Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η συνταγή που μηδενίζει την επιχειρηματική «ατυχία»

Η εύρεση κεφαλαίων μετά από ένα αναπάντεχο γεγονός ήταν και θα είναι μια ακριβή και δύσκολη υπόθεση για κάθε επιχείρηση. Ο ρόλος της ασφάλισης στη σημερινή πραγματικότητα. Γράφει ο Μιχάλης Τάτσης.

Η συνταγή που μηδενίζει την επιχειρηματική «ατυχία»
  • Του Μιχάλη Τάτση*

Η σταθερότητα, ο σχεδιασμός, η προοπτική, η συνέπεια, η ανάπτυξη και το όραμα αποτελούν απαραίτητα συστατικά του επιχειρείν που σε συνδυασμό με τα απαιτούμενα κεφάλαια οδηγούν στο τελικό αποτέλεσμα.

Θα ήταν μεγάλο λάθος αν σε όσα αναφέρονται στην παραπάνω πρόταση δεν συμπεριλάβουμε τον πρωταγωνιστή -επιχειρηματία- άνθρωπο που ως ένας άλλος δημιουργός αποφασίζει να διαθέσει μικρά ή μεγάλα κεφάλαια για να υλοποιήσει την επιχειρηματική του ιδέα και να δώσει σάρκα και οστά στο προσωπικό του όραμα. 

Υπό προϋποθέσεις η πιθανότητα επιτυχίας είναι μεγάλη και η προοπτική κέρδους ακόμη μεγαλύτερη. Όμως, είναι αρκετή και μόνο η όρεξη, η διάθεση και η δίψα για επιτυχία;

Η καθημερινότητα αποδεικνύει περίτρανα ότι σε κάθε επιχειρηματικό πλάνο σε κάθε εμπορική κίνηση και κάθε βήμα που οδηγεί στην πρόοδο και την ανάπτυξη θα ήταν επίσης λάθος αν δεν συμπεριλάβουμε πολλούς και ποικίλους αστάθμητους παράγοντες.

Ο κόσμος την έννοια του αστάθμητου παράγοντα την μεταφράζει με την λέξη ατυχία, αυτό που εμείς στα μαθηματικά ονομάζουμε πιθανότητες και στατιστική. Η ασφαλιστή επιστήμη βέβαια την έννοια της τύχης και ειδικά την ατυχία την σταθμίζει με τις αναλογιστικές μελέτες.

Η αναφορά σε όλα τα παραπάνω έχει έναν και μόνο σκοπό, να υπενθυμίσουμε και να προβάλλουμε σε κάθε επιχείρηση και σε κάθε επιχειρηματία το σπουδαίο ρόλο και τη βοήθεια που προσφέρει η ασφάλιση στο σύνολο της οικονομίας αλλά και στον ίδιο.

Τα τελευταία χρόνια με ολοένα μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα καταστρέφονται επιχειρήσεις από ένα φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη ως μία διαρκή απειλή για ανθρώπους και περιουσίες και δεν είναι άλλο από την κλιματική αλλαγή. Τα όσα συνέβησαν το φετινό καλοκαίρι αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Πόσες επιχειρήσεις αλλά και άνθρωποι έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια από φυσικές καταστροφές; Πόσα επενδυμένα κεφάλαια, μεγαλόπνοα business plans και επαγγελματικά όνειρα θάφτηκαν κάτω από τα αποκαΐδια μια πυρκαγιάς, από τα νερά μιας θεομηνίας, ή από τα συντρίμμια ενός σεισμού; Πόσες επιχειρηματικές ιδέες και επενδυμένα κεφάλαια έμειναν στον αέρα επειδή απλούστατα ο επιχειρηματίας απεβίωσε πρόωρα, ιδιαίτερα στην Ελλάδα όπου η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίου μεγέθους;

Η εύρεση κεφαλαίων μετά από ένα αναπάντεχο γεγονός όπως είναι ο θάνατος ή μία φυσική καταστροφή ήταν και θα είναι μια ακριβή και δύσκολη υπόθεση για κάθε επιχείρηση.

Μήπως ήρθε η χρονική στιγμή να πληθύνουμε τις ασφαλιστικές μας προτάσεις προς τους επιχειρηματίες;

Έχουμε να τους προτείνουμε σπουδαίες λύσεις σε βασικούς τομείς όπως είναι η ασφάλιση επιχειρηματικών κινδύνων, η ασφάλιση κατά παντός κινδύνου, οι ομαδικές ασφαλίσεις του προσωπικού τους, η ασφάλιση Αστικής Ευθύνης, η ασφάλιση περιουσίας και το σημαντικότερο ασφάλιση του ίδιου του επιχειρηματία με κεφάλαια θανάτου.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες αποτελούν μία ανεξάντλητη πηγή κεφαλαίων και οι επαγγελματίες του χώρου διαθέτουν εμπειρία και γνώση. Αυτό που χρειάζεται είναι εξωστρέφεια στις πωλήσεις ώστε να αναδείξουμε όλους τους τομείς ασφάλισης.

Δεν μπορεί να υπάρξει σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον δίχως την ασφάλιση.

 

* Ο Μιχάλης Τάτσης είναι Μαθηματικός/Αναλογιστής, Εμπορικός Διευθυντής Δικτύων Πωλήσεων.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v