Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο τεχνολογικό ράλι στη Wall Street

Άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Nasdaq (+2%) για άλλη μια φορά να κερδίζει τις εντυπώσεις. Στο 3,52% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Οριακή πτώση για το πετρέλαιο. Υποχώρησε το δολάριο.

Νέο τεχνολογικό ράλι στη Wall Street

Κέρδη στη Wall Street με τους επενδυτές να ποντάρουν σε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed μετά την πτώση, τόσο στις τιμές παραγωγού όσο και στις λιανικές πωλήσεις, που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, ο Κεντρικός Τραπεζίτης, Christopher Waller δήλωσε υπέρ μιας αύξησης μόλις 25 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της Fed, προειδοποιώντας ότι τα επιτόκια είναι ήδη αρκετά υψηλά ώστε να επιβραδυνθεί η οικονομία.

«Με τους επενδυτές να είναι λιγότερο ανήσυχοι για τον πληθωρισμό, είναι ξεκάθαρο ότι πλέον κοιτάνε πέρα από τον τρέχοντα κύκλο αύξησης, σε μια οριστική παύση και ενδεχομένως και σε μειώσεις επιτοκίων στην πορεία», έγραψε ο αναλυτής της Deutsche Bank Xένρι Άλεν, σε σημείωμα προς τους πελάτες τη Δευτέρα. «Αλλά με τους επενδυτές να προεξοφλούν πλέον θετικά νέα για τον πληθωρισμό, ο κίνδυνος είναι ότι αν ο πληθωρισμός αποδειχθεί πιο επίμονος, τότε αυτό μπορεί να είναι ένα ακόμα bear market ράλι σαν εκείνο που είδαμε το προηγούμενο καλοκαίρι», πρόσθεσε.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,76% ή 253 μονάδες στις 33.628, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,18% στις 4.019 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 2,01% στις 11.364 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Intel (+3,2%) και Salesforce (+3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Procter & Gamble (-1,4%) και Amgen(-1%).

Στο μεταξύ, οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους και στα εταιρικά αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας. Μεταξύ των εισηγμένων περιλαμβάνονται οι Microsoft, Tesla, IBM, Visa και Mastercard.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο πρόδρομος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας (Leading Economic Index) του Conference Board υποχώρησε 1,0% τον Δεκέμβριο, στις ΗΠΑ, μετά την καθοδικά αναθεωρημένη πτώση του Νοεμβρίου κατά 1,1%. Η πτώση ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για υποχώρηση του δείκτη κατά 0,7% σε δημοσκόπηση του Reuters.

Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,52% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,22%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε οριακή πτώση στα 81,62 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε για τρίτη μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,1% στα 1.928 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ, στο 1,0866 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v