Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρύ sell off στη Wall Street με το βλέμμα στα επιτόκια

Τη μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο του 2020 σημείωσε ο Dow Jones που βούτηξε κατά σχεδόν 1.000 μονάδες. Απώλειες πάνω από 2,5% για Nasdaq και S&P 500. Στο 2,89% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Ενισχύθηκε το δολάριο. Βουτιά 18% για τη μετοχή της Gap.

Βαρύ sell off στη Wall Street με το βλέμμα στα επιτόκια

Μεγάλη πτώση κατέγραψαν οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, διευρύνοντας το χθεσινό sell-off, υπό το φόβο των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed και της ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.

Ο Dow Jones βούτηξε 981 μονάδες ή 2,82% στις 33.811 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο 2020. O S&P 500 υποχώρησε 2,77% στις 4.271 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε απώλειες 2,55% στις 12.839 μονάδες.

Ο βιομηχανικός δείκτης έκλεισε σε αρνητικό έδαφος για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα, ενώ αυτή ήταν η τρίτη διαδοχική πτωτική εβδομάδα για τους Nasdaq και S&P 500.

«Όλα έχουν να κάνουν με τις δηλώσεις του Πάουελ, αλλά οι προσγειωμένες δηλώσεις για την αύξηση των μελλοντικών πωλήσεων σε τόσες πολλές ανακοινώσεις κερδών στέλνουν ένα σημαντικό μήνυμα: η μάχη κατά του πληθωρισμού θα έχει κάποιο κόστος» δήλωσε αναλυτής στο CNBC.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε την Πέμπτη ότι μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης θα βρίσκεται στο «τραπέζι» όταν συνεδριάσουν οι αξιωματούχοι της Fed στις 3 με 4 Μαΐου.Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται τρεις φορές υψηλότερα από τον στόχο του 2%, είναι «κατάλληλο να κινηθούμε λίγο πιο γρήγορα» ανέφερε ο Πάουελ σε συζήτηση για την παγκόσμια οικονομία που διοργάνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο ίδιος τόνισε ότι πολλοί στη Fed πιστεύουν ότι θα ήταν κατάλληλη μία ή περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Ο στόχος είναι να οδηγήσουμε τον πληθωρισμό χαμηλότερα χωρίς να προκαλέσουμε ύφεση, ο στόχος είναι μια «ομαλή προσγείωση», πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία είναι ισχυρή

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου έκλεισε στο 2,89%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινήθηκε 2,2% χαμηλότερα στα 101,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κατέγραψε απώλειες 0,6% στα 1.934 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Verizon βούτηξε 5,6% μετά την ανακοίνωση ότι έχασε 36.000 μηνιαίους συνδρομητές το πρώτο τρίμηνο.

Ελεύθερη πτώση 18% για τη μετοχή της Gap.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v