Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες πιέσεις στη Wall Street από το ζύγι επιτοκίων-ύφεσης

Αστάθεια καθώς οι επενδυτές ζυγίζουν τους φόβους για ύφεση στη σκιά των ανοδικών επιτοκίων σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Ανησυχίες για τα εταιρικά κέρδη.

Νέες πιέσεις στη Wall Street από το ζύγι επιτοκίων-ύφεσης

Υποχωρούν οι αμερικανικές μετοχές, μετά από δυο διαδοχικές εβδομάδες απωλειών για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο.

Στη Wall Street οι επενδυτές ζυγίζουν τους φόβους για ύφεση στη σκιά των ανοδικών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,8%. Ο S&P 500 χαμηλώνει 1,1% και ο Nasdaq 100 χάνει 1,7%.

Οι κινήσεις των επενδυτών ακολουθούν τα απόνερα μιας ακόμη πτωτικής εβδομάδας στα αμερικανικά χρηματιστήρια, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, Fed, προχώρησε σε μια ακόμη αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα και έστειλε σήμα ότι η συγκεκριμένη τάση έχει ακόμα δρόμο στη σκιά του υψηλού πληθωρισμού.

Οι φόβοι για ύφεση ενισχύθηκαν καθώς η κεντρική τράπεζα αύξησε τις προβλέψεις της για μελλοντικές αυξήσεις διαψεύδωντας τις προσδοκίες για το αντίθετο, λέγοντας ότι τώρα αναμένει να αυξήσει τα επιτόκια στο 5,1%.

Οι μετοχές πρόκειται να ολοκληρώσουν μια θλιβερή μηνιαία απόδοση τον Δεκέμβριο.

  • Την Παρασκευή, ο Dow υποχώρησε 281,76 μονάδες ή 0,85%. Ο δείκτης των 30 βαριών μετοχών έχασε 1,66% σε εβδομαδιαία βάση, ανεβάζοντας τις μηνιαίες απώλειές του στο 4,83%.
  • Ο S&P 500 οπισθοχώρησε 1,11% και έπεσε 2,08% σε εβδομαδιαία βάση, ανεβάζοντας τη μηνιαία πτώση του στο 5,58%.
  • Ο Nasdaq Composite υποχώρησε 0,97% την Παρασκευή και 2,72% σε εβδομαδιαία βάση. Η αξία του έχει μειωθεί κατά 6,65% αυτόν τον μήνα.

«Η νομισματική πολιτική έγινε γρήγορα περιοριστική. Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 400 μονάδες βάσης σε 9 μήνες», έγραψε ο Ed Moya, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην Oanda σε σημείωμα προς πελάτη την Παρασκευή.

«Οι κίνδυνοι ύφεσης θα ανέβουν τώρα που [ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ] έδειξε ότι πρέπει να περιμένουμε «συνεχείς αυξήσεις».

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης μερικές ανακοινώσεις κερδών που θα δημοσιοποιηθούν αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Η FedEx και η Nike έχουν προγραμματίσει ανακοινώσεις αποτελεσμάτων την Τρίτη μετά το κλείσιμο της αγοράς. Καθώς οι φόβοι για την ύφεση αυξάνονται, τα αποτελέσματα των εταιρικών κερδών έρχονται περισσότερο στο επίκεντρο.

«Τα επιτόκια και ο πληθωρισμός μπορεί να έχουν κορυφωθεί, αλλά βλέπουμε ένα άλλο απειλητικό σημάδι που σχετίζεται με την εταιρική κερδοφορία, μια πραγματικότητα που πιστεύουμε ότι εξακολουθεί να υποτιμάται αλλά δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί», έγραψε ο Michael Wilson, αναλυτής μετοχών της Morgan Stanley, σε σημείωμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v