνια σηκώνουν το βάρος των χαμηλών τιμών.

Ωστόσο, μια ιδιαίτερα υψηλή τιμή ενέχει επίσης τον κίνδυνο μείωσης του πλεονάσματος προσφοράς με πολύ πιο αργούς ρυθμούς, τόσο από τους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ, αλλά και από την πιθανότητα οι υψηλότερες τιμές να περιορίσουν την αύξηση της ζήτησης.

Τις ημέρες που ακολούθησαν τη συμφωνία ΟΠΕΚ, μεγάλα hedge funds και διαχειριστές κεφαλαίων αύξησαν τις συνολικές ανοδικές τοποθετήσεις τους στο WTI και το Brent κατά το ρεκόρ των 141.000 συναλλαγών σε μόλις μία εβδομάδα. Έτσι, η συνολική καθαρή θέση αγοράς έφθασε τις 612.000 συναλλαγές και η μικτή θέση αγοράς στο νέο ρεκόρ των 810.000 συναλλαγών.

Η αυξημένη μεταβλητότητα στο πετρέλαιο οφείλεται σε κάποιο βαθμό στην ορμητική είσοδο των hedge funds προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, γεγονός το οποίο συνεπάγεται ότι αναγκάζονται να αποσυρθούν επίσης ταυτόχρονα. Από το 2011, όταν έγιναν διαθέσιμα τα συνδυαστικά στοιχεία για τις τοποθετήσεις στο αργό πετρέλαιο Brent και WTI, έχουν καταγραφεί μόλις έξι εβδομαδιαίες μεταβολές θέσης άνω των 100.000 συναλλαγών. Τέσσερις από αυτές σημειώθηκαν τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες.

Σήμερα, η αγορά κινείται πιο προσεκτικά, κυρίως εξαιτίας του δολαρίου, το οποίο για άλλη μια φορά κινείται ανοδικά. Έναντι μιας ομάδας νομισμάτων, το δολάριο έχει αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο από τις 27 Ιουλίου.

Η κίνηση του δολαρίου ενδέχεται να σβήσει κάποιον από τον βραχυπρόθεσμο ενθουσιασμό της αγοράς πετρελαίου, ωστόσο δεν αναμένεται να σημειωθεί κάποια σημαντική ρευστοποίηση θέσεων αγοράς, εκτός και αν οι τιμές αρχίσουν να κινούνται κάτω των 49$ στο WTI ή των 51,25$ στο Brent. 

 

* Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων της Saxo Bank


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v