Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall Street: Επιστροφή στο sell-off του Δεκεμβρίου

Πρόσκαιρη αποδείχθηκε η τελευταία αντίδραση των μετοχών στις ΗΠΑ. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η περαιτέρω νομισματική σύσφιξη από τις κεντρικές τράπεζες θα οδηγήσει σε ύφεση, σε περιβάλλον πληθωριστικής και γεωπολιτικής αστάθειας. H βαθύτερη απαισιοδοξία από την κρίση του 2008, καταγράφεται στους κόλπους των πιο πλούσιων επενδυτών.

Wall Street: Επιστροφή στο sell-off του Δεκεμβρίου

Χαμηλώνουν οι μετοχές στα αμερικανικά χρηματιστήρια, μετά το απότομο ράλι στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι αγορές συνεχίζουν να παραμένουν ανήσυχες, βαδίζοντας προς το τέλος του έτους λόγω των αυξανόμενων φόβων για τον οδυνηρό συνδυασμό της ύφεσης με τον υψηλό πληθωρισμό, τον λεγόμενο στασιμοπληθωρισμό που ταλανίζει τον πλανήτη.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 2,1%. Ο S&P 500 διολισθαίνει 2,7% και ο Nasdaq χάνει 3,5%.

Οι αγορές έκαναν μια σύντομη παύση στο sell-off του κλεισίματος του έτους την Τετάρτη, αφού τα καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη από τη Nike και τη FedEx, καθώς και τα ισχυρά δεδομένα καταναλωτικού κλίματος για τον Δεκέμβριο, έδωσαν ώθηση.

Ο Dow ενισχύθηκε 526,74 μονάδες (1,60%), ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite σημείωσαν άνοδο 1,49% και 1,54% αντίστοιχα.

Ωστόσο, το sell-off επέστρεψε, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν ότι η περαιτέρω νομισματική σύσφιξη από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο θα οδηγήσει σε ύφεση τις οικονομίες σε πληθωριστικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με τη γεωπολιτική αστάθεια.

«Κλίνω αρνητικά στις αγορές μετοχών», δήλωσε ο David Tepper, ιδρυτής της Appaloosa Management, σε συνέντευξή του στο «Squawk Box» του CNBC την Πέμπτη. «Τα πάνω-κάτω  δεν έχουν νόημα για μένα όταν υπάρχουν τόσες πολλές… κεντρικές τράπεζες που μου λένε τι πρόκειται να κάνουν».

Ανακοινώθηκε ότι με ρυθμό σημαντικά υψηλότερο και από τις δύο προκαταρκτικές μετρήσεις έτρεξε τελικά η οικονομία των ΗΠΑ στο τρίτο τρίμηνο, αλλά δεν ίδρωσε το αυτί των επενδυτών. Οπως έδειξε η τελική μέτρηση, το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,2% στο τρίτο τρίμηνο έναντι της αναθεωρημένης ανοδικά δεύτερης μέτρησης για 2,9%. Η προκαταρκτική μέτρηση ήταν ακόμα χαμηλότερη, στο 2,6%. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε με ρυθμό 0,6% στο δεύτερο τρίμηνο.

Μεταξύ των πιο πλούσιων επενδυτών, καταγράφεται η βαθύτερη απαισιοδοξία μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNBC. Οι βαθύπλουτοι παίκτες τελευταία προτιμούν τα μετρητά από τις μετοχές, καθώς προεξοφλούν μεγάλη πτώση των αγορών μέσα στο 2023.

Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις ανησυχούν καθώς, ως βαριά πορτοφόλια, μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά την αγορά, σε μια μορφή αυτοεκπληρούμενης προφητείας, δεδομένου ότι ελέγχουν πάνω από το 85% των μετοχών.

Η σχετική έρευνα αφορά εκείνους που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους μετοχές και τίτλους αξίας τουλάχιστον 1 εκατ. δολ. Προκύπτει πως σχεδόν οι μισοί από αυτούς, το 46%, έχουν αυξήσει σημαντικά τα μετρητά στο χαρτοφυλάκιό τους σε σύγκριση με τη διάρθρωσή του το περασμένο έτος . Επιπλέον το 17% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τώρα κρατάει «πολύ περισσότερα μετρητά».

Ο λόγος της στροφής είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς -και συγκεκριμένα το 56%- προεξοφλούν πτώση του δείκτη S&P 500 κατά τουλάχιστον 10% μέσα στο νέο έτος. Ακόμη πιο απαισιόδοξο δηλώνει περίπου το 30% των ερωτηθέντων, καθώς εκτιμά πως η πτώση θα είναι μεγαλύτερη του 15%.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ένα από τα ευρήματα της δημοσκόπησης, ότι στην ερώτηση τι θεωρούν μεγαλύτερη απειλή για τον πλούτο τους, 28% απάντησαν πως το χρηματιστήριο και οι μετοχές εγκυμονούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Σημειώνεται ότι εκφράζουν την ίδια απαισιοδοξία και σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας, καθώς το 60% προβλέπει πως η οικονομία θα είναι σε «χειρότερη» ή και «πολύ χειρότερη» κατάσταση στα τέλη του επόμενου έτους. 

Οπως επισημαίνει το CNBC, τελευταία φορά που οι πλουσιότεροι των επενδυτών εξέφραζαν τόση απαισιοδοξία ήταν στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και της ύφεσης που ακολούθησε εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία και δεν δείχνει να έχει ακόμα ξεπεραστεί...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v