Με οριακή άνοδο το 10ο ρεκόρ του Dow Jones

Το μακροβιότερο ανοδικό σερί από τον Μάρτιο του 2013 σημείωσε ο Dow Jones. Κέρδη στο νήμα για τον S&P. Πτώση για τον Nasdaq. «Βουτιά» 6,4% για τη μετοχή της Tesla. Σε υψηλό 19 μηνών το πετρέλαιο.

Με οριακή άνοδο το 10ο ρεκόρ του Dow Jones

Τα καλά οικονομικά στοιχεία και η αναφορά του υπουργού Οικονομικών στην πολυαναμενόμενη φορολογική μεταρρύθμιση οδήγησε σε άνοδο και σε νέο ιστορικό υψηλό τον βιομηχανικό δείκτη.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,17% στις 20.810 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,04% στις 2.363 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,43% στις 5.835 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ο Dow Jones έχει μετρήσει δέκα διαδοχικές ανόδους και δέκα σερί ρεκόρ.

Στο μεταξύ, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την αναφορά του νέου υπουργού οικονομικών των ΗΠΑ στην επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση από την οποία οι επενδυτές αναμένουν, αναμένουν μεταξύ άλλων, να στηριχθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε την Πέμπτη πως θέλει να δει μια «πολύ σημαντική» φορολογική μεταρρύθμιση πριν από τη διακοπή των εργασιών του Κογκρέσου τον Αύγουστο.

Όπως σημειώνουν αναλυτές: «Η προοπτική της φορολογικής μεταρρύθμισης καθώς και η περεταίρω απελευθέρωση της αγοράς αποτελούσαν τους καταλύτες για το μετεκλογικό ράλι της Wall Street».

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 6.000 στις 244.00 αιτήσεις την προηγούμενη εβδομάδα. Παρά την αύξηση, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι ο μέσος όρος των αιτήσεων τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες υποχώρησε σε χαμηλό Ιουλίου 1973.

Στο εταιρικό μέτωπο, μικτά αποτελέσματα ανακοίνωσε η Tesla (-6,4%) καθώς μπορεί τα έσοδα να αυξήθηκαν στα 2,28 δισ. δολάρια από 1,21 δισ. πέρυσι, ωστόσο οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες των αναμενόμενων.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά την μικρότερη της αναμενόμενης αύξησης στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι η άνοδος της τιμής του πετρελαίου περιορίστηκε μετά την νέα αύξηση στην παραγωγή (πέρασε τα 9 εκατ. βαρέλια σε ημερήσια βάση) στις ΗΠΑ. Τελικά, ο μαύρος χρυσός έπιασε υψηλό 19 μηνών καθώς ενισχύθηκε 1,6% στα 54,45 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο παρέμεινε σε καθοδική τροχιά για δεύτερη διαδοχική μέρα αν και φαίνεται να πλησιάζει νέα αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε πτώση 0,2% στο 1,0582 από 1,0561 την προηγούμενη μέρα.

Επιπλέον, στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό τριών μηνών. Συγκεκριμένα το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε 1,5% στα 1.251 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχασε τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,38%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v