Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ιταλικές τράπεζες ώθησαν τις ευρωαγορές

Κέρδη 2,13% για το χρηματιστήριο του Μιλάνου. Άνοδος και στα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Μικρή πτώση για FTSE 100. "Άλμα" 4,1% για τον ιταλικό τραπεζικό δείκτη. "Βουτιά" 3,8% για το πετρέλαιο.

Οι ιταλικές τράπεζες ώθησαν τις ευρωαγορές

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές παρά την πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία και την πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Ειδικότερα, παραμένει ο προβληματισμός για την ιταλική οικονομία ενόψει του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου καθώς οι επενδυτές φοβούνται το ενδεχόμενο εκλογών σε περίπτωση που καταψηφιστεί η πρόταση Ρέντσι για συνταγματική αναθεώρηση.

Παρά τις ανησυχίες, ο ιταλικός τραπεζικός δείκτης ανέκαμψε 4,1% μετά από «βουτιά» 3,9% την προηγούμενη μέρα. Ώθηση στις τράπεζες έδωσε δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με το οποίο «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει προσωρινά τις αγορές ιταλικών κρατικών ομολόγων, αν το αποτέλεσμα του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου οδηγήσει σε απότομη άνοδο του κόστους δανεισμού της χώρας».

Εν τω μεταξύ, χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προειδοποίησε πως η Βρετανία θα νοιώσει τον «πόνο» του Brexit πριν την ευρωζώνη, ενώ ζήτησε αποσαφηνίσεις για την επερχόμενη διαπραγμάτευση για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη έπιασε υψηλό μήνα καθώς ενισχύθηκε στις 106,5 μονάδες τον Νοέμβριο από 106,4 τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου εν αναμονή της κρίσιμης συνεδρίασης του ΟΠΕΚ την Τετάρτη στη Βιέννη. Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο τα μέλη του Οργανισμού είχαν συμφωνήσει σε μια ημερήσια μείωση της παραγωγής από 200.000 έως 700.000 βαρέλια. Όπως σημειώνουν αναλυτές, αν την Τετάρτη δεν επικυρωθεί η αρχική συμφωνία τότε το πετρέλαιο ενδέχεται να υποχωρήσει έως τα 35 δολ. ανά βαρέλι. Ο μαύρος χρυσός υποχωρεί 3,8% στα 45,29 δολάρια ανά βαρέλι.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,33% στις 340 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,4% στις 6.772 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,36% στις 10.620 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,91% στις 4.551 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,55% στις 8.667 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με «άλμα» 2,13% στις 16.651 μονάδες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v