Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FOMC: To πρώτο rate hike τον Mάρτιο δεν είναι νέο

Από τις 21 Δεκεμβρίου οι αγορές πρωτοέδωσαν πάνω από 50% πιθανότητα να γίνει το 1ο rate hike από την FED τον Μάρτιο. Πλέον θεωρείται βέβαιο. Γράφει ο Λάμπης Μιχαλόπουλος.

FOMC: To πρώτο rate hike τον Mάρτιο δεν είναι νέο
  • Του Λάμπη Μιχαλόπουλου, CFA, Dip Eng

Από την αρχή του έτους ζούμε μία έντονη καθοδική κίνηση της αμερικανικής αγοράς. Οι ευρωπαϊκές αγορές ως ένα βαθμό συγκρατήθηκαν, η Ελληνική αγορά μάλιστα έδειξε ένα έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον. Ο προβληματισμός μεταφέρθηκε στην Ευρώπη και την Ελλάδα μόλις στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, όταν χάθηκε ο 200άρης του SP500 και όταν η αμερικάνικη αγορά δεν αντέδρασε στο -10% από τα υψηλά.

Σήμερα στις 21.00 ώρα Ελλάδος, η FED θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της και θα ακολουθήσει στις 21.30 το πολυαναμενόμενο press conference. Από το στόμα του Powell (φωτ.) θα μπορούσαμε εξίσου να ακούσουμε και τις δύο παρακάτω κεντρικές ιδέες.

“The way to fight the current inflationary pressures, is by decreasing the aggregate demand, since there is little we can do to fix the aggregate supply, particularly while covid persists with new variants and the ending of the pandemic is not visible”

“We need to keep the monetary policy accomodative for the foreseeable future. We have reasons to believe that we would not need to decrease aggregate demand in order to navigate through the current inflationary pressures. Starting from March, we will begin raising rates as we see that unemployment has quickly returned to full employment levels and the current magnitude of accommodation is no longer needed.”

To αν θα ακούσουμε το πρώτο ανησυχητικό hawkish μήνυμα, στο οποίο η FED παραδέχεται ότι για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός πρέπει να πνιγεί η ανάπτυξη, ή το δεύτερο καθησυχαστικό dovish μήνυμα, το οποίο αποκλείει κάθε σκέψη για περιορισμό του aggregate demand, θα το μάθουμε το βράδι. Η συμπεριφορά των αγορών από εχθές, δείχνει ότι θα ακούσουμε το δεύτερο.

Από τις 21 Δεκεμβρίου οι αγορές πρωτοέδωσαν πάνω από 50% πιθανότητα να γίνει το 1ο rate hike τον Μάρτιο. Πλέον το 1ο hike τον Μάρτιο θεωρείται βέβαιο. Μία ανακοίνωση που θα προοικονομεί την πρώτη αύξηση στην επόμενη συνάντηση δεν προσθέσει τίποτα, ούτε θα πρέπει να τρομάζει.

Πριν τo σημερινό FOMC meeting καταγράφεται 50,2% πιθανότητα για ένα 2ο hike το Μάιο, 43.3% για 3ο hike τον Ιούνιο, 60.1% πιθανότητα για 3ο hike τον Ιούλιο. 4ο hike (το επιτόκιο δηλαλή να φτάσει στο εύρος 1.00% ~1.25%) έχει 36.3% πιθανότητα να γίνει το Σεπτέμβριο, 49.2% τον Νοέμβριο και 66.5% το Δεκέμβριο. Το εύρος 1.25%~1.50% (5o hike) έχει 34% πιθανότητα να το δούμε το Δεκέμβριο, 42% πιθανότητα να το δούμε του χρόνου το Φεβρουάριο και θεωρείται βέβαιο το Μάρτιο του 2023. Οι παραπάνω πιθανότητες προκύπτουν και αλλάζουν καθημερινά από το pricing των ομολόγων.

Οι αγορές δηλαδή πριν το meeting αναμένουν αυξήσεις επιτοκίων τον Μάρτιο, τον Μάιο, τον Ιούλιο, τον Δεκέμβριο και τον επόμενο Μάρτιο.

Το διακύβευμα του σημερινού press conference δεν είναι να μας πει ο Powell αν το παραπάνω χρονοδιάγραμμα θα ισχύσει. Κανείς κεντρικός τραπεζίτης που σέβεται τον ρόλο του, δεν θα ανακοίνωνε το μέλλον, ενώ οι πιθανότητες αυτές έτσι κι αλλιώς μεταβάλλονται. Ούτε είναι δουλειά της FED, η δημιουργία επιπλέον ρευστότητας κάθε φορά που οι αποτιμήσεις μειώνονται. Δουλειά της είναι να δείχνει σε κάθε επικοινωνία της ότι έχει όλα τα μέσα να παρακολουθεί την αγορά, να αντιλαμβάνεται τις αλλαγές της, και να επικοινωνεί αλλά και να πράτει κατάλληλα και συγχρονισμένα, προκειμένου όντως να πετυχέται σταθερότητα τιμών και η ελάχιστη δυνατή ανεργία.

Το διακύβευμα λοιπόν του σημερινού press conference πιθανώς και να μην υπάρχει. Για εμένα πάντως ως αναλυτή της Νίκος Χρυσοχοϊδης Χρηματιστηριακής, η προσοχή μου θα είναι στο πώς αντιμετωπίζονται οι ερωτήσεις που αφορούν το aggregate demand.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v