Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα κινηθεί η Wall Street την επομένη της κάλπης

Ποια πορεία θα ακολουθήσει ο S&P στην περίπτωση νίκης της Κλίντον ή του Τραμπ, σύμφωνα με τον P. Garnry, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Saxo Bank. Οι κλάδοι που αναμένεται να ωφεληθούν. Οι «προτάσεις» της Saxo για την προστασία των χαρτοφυλακίων.

Πώς θα κινηθεί η Wall Street την επομένη της κάλπης
Ποια πρόβλεψη μπορούμε να κάνουμε για τις αγορές και τις εκλογές στις ΗΠΑ; Είναι είτε πολύ απλό είτε πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τι πρόκειται να συμβεί τελικά, υπογραμμίζει ο Peter Garnry, επικεφαλής Στρατηγικής Μετοχών της Saxo Bank.

Αν εξετάσουμε για λίγο όλες τις σχετικές έρευνες πάνω στο θέμα, είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν σημαντικά στατιστικά δεδομένα σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί με την αγορά μετοχών των ΗΠΑ, βάσει του ποιος αναδειχθεί τελικά νικητής στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το αποτέλεσμα, όποιο και αν είναι αυτό, δεν έχει στατιστική σημασία.

Νομίζω ότι εξετάζοντας μερικά ζητήματα σχετικά με τις εκλογές, μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα. Αυτή τη στιγμή, βάσει των αποτελεσμάτων της πλειοψηφίας των δημοσκοπήσεων, φαίνεται ότι η Κλίντον θα κερδίσει τις εκλογές ή τουλάχιστον αυτό περιμένουν όλοι. Αυτό είναι έκδηλο από τη μεγάλη υπο-απόδοση των μετοχών των φαρμακευτικών εταιρειών, έναντι των οποίων το κόμμα των Δημοκρατικών τηρεί μια αρκετά αρνητική στάση, καθώς στόχος τους είναι να μειώσουν τις τιμές, παρόλο που γνωρίζουν πόσο δύσκολο θα είναι αυτό.

Αλλά αυτό που παρατηρούμε είναι ότι όσο η Χίλαρι Κλίντον παίρνει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, τόσο μεγαλύτερη υπο-απόδοση σημειώνεται στις μετοχές των φαρμακευτικών εταιρειών. Αν τελικά επικρατήσει η υποψήφια των Δημοκρατικών και η πλειοψηφία στη Γερουσία προέρχεται επίσης από το ίδιο κόμμα, σενάριο αρκετά πιθανό, και εάν εντέλει το κόμμα αποκτήσει περισσότερες έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τότε αυτές οι εξελίξεις θα οδηγήσουν στην υιοθέτηση μιας πιο σκληρής στάσης απέναντι στον φαρμακευτικό κλάδο. Έτσι, πιστεύω ότι βραχυπρόθεσμα θα συναντήσουμε αύξηση του αρνητικού συναισθήματος απέναντι στον συγκεκριμένο κλάδο. Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση είναι να στραφούμε στα EFTs του κλάδου αυτού.

Όσον αφορά τον S&P 500, η θέση μας είναι ότι αν κερδίσει ο Τραμπ, η έκπληξη θα είναι πολύ μεγάλη, πρόκειται για αδιανόητο σενάριο, αν σκεφτούμε τη θέση της κοινής γνώμης αυτή τη στιγμή. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει, βραχυπρόθεσμα, πολύ αρνητικό αντίκτυπο για τις μετοχές.

Μεσοπρόθεσμα και αν ο Τραμπ καταφέρει τελικά να περάσει τη σημαντική μεταρρύθμιση για τη φορολόγηση των εταιρειών, οι μετοχές αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά. Εάν, από την άλλη, κερδίσει η Κλίντον, θα έχουμε απλά μια από τα ίδια, το κατεστημένο. Γνωρίζουμε τις πολιτικές της και, μεσοπρόθεσμα, δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει πραγματική επίδραση στις μετοχές. Γνωρίζουμε επίσης ότι θέλει να εφαρμόσει τον Κανόνα Buffet, με τον οποίο προτίθεται να επιβάλει υψηλότερη φορολογία στα υψηλότερα εισοδήματα, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να αποδειχθεί επιζήμιο μεσοπρόθεσμα για το επενδυτικό συναίσθημα.

