Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη άνοδος στη Wall Street μετά τον πληθωρισμό

Σε θετικό έδαφος οι δείκτες, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Νοέμβριο. Στο 4,24% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του ευρώ. Βουτιά 3% για το αργό, κάτω από τα $70 το βαρέλι. Επιστρέφει πάνω από τα $2.000 ο χρυσός.

Συγκρατημένη άνοδος στη Wall Street μετά τον πληθωρισμό

Ήπια κέρδη σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές την Τρίτη, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών. 

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,22% στις 36.485 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,53% υψηλότερα στις 14.508 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,32% στις 4.637 μονάδες. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο 3,1% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο από 3,2% τον Οκτώβριο. Η μέτρηση ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης κινήθηκε 0,1% υψηλότερα. 

Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, κατέγραψε άνοδο 4% σε ετήσια βάση, όση και τον Οκτώβριο. Η άνοδος είναι ίση με αυτήν που προέβλεπαν οι αναλυτές. 

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης ενισχύθηκε 0,3%, έναντι ανόδου 0,2% τον Οκτώβριο. 

Οι επενδυτές αναμένουν τώρα την αυριανή απόφαση των αξιωματούχων της Fed για τα επιτόκια. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα.

Οι μετοχές έχουν κινηθεί υψηλότερα και οι αποδόσεις των ομολόγων χαμηλότερα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες των επενδυτών ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων σύντομα. 

«Ο πληθωρισμός κινείται χαμηλότερα προς τον στόχο της Fed, αλλά όχι τόσο γρήγορα για να μιλάει η Fed για μειώσεις επιτοκίων. Ο Πάουελ πιθανότατα θα πει ότι η δουλειά δεν έχει γίνει, αλλά τουλάχιστον είμαστε πιο κοντά στο τέλος παρά στην αρχή», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Annex Wealth Management, Μπράιαν Γιάκομπσεν. 

Οι αγορές προβλέπουν πλέον πιθανότητα 46% για μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο έναντι 57% την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις κινήσεις στα προθεσμιακά συμβόλαια. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο βουτάει 3% στα 69,25 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει άνοδο 0,4% στα 2.001 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,077 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 4,24%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v