Οριακές απώλειες στις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Νέα άνοδος για το πετρέλαιο. Πιέσεις στον χρυσό. Κλειστό για δεύτερη μέρα το χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Οριακές απώλειες στις ευρωαγορές

Πτώση στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στις μακροοικονομικές ανακοινώσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,26% στις 440 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,17% στις 14.460 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,23% στις 6.485 μονάδες.

Στο μεταξύ, η ανάπτυξη των επιχειρήσεων της ευρωζώνης ήταν ισχυρή τον Μάιο, αλλά κινδυνεύει να επιβραδυνθεί από το αυξανόμενο κόστος ζωής, τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και την αβεβαιότητα γύρω από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με έρευνα της S&P Global.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI), που θεωρείται καλός δείκτης οικονομικής υγείας, υποχώρησε στις 54,8 μονάδες τον Μάιο από 55,8 τον Απρίλιο, ελαφρώς χαμηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση για 54,9. Υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα είναι υψηλότερα από 50 μονάδες δείχνει ανάπτυξη και χαμηλότερα από αυτό δείχνει συρρίκνωση.

Παράλληλα, κατά 1,3% υποχώρησε ο τζίρος στο λιανεμπόριο τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,9% στην ευρωζώνη και κατά 5% στην ΕΕ.

Ο τζίρος στο εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού κινήθηκε αρνητικά κατά 2,6% στην ευρωζώνη και 2,3% στην ΕΕ από τον Μάρτιο, ενώ οι πωλήσεις μη εδώδιμων προϊόντων μειώθηκαν κατά 0,7% και 0,9% αντίστοιχα. Σε μηνιαία βάση, οι λιανικές πωλήσεις καυσίμων αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 1,9% στην ευρωζώνη και 1,4% στην ΕΕ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή WTI κινείται υψηλότερα 2% στα 119,17 δολ, και η τιμή του χρυσού υποχωρεί 0,9% στα 1,854 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει πτώση 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,0715 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v