Τα χρηματοοικονομικά αποτελούν επίσης έναν κλάδο που παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον σε αυτές τις εκλογές. Το κόμμα των Δημοκρατικών έχει τηρήσει πολύ πιο σκληρή στάση απέναντι στον κλάδο, καθώς θέλουν να επιβάλουν μεγαλύτερα επίπεδα ρύθμισης και ελέγχου πάνω του, συνεπώς, αν η Κλίντον κερδίσει, το αρνητικό συναίσθημα θα επεκταθεί ακόμη περισσότερο στον κλάδο. Προφανώς, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πυροδοτηθεί από τη Fed, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο και ίσως σε ακόμη μερικές αυξήσεις το 2017, αν η οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Η επίδραση αυτού μάλλον δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο θα μπορούσε αρχικά, ωστόσο βραχυπρόθεσμα πιστεύουμε ότι θα είναι αρνητική για τα Χρηματοοικονομικά. Αν η Κλίντον κερδίσει, ξέρουμε ότι ο κλάδος αγαθών κεφαλαίου θα ωφεληθεί, δεδομένου ότι το κόμμα των Δημοκρατικών με την ηγεσία της Χίλαρι Κλίντον έχει σχεδιάσει καμπάνια η οποία προτίθεται να διαθέσει 275 δισ. δολάρια σε επενδύσεις σε υποδομές μέσα από τη μεταρρύθμιση της φορολογίας των εταιρειών. Αυτό το γεγονός θα ήταν σίγουρα θετικό για τον κλάδο, ο οποίος παρέχει μηχανήματα, εξοπλισμό για την κατασκευή νέων δρόμων, εθνικών οδών, γραμμών μετρό και άλλα έργα υποδομής.

Η τελική μας πρόταση για την κατάλληλη κίνηση για τις αγορές μετοχών είναι να προετοιμάσετε το χαρτοφυλάκιό σας για το απίθανο. Έτσι, ποια είναι η καλύτερη τακτική που μπορείτε να ακολουθήσετε, σε περίπτωση που κερδίσει ο Τραμπ; Μία επιλογή θα ήταν να αγοράσετε μετοχές με δικαίωμα πώλησης (Put option) από τον S&P 500, μετοχές οι οποίες παραμένουν προσιτές καθώς πληρώνεις περίπου 2,5% premium για λήξη τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο.

Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα αξιοπρεπές premium που ίσως χρειαστεί να πληρώσετε για να αντισταθμίσετε πιθανά μεγαλύτερη ζημία στις μετοχές από ένα σενάριο νίκης του Τραμπ.

Άλλη μια εναλλακτική είναι οι μετοχές του Μεξικού, οι οποίες τα τελευταία δύο χρόνια έχουν σημειώσει θεαματική πορεία στα τοπικά νομίσματα, αλλά όχι αντίστοιχα καλή στο δολάριο. Οι μετοχές αυτές συνδέονται πολύ αρνητικά με μια νίκη του Τραμπ, καθώς αν όντως κερδίσει ο Τραμπ, το πέσο θα μπει σε κακή πορεία, δεδομένου ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων θέλει να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία NAFTA. Κατ' επέκταση, αν αυτό συμβεί, το επενδυτικό συναίσθημα για την αγορά του Μεξικό θα επηρεαστεί αρνητικά.

Ο καλύτερος τρόπος δράσης εδώ είναι να προτιμήσετε τα ETF της αγοράς του Μεξικό, τα οποία μπορείτε να βρείτε στην πλατφόρμα SaxoTraderGO, κάτω από την κατηγορία Mexico EFT, εκμεταλλευόμενοι τον καλύτερο τρόπο πρόσβασης στη συγκεκριμένη αγορά, τονίζει ο Peter Garnry.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v