Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Saxo Bank: Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από τη γερμανική ψήφο

Νίκη για το FPD, κατάφωρη ήττα για το SPD και είσοδο στη Βουλή των ευρωσκεπτικιστών του AfD προβλέπει ο Steen Jakobsen της Saxo Bank. Το νέο πολιτικό σκηνικό.

Saxo Bank: Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από τη γερμανική ψήφο
  • του Steen Jakobsen*

Παρά την κάποια επιτυχία μου στην πρόβλεψη των αποτελεσμάτων των πρόσφατων δημοψηφισμάτων και εκλογών, είμαι σίγουρος ότι αυτή τη φορά θα πέσω έξω...

Παρ' όλα αυτά, προβλέπω: νίκη για το FPD, κατάφωρη ήττα για το SPD.

Οι ευρωσκεπτικιστές του AfD θα μπουν στη βουλή, ωστόσο πρόκειται στην ουσία για ένα διασπασμένο κόμμα, χωρίς ηγεσία και χωρίς μέλλον.

Όταν λέω «οι πιο σημαντικές -και δεδομένες– εκλογές εδώ και δεκαετίες» αναφέρομαι στη Γερμανία σε ό,τι αφορά sτο ευρωπαϊκό πλαίσιο: η τελική συμφωνία για το Brexit και το μέλλον της Ευρώπης θα επηρεαστεί σημαντικά από το νέο πολιτικό σκηνικό που θα επικρατήσει στο Βερολίνο.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα διατηρήσει τη θέση της, κυρίως λόγω της «τριπλής απειλής», βλ. Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντόναλντ Τραμπ και Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το νούμερο ένα θέμα της προεκλογικής εκστρατείας ήταν μάλλον η προσφυγική κρίση, με τους Γερμανούς ψηφοφόρους να μη θέλουν ούτε να κλείσουν, αλλά ούτε και να ανοίξουν απόλυτα την πόρτα. Αυτό που ελπίζουν είναι ένας «συμβιβασμός».

Μετά τις εκλογές, βέβαια, το θέμα αυτό θα παραμείνει το σημαντικότερο από τα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το Βερολίνο, καθώς το γερμανικό κοινό σε καμία περίπτωση δεν έχει εφησυχάσει σχετικά.

*Ο Steen Jakobsen είναι επικεφαλής οικονομολόγος και επικεφαλής Επενδύσεων της Saxo Bank.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v