Νέα πτώση για τις τιμές του πετρελαίου

Τα μεγαλύτερα του αναμενόμενου αποθέματα αργού στις ΗΠΑ και οι ισχνές πιθανότητες για συμφωνία μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ και των χωρών εκτός ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής, οδηγούν σε χαμηλότερο επίπεδο τις τιμές του πετρελαίου.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τα αμερικανικά αποθέματα, τα οποία ήταν μεγαλύτερα του αναμενόμενου, τροφοδοτούν τις ανησυχίες για την υπερπροσφορά «μαύρου χρυσού», με αποτέλεσμα οι τιμές σήμερα να καταγράφουν νέα πτώση.

Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρεί κατά 1,73% στα 45,49 δολάρια το βαρέλι και του Brent κατά 1,15% στα 48,15 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Πετρελαϊκό Ινστιτούτο, τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 7,1 εκατ. βαρέλια στα 473 εκατ. βαρέλια στην εβδομάδα που έληξε στις 16 Οκτωβρίου, έναντι αύξησης 3,9 εκατ. βαρελιών που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Σημειώνεται ότι σήμερα θα ανακοινωθούν τα επίσημα στοιχεία για τα αποθέματα από την υπηρεσία πληροφοριών ενέργειας των ΗΠΑ, ενώ οι επενδυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο και στο αποτέλεσμα της συνάντησης που θα έχουν σήμερα μέλη του ΟΠΕΚ με χώρες εκτός ΟΠΕΚ. Πάντως, οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης –μεταξύ των οποίων η Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν- δεν αναμένεται να υποκύψουν στις πιέσεις για μείωση της παραγωγής προκειμένου να αυξηθούν ο τιμές και έτσι δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Εν τω μεταξύ, ο χρυσός διατηρεί τα χθεσινά του κέρδη, καθώς η αποδυνάμωση του δολαρίου καθυστά ελκυστικότερο το μέταλλο, με τους επενδυτές να αναμένουν ισχυρότερες ενδείξεις ως προς το πότε θα αυξηθούν τα αμερικανικά επιτόκια. 

Η τιμή spot του χρυσού παρέμενε ουσιαστικά αμετάβλητη στα 1.174,90 δολάρια η ουγκιά, έχοντας καταγράψει άνοδο 0,5% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v