Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταματόπουλος (Κύκλος): Προσδοκίες και κίνδυνοι στο Χρηματιστήριο

Πώς τοποθετείται ο πρόεδρος και CEO της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ για τις προοπτικές ανάπτυξης του χρηματιστηριακού θεσμού. Τα λάθη που πρέπει να αποφύγουν οι επενδυτές και οι κλάδοι που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν.

Σταματόπουλος (Κύκλος): Προσδοκίες και κίνδυνοι στο Χρηματιστήριο

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για τη φετινή πορεία των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εκφράζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Αναστάσιος Σταματόπουλος, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζει τους υπάρχοντες κινδύνους που ελλοχεύουν.

Θεωρεί πως -σε περίπτωση που ξεπεραστούν συγκεκριμένοι κίνδυνοι- υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια δεύτερη συνεχόμενη ανοδική χρονιά στο ΧΑ στο βαθμό που εκπληρωθούν οι στόχοι της οικονομικής ανάπτυξης και επανέλθει η κανονικότητα.

Εκτιμά μάλιστα ότι ευρεία σειρά μετοχών θα πρέπει να προσεχτεί, σημειώνοντας ως ενδιαφέρουσες περιπτώσεις τις τράπεζες, τους κλάδους του ψηφιακού και του ενεργειακού μετασχηματισμού, αλλά και σημαντικό αριθμό εταιρειών της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης

Σε ότι αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης του ελληνικού χρηματιστηρίου και της εγχώριας κεφαλαιαγοράς γενικότερα, ο κ. Σταματόπουλος πιστεύει ότι θα βοηθήσει σημαντικά η επιβεβαίωση του σεναρίου που μιλά για μια παρατεταμένη περίοδο ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι θα χρειαστεί και η ενίσχυση του θεσμού μέσα από τη λήψη κατάλληλων μέτρων, καθώς έχει ενταθεί ο ανταγωνισμός τόσο από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά και από τους εναλλακτικούς φορείς χρηματοδοτήσεων.

Κύριε Σταματόπουλε, υπάρχουν συνθήκες και προϋποθέσεις προκειμένου να αναπτυχθεί η εγχώρια κεφαλαιαγορά και ειδικότερα το Χρηματιστήριο της Αθήνας κατά τα επόμενα χρόνια;

Είναι γεγονός ότι η προοπτική μιας παρατεταμένης περιόδου ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία οδηγεί σε αυξημένη κινητικότητα των επιχειρήσεων το τελευταίο διάστημα, καθώς ολοένα και περισσότερες σχεδιάζουν νέες δραστηριότητες. Κλιμακώνεται έτσι η αναζήτηση των χρηματοδοτικών πόρων για την υλοποίησή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να προσφέρει λύσεις. Θα χρειαστεί ωστόσο να ενισχυθεί ο θεσμός με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων καθώς έχει ενταθεί ο ανταγωνισμός τόσο από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά και από τους εναλλακτικούς φορείς χρηματοδοτήσεων.

Ποια λάθη του παρελθόντος πιστεύετε ότι θα πρέπει να αποφύγουν οι επενδυτές στο μέλλον; Μπορούν να προσφέρουν οι εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες καλές υπηρεσίες επαγγελματικής διαχείρισης χαρτοφυλακίου στους πελάτες τους;

Το πρόβλημα της χαμηλής επενδυτικής παιδείας ήταν στο παρελθόν ένας από τους λόγους που οδήγησε τους επενδυτές σε εσφαλμένες επιλογές, καθώς ο χρονικός ορίζοντας συμμετοχής τους ήταν κατά κανόνα βραχυπρόθεσμος. Οι περισσότεροι αρνούνταν τη δραστηριοποίησή τους τους ως επενδυτών (μεσομακροπρόθεσμος χρονικός ορίζοντας) και τη συμμετοχή τους μέσω των θεσμικών επενδυτών ή με την καθοδήγηση πιστοποιημένων συμβούλων. 

Στην παρούσα φάση, οι χρηματιστηριακές εταιρείες μπορούν να προσφέρουν το κατάλληλο φάσμα υπηρεσιών, διαχειριστικού ή συμβουλευτικού περιεχομένου προσφέροντας ευρύ φάσμα υπηρεσιών κατάλληλο με το επενδυτικό προφίλ του υποψήφιου επενδυτή.

Πώς αξιολογείτε το τρέχον διεθνές οικονομικό περιβάλλον; Σε τι θα πρέπει να ελπίζουν και τι θα πρέπει να φοβούνται οι επενδυτές;

Το διεθνές περιβάλλον είναι ιδιαίτερα σύνθετο, καθώς η επενδυτική φυσιογνωμία των αγορών έχει κυριολεκτικά μεταμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα, κατά συνέπεια και τους επενδυτικούς κινδύνους. Δεδομένα που αυξάνουν τη μεταβλητότητα διαμορφώνοντας ταυτόχρονα πολλές επενδυτικές ευκαιρίες. Η αναζήτηση επομένως του κατάλληλου συνδυασμού μεταξύ του αναλαμβανόμενου επενδυτικού κινδύνου και της προσδοκώμενης απόδοσης αποτελεί μια πρόκληση που υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις μπορεί να αποβεί επιτυχής τόσο για τους επενδυτές όσο και για τους αποταμιευτές που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τις μηδενικές αποδόσεις των καταθετικών διαθεσίμων τους.

Σε ποιους κλάδους πιστεύετε ότι θα πρέπει να εστιάσουν φέτος οι επενδυτές του ΧΑ; Θα μπορούσατε να αναφερθείτε σε περιπτώσεις ελληνικών μετοχών που θα άξιζαν να προσεχθούν;

Εκτιμούμε ότι στο ελληνικό χρηματιστήριο συντρέχουν οι προϋποθέσεις για δεύτερη συνεχόμενη ανοδική χρονιά, στο βαθμό που εκπληρωθούν οι στόχοι της οικονομικής ανάπτυξης και επανέλθει η κανονικότητα. Ο τραπεζικός κλάδος και οι τομείς που συνδέονται με τον ψηφιακό και ενεργειακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας αναμένουμε να πρωταγωνιστήσουν, ενώ θετικές εξελίξεις αναμένονται σε σημαντικό αριθμό εταιρειών της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

Από την άλλη πλευρά, οι αναμενόμενες επιτοκιακές αυξήσεις από τις Κεντρικές Τράπεζες και οι γεωπολιτικές εντάσεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το μέχρι τώρα ελπιδοφόρο ελληνικό αφήγημα, της οικονομίας και του χρηματιστηρίου της.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v