Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην Monte dei Paschi

Μικρή πτώση για δεύτερη σερί μέρα σημείωσε ο ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600. Νέα "βουτιά" 7,5% για τη μετοχή της Monte dei Paschi. Άνοδος για το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Πτώση στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην Monte dei Paschi

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωαγορές με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα, η αδυναμία της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi να βρει βασικό επενδυτή, εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων στη ρευστότητα, ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για την διάσωση της από το ιταλικό δημόσιο, μετά και την έγκριση της ιταλικής Βουλής σε σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για μια αύξηση χρέους κατά 20 δισ. ευρώ.

Η μετοχή της Monte dei Paschi «βούλιαξε» 7,5%.

Παράλληλα πιέσεις ασκήθηκαν και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο με τον εν λόγω δείκτη να σημειώνει πτώση 0,4%.

Στο μεταξύ, στον φαρμακευτικό κλάδο, η Johnson & Johnson ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της ελβετικής Actelion. Την προηγούμενη εβδομάδα, δημοσιεύματα υποστήριζαν πως για την ίδια εταιρεία ενδιαφερόταν και η γαλλική Sanofi.

"Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα ξεπεράσει το 1% στο γύρισμα της χρονιάς, αγγίζοντας επίπεδα που έχει να 'δει' από τα τέλη του 2013, ενώ ανεβάζει ταχύτητα ο ρυθμός της Παγκόσμιας ανάπτυξης", σύμφωνα με το οικονομικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παράλληλα, ανοδικά κινείται η τιμή του πετρελαίου μετά την χθεσινή πτώση που προκάλεσε η απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός ενισχύεται 0,7 στα 52,58 δολάρια ανά βαρέλι.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,21% στις 359 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,32% στις 7.063 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,11% στις 11.456 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,02% στις 4.834 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,41% στις 9.333 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,49% στις 19.121 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού υποχωρεί 0,3% στα 1.130 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ ενισχύεται 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0439 από 1,0425 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v