Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέφτει ξανά η Wall Street υπό το βάρος της Fed

Αν και αρχικά αντέδρασαν οι μετοχές υποχωρούν ξανά, καθώς οι προθέσεις στη Fed βαραίνουν στις πλάτες των επενδυτών. Στο 3,11% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Πέφτει 4% το πετρέλαιο. Φρέναρε... στο 18% ο ρυθμός ανόδου στις τιμές κατοικιών. Τι λένε αναλυτές.

Πέφτει ξανά η Wall Street υπό το βάρος της Fed

Εχασε γρήγορα δυνάμεις η αρχική αντίδραση που επιχείρησαν επενδυτές για να ανεβάσουν τις τιμές των μετοχών μετά τη διήμερη βουτιά. Αναζήτησαν αρχικά κάποια σταθεροποιητική τάση, με την ευκαιρία κάποιας αποκλιμάκωσης που εμφανίζουν οι ενεργειακές τιμές, αλλά σύντομα το εύφορο... έδαφος έγινε ξανά κόκκινο, υπό το βάρος των προθέσεων της Fed για τα επιτόκια.

Ο δείκτης Dow Jones κινείται 1,3% χαμηλότερα. Ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,5% και ο Nasdaq υποχωρεί 1,8%.

Οι παίκτες στα αμερικανικά χρηματιστήρια αναζητούν κάτι για να στηρίξουν τις τιμές των μετοχών, μετά τις δύο διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις που ακολούθησαν την ομιλία του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ, στο Τζάκσον Χολ, για σκληρή γραμμή στα επιτόκια ώστε να αναχαιτιστεί ο πληθωρισμός, με οποιοδήποτε τίμημα για την ανάπτυξη.

Αλλά η δήλωση του μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας, Μαντίς Μίλερ ο οποίος είπε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συζητήσει μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, δεδομένου του εξαιρετικά υψηλού πληθωρισμού, πρόσθεσε επιπλέον βάρος στην ήδη επ[ιβαρυμένη επενδυτική ψυχολογία.

Η πορεία αυτή συμβαίνει την ίδια ώρα που οι τιμές της ενέργειας δείχνουν μια αποκλιμάκωση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού πετρελαίου West Texas Intermediate υποχώρησαν πάνω από 4%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου μειώθηκαν επίσης.

Η Wall Street σημείωσε τη Δευτέρα τη δεύτερη διαδοχική πτώση, με τον Dow να χάνει 184 μονάδες. Ο S&P 500 υποχώρησε 0,67% και ο Nasdaq Composite βυθίστηκε 1,02%.

Οταν την Παρασκευή, ο Dow Jones βούλιαξε 3,03% ή 1.008 μονάδες στις 32.282, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 3,37% στις 4.057 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 3,94% στις 12.141 μονάδες.

Οι αναλυτές παραμένουν μπερδεμένοι σχετικά με το τι θα μπορούσαν να σημαίνουν για τις μετοχές οι πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της Fed και τα επερχόμενα στοιχεία.

Διχασμός στους αναλυτές

Ενώ η Credit Suisse Group AG δίνει σύσταση "underweight" για τις  παγκόσμιες μετοχές μετά το συμπόσιο του Jackson Hole, οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan Chase & Co. λένε ότι μια ανάγνωση για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ στέλνει ένα ανοδικό μήνυμα για τις μετοχές.

Εν τω μεταξύ, τα ομόλογα διολισθαίνουν προς την πρώτη bear market σε διάστημα μιας γενιάς, καίγοντας επενδυτές που πόνταραν στα στοιχήματα ότι οι κεντρικές τράπεζες θα απομακρυνθούν από τις γρήγορες αυξήσεις των επιτοκίων.

Η Fed αυτή την εβδομάδα είναι επίσης έτοιμη να επιταχύνει την μείωση του ισολογισμού της, ύψους σχεδόν 9 τρισ. δολ. Ο αντίκτυπος της ποσοτικής σύσφιξης θα είναι σχετικά ευνοϊκός για τους πρώτους έξι έως 12 μήνες, αλλά θα μπορούσε να αρχίσει έχει επιπτώσεις στην οικονομία γύρω στα μέσα του επόμενου έτους, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Jeff Schulze, στρατηγικός επενδυτικής στρατηγικής της ClearBridge Investments.

Η αγορά έχει πισωγυρίσει χάνοντας κάποια από τα κέρδη του καλοκαιριού, μετά τα πρόσφατα σχόλια αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που κατέστησαν σαφές ότι η κεντρική τράπεζα σκοπεύει να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της, ακόμη κι αν προκαλούν οικονομική δυσφορία.

«Οι επενδυτές συμβιβάζονται σταδιακά με την ιδέα ότι η Fed μιλά σοβαρά για τον περιορισμό του πληθωρισμού, παρόλο που πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός αρχίζει κάπως να μειώνεται», δήλωσε ο Ροντ βον Λίπσεϊ, managing director στη UBS Private Wealth Management.

«Πιστεύουμε ότι το καλοκαιρινό ράλι της αγοράς ήταν εφήμερο και συνεχίζουμε να συνιστούμε στους επενδυτές να παραμείνουν επιλεκτικοί και να επικεντρωθούν σε αμυντικούς κλάδους μετοχών όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι μετοχές που πληρώνουν μερίσματα», πρόσθεσε.

Φρέναρε... στο 18% ο ρυθμός ανόδου στις τιμές κατοικιών τον Ιούνιο, παραμένει ωστόσο ψηλά.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη των ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο από τις προβλέψεις τον Αύγουστο στο υψηλότερο από τον Μάιο, ύστερα από τρεις μήνες πτώση.

Ενισχύεται η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου στο 3,14%.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